Za novu mjesečnu pretplatnu kartu od 29 eura već se prijavilo 110.000 Berlinčana

Nova Berlin-Abo pretplatna karta vrijedi od 1. srpnja, a može se ugovoriti najkasnije do 10. lipnja 2024.

Krenula je pretprodaja nove berlinske pretplatne karte Berlin-Abo od 29 eura, koja će od 1. srpnja 2024. vrijediti za prijevoz svim regionalnim i S-Bahn vlakovima, linijama berlinske podzemne željeznice te tramvajima i autobusima, ali isključivo na području grada Berlina.

Prijevozničke tvrtke Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), S-Bahn i Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg (VBB) pravodobno su kontaktirale sve postojeće pretplatnike i obavijestile ih o mogućnosti ugovaranja nove pretplate te obvezi prijave do 10. lipnja 2024. Kako bi se izbjeglo čekanje i smanjilo opterećenje korisničkih centara, preporučuju se online prijave korisnika na mrežnim stranicama navedenih prijevoznika. Također, korisnici nove pretplatne Berlin-Abo karte mogu birati žele li je koristiti na pametnom telefonu ili kao VBB čip voznu karticu.

  • Berlin Hauptbahnhof - Flexity tramvaj na liniji M8 © BVG | Tadeusz Chudy

Berlin-Abo karta glasi na ime, neprenosiva je i vrijedi samo u berlinskim zonama A i B. Uz ovu pretplatu svaki korisnik možete besplatno povesti djecu do šest godina, dječja kolica, prtljagu i psa, dok je za prijevoz bicikla ipak potrebno kupiti dodatnu kartu. Nova berlinska pretplatna karta može se ugovoriti najmanje na 12 mjeseci, a u slučaju neotkazivanja produljuje se na neodređeno vrijeme. Raskid ugovora prije isteka navedenog minimalnog trajanja nije moguć.

  • Zglobni električni autobus na liniji 200 © BVG | Christian Retzlaff

Izmjena ugovorene ili ugovaranje nove pretplate moguće je do 10. dana u prethodnom mjesecu, neovisno koristi li se putem pametnog telefona ili čip kartice, odnosno ugovara li se online ili u korisničkom centru. Također, postoji mogućnost ugovaranja pretplate koja pored A i B zone uključuje zonu C, a koja se može koristiti i kao jednodnevna (24-satna) karta.

Za korištenje nove pretplate prijavilo se već 110.000 Berlinčana i Berlinčanki, od kojih oko 20 posto trenutačno nema pretplatnički ugovor s jednom od prijevozničkih tvrtki.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Tegeler Stadtheide: Od uzletišta do pejzažnog parka

Prije samo četiri godine s Tegela su svakodnevno polijetale tisuće putnika. Sada bi na mjestu zatvorene zračne luke trebao niknuti novi pejzažni park namijenjen odmoru i rekreaciji Berlinčana.

Berlin nastavlja sa širenjem tramvajske mreže

U južnom dijelu Berlina nalaze se gusto naseljene stambene četvrti i poslovne zone koje još uvijek nisu dostupne tramvajskim linijama. Odjel berlinske senatske uprave za zaštitu okoliša, mobilnost, zaštitu potrošača i klime trenutno utvrđuje rutu nove tramvajske linije kojima će se povezati berlinski okruzi Treptow-Köpenick i Neukölln.

i2030 Siemensbahn – Povijesnom linijom berlinskog S-Bahna vlakovi će ponovno prometovati 2029.

Pokrajina Berlin potpisala je novi ugovor o financiranju planiranja i početnih građevinskih radova s ciljem ponovnog aktiviranja povijesne Siemensove željeznice. Njemačkim željeznicama (Deutsche Bahn – DB) time se omogućuje planiranje njezinog ponovnog puštanja u rad krajem 2029. godine, i to prije nego što se osigura obveza financiranja njemačke Savezne vlade, izvijestila je tvrtka Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg (VBB).

Berlin i Pariz se krajem 2023. povezuju izravnom željezničkom linijom

Petnaest godina suradnje najvećih europskih željeznica – francuskog SNCF-a i njemačkog Deutsche Bahna, rezultiralo je prijevozom gotovo 25 milijuna putnika. Ova značajna obljetnica bila je prigoda za posebnu ponudu karata po izuzetno povoljnim cijenama, ali i najavu nove izravne linije između dva glavna europska grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER