Institut Ruđer Bošković i Institut za fiziku udružili su snage u znanstvenoj Frizbijadi

„Istražuj jer znanje je tvoja super moć!“

Velik je interes učenika i škola za ovogodišnju znanstvenu „Frizbijadu“ te su sva mjesta već popunjena, ali organizatori su ostavili slobodne termine za sve građane i to 7. lipnja 2024. od 16 do 18 sati. Dođite u Bijeničku 46!

„Istražuj jer znanje je tvoja super moć!“ slogan je ovogodišnjeg zajedničkog otvorenog dana Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Instituta za fiziku (IF) pod nazivom „Frizbijada“. U sklopu ove jedinstvene popularno-znanstvene manifestacija u petak, 7. lipnja 2024. posjetitelje očekuju zanimljivi pokusi i mnoštvo interaktivnih aktivnosti u laboratorijima i istraživačkim postajama Instituta za fiziku u Bijeničkoj 46. Bez obzira na vašu dob, ovaj događaj će vas zabaviti, informirati i inspirirati, poručuju organizatori.

Cilj događanja je učenicima, studentima i široj javnosti pružiti platformu za učenje o najnovijim dostignućima u znanosti i tehnologiji i za suradnju sa znanstvenicima kroz uzbudljive aktivnosti, eksperimente i obrazovne programe, kroz sinergiju najboljih popularizacijskih aktivnosti razvijanih na IRB-u i IF-u u zadnjih desetljeća.

Program obuhvaća posjet laboratorijima za organizirane školske grupe, sadržaje u perivoju i na travnjacima Instituta za fiziku za posjetitelje svih uzrasta.

Velik interes škola i nastavnika, građani pozvani od 16 do 18 sati!

Prošlogodišnju, premijernu, Frizbijadu posjetilo je preko 1000 učenika, nastavnika i građana. Zahvaljujući znanstvenicima i istraživačima s IRB-a i IF-a, njih preko 200, posjetitelji svih uzrasta su imali priliku posjetiti najmodernije laboratorije IF-a te sudjelovati u pokusima iz kemije, fizike i biologije.

Ove godine znanstvenici ova dva instituta podižu ljestvicu i pripremaju se za još više posjetitelja. Od posjeta najsuvremenijim laboratorijima do otkrivanja svijeta magneta, detekcije zračenja i kriogenih postrojenja, na Frizbijadi ima za svakoga ponešto. Od vatrenih kemijskih eksperimenata, mikroskopa, teleskopa, detektora i još brojnih pokusa u istraživačkim postajama na otvorenom koji će također ponuditi zanimljive sadržaje iz fizike, kemije, biologije, biomedicine, istraživanja mora i okoliša.

„Pripremili smo bogat program za sve školske grupe koje nas posjete. Uzbuđenje je zagarantirano jer smo organizirali četiri rute koje će naši posjetiteljima u samo 60 minuta omogućiti da obiđu po nekoliko laboratorija Instituta za fiziku uz pratnju naših istraživača s IF -a i IRB-a koji će pokazati dio svojih istraživanja“, objašnjava dr. sc. Marko Košiček, koordinator programa s IRB-a te dodaje kako su iznimno zadovoljni jer im je svoje sudjelovanje već potvrdilo preko 1500 učenika i nastavnika pa su zapravo registracije za škole već zatvorili, ali program Frizbijade otvoren je za građane svih dobi od 16 do 18 sati.

Organizatori su mislili i na one najmlađe posjetitelje koji će imati priliku istražiti kako izgleda špilja i život u mraku.

„Za ovu priliku stvorit ćemo za baš pravu malu špilju, a put do špilje vodi preko čudesne šume neurona i to uz pomoć fizike za najmlađe“, poručio je dr. Košiček te dodao kako ovogodišnje aktivnosti u sklopu Frizbijade financira Europska unija – NextGenerationEU, u okviru Programskih ugovora o javnom financiranju.

Morska Frizbijada u Rovinju

Za sve one koji tog dana nisu u Zagrebu, koje je put baš 7. lipnja naveo u Rovinj, znanstvenici Centra za istraživanje mora IRB-a pripremili su bogati morski program i pregršt iznenađenja.

„Uz pomoć naših znanstvenika i znanstvenica zaronit ćete u svijet gdje mikroskopi otkrivaju dinamično carstvo koje pulsira životom. Kroz niz znanstveno-edukativnih prezentacija i eksperimentalnih aktivnosti imat ćete priliku proširiti svoje znanje i razumijevanje morskog svijeta, kao i njegovoj važnosti za sve nas“, poručuju iz Centra za istraživanje mora IRB-a u Rovinju.

Hoće li biti frizbija?

FRIZBI je akronim dobiven iz kratica instituta IRB i IF te riječi znanost. „Naravno, Frizbijada se ne može zamisliti bez pravih frizbija. Stoga dođite i uživajte u znanstvenoj frizbi akciji! Vrsni znanstvenici podučit će vas o silama koje utječu na frizbi i pokazati vam trikove kako biste mogli postati majstor u bacanju frizbija.“ – poručili su organizatori.

Za više informacija posjetite frizbijada.eu.

VEZANE VIJESTI

Mikroalge kao biogorivo budućnosti: Prilike i izazovi

Znanstvena radionica u sklopu projekta „Potencijal jadranskih mikroalgi za proizvodnju biogoriva 3. generacije“ dovodi u Rovinj vodeće hrvatske stručnjake u području plave biotehnologije koji otkrivaju kako morske alge mogu pomoći u pronalaženju alternativnih goriva.

Jadran, nikad slaniji?

Hrvatski tim znanstvenika je u suradnji s talijanskim kolegama objavio najnovije rezultate istraživanja koji ukazuju na dosad nezabilježene vrijednosti saliniteta Jadrana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER