Projektom LIFEH2OBUS do uštede 18 milijardi litara vode godišnje

Najbolje prakse upravljanja vodom i ušteda za autobusne operatere

Projektom LIFEH2OBUS koordinatora Arriva Italia, koji za hrvatskog partnera ima člana Arriva grupe Autotrans d.d., želi se utvrditi najbolja europska praksa upravljanja vodom za autobusne prijevoznike i to s ciljem što većeg smanjenja potrošnje vode.

Vodni resursi EU-a našli su se pod povećanim pritiskom tijekom prošlog desetljeća, s ukupnim smanjenjem obnovljivih vodnih resursa od 24 posto po stanovniku na razini Europe. Ovo smanjenje posebno je vidljivo u južnoj Europi zbog manje količine oborina.

Europska agencija za okoliš procjenjuje da je jedna trećina teritorija EU-a u ovom trenutku trajno ili privremeno izložena uvjetima nedostatka vode. Za Grčku, Španjolsku i Portugal problem je relativno poznat, ali za sjeverne zemlje, kao što su Njemačka, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo, problem je prilično nov. Upravljanje vodom i potrošnja vode u prometnom sektoru zanemareni su problemi. Unatoč razmjerima problema, nedostaju zakonodavne preporuke i podaci EU-a.

U kontekstu te alarmantne situacije valja sagledati i praksu pranja autobusa gdje se prosječno po jednom pranju potroši 300 litara svježe vode, a pranje se obavlja u prosjeku četiri puta tjedno. Tako se može izračunati da se za godišnje čišćenje jednog autobusa potroši 62 400 litara vode. Prema Europskom udruženju proizvođača automobila, u Europi vozi 692 207 autobusa. Tako se u Europi godišnje potroši oko 43 milijarde litara vode.

Projekt smanjenja rasipanja vode

Projektom LIFEH2OBUS koordinatora Arriva Italia, koji za hrvatskog partnera ima člana Arriva grupe Autotrans d.d., želi se utvrditi najbolja europska praksa upravljanja vodom za autobusne prijevoznike i to s ciljem što većeg smanjenja potrošnje vode. Ovo je prvi put da je Europska unija pokrenula projekt ove vrste u sektoru javnog prijevoza kako bi se definirale troškovno učinkovite najbolje prakse održavanja čistoće autobusa u svrhu osiguravanja podataka javnim tijelima za nove smjernice o uštedi vode u prometnom sektoru. Projektom se također žele pružiti smjernice prijevoznicima o tehnikama i najboljim praksama uštede vode na njihovim specifičnim lokacijama.

Tijekom projekta, koji se provodi od 1. kolovoza 2022. do 31. siječnja 2026. godine, prikupljat će se informacije i podaci putem inovativnog softvera, koji će pridonijeti definiranju najboljih praksi, a koje će ujedno biti dovoljno fleksibilne za prilagodbu u različitim ekonomskim i geografskim odnosno klimatskim okvirima. Projekt LIFEH2OBUS ukupne je vrijednosti 2.400.278 EUR, a EU ga sufinancira iznosom od 1.440.167 EUR. Partneri na projektu su Autotrans d.d. (Hrvatska), Sveučilište Sapienza u Rimu (Italija),  Pluservice S.R.L. (Italija) i ArrivaBus Kft (Mađarska).

U Hrvatskoj je Arriva u svom Servisnom centru Požega u sklopu projekta do sada opremila i otvorila automatsku ekološku praonicu koja koristi kišnicu i reciklira otpadnu vodu kako bi se postigla maksimalna ušteda pitke vode čime su postavljeni novi standardi u pranju gospodarskih vozila.

Cilj je postizanje godišnje uštede od 18 milijardi litara vode

Očekuje se da će LIFEH2OBUS doprinijeti približavanju sektora prijevoza europskim ciljevima održivosti i cirkularnosti, istovremeno pružajući autobusnim prijevoznicima smjernice za uspješnu implementaciju najučinkovitijih rješenja i senzibilizirajući europsku javnost o važnosti očuvanja vode.

Projektom će se nastojati postići smanjenje korištenja svježe površinske ili podzemne vode za pranje autobusa za najmanje 84 posto na tri lokacije s različitim klimatskim obrascima, što predstavlja ukupnu uštedu od najmanje 37,2 milijuna litara po godini demonstracije projekta. Uštede vode planiraju se postići smanjenjem upotrebe vode skupljanjem kišnice, recikliranjem otpadnih voda i korištenjem bezvodnog voska, dok će se ušteda energije i povezano smanjenje emisija stakleničkih plinova postići putem smanjenja potreba za crpljenjem vode. Glavni cilj projekta je godišnja ušteda 18 milijardi litara vode nakon završetka projekta, što odgovara 42 posto ukupne količine vode koju koristi prometni sektor.

VEZANE VIJESTI

Okrugli stol o reformi sektora vodnih usluga u Republici Hrvatskoj

Tematska mreža JEDRO poziva sve zainteresirane građane, stručnjake, lokalne vlasti, predstavnike javnih isporučitelja vodnih usluga i ostale dionike da se pridruže okruglom stolu koji će se održati 14. lipnja 2023. godine u 14:00 sati u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu.

Čak 58 % svjetskog stanovništva zabrinuto je zbog nestašice vode

Uoči sastanka svjetskih čelnika na prvoj UN-ovoj Konferenciji o vodama u posljednjih 46 godina, novo istraživanje GlobeScana pokazuje značajan porast zabrinutosti za dostupnost vode. Čak 58 % ljudi diljem svijeta vrlo je zabrinuto, dok 30 % kaže da su „izuzetno“ pogođeni nedostatkom vode. Nestajanje i nepouzdan pristup pitkoj vodi narušavaju društva, gospodarstva, okoliš i svaki aspekt života kakav poznajemo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER