Prva tri nova NT2400 tramvaja na zagrebačke tračnice dolaze na proljeće 2025.

Delegacija Grada Zagreba obišla pogon tvrtke Končar u kojem se izrađuju novi zagrebački tramvaji

U utorak su predstavljene tri čelične konstrukcije novih niskopodnih tramvaja NT2400, koji se u tvrtki Končar proizvode za Grad Zagreb i Zagrebački električni tramvaj (ZET). Temeljem ugovora za isporuku 20 novih tramvaja, vrijednog 47,2 milijuna eura, prvi novi tramvaj na zagrebačkim tračnicama može se očekivati početkom 2025. godine.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, direktor ZET-a Marko Bogdanović i predsjednik Uprave Končar – Električna vozila Josip Ninić predstavili su danas status proizvodnje novih niskopodnih tramvaja NT2400.

Petnaest godina bez ijednog novog tramvaja

„Na proizvodnim linijama Končara upravo se izrađuju prva tri od 20 novih niskopodnih tramvaja koji će ZET-u biti isporučeni na proljeće sljedeće godine, a možda i ranije. Osim ovih 20, Grad će nabaviti još 40 novih tramvaja, što čini ukupno 60 novih tramvaja nakon što se 15 godina nije nabavio nijedan tramvaj. Postupak nabave za dodatnih 20 tramvaja bit će raspisan sljedećeg mjeseca, dok je za preostalih 20 postupak nabave planiran do kraja ove godine.“ – najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević

Ugovor je vrijedan 47,2 milijuna eura, a sredstva su osigurana većinom iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021-2026, u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

  • Konstrukcije novih niskopodnih tramvaja NT2400 © Grad Zagreb

Novi tramvaji od starijih modela NT 2200 i 2300 razlikovat će se i dizajnom, imat će tri segmenta, četvora dvostruka vrata, a unutrašnjost i okolina vozila nadzirat će se videonadzorom. Model NT2400 dužine 20,8 m imat će kapacitet od 115 putnika s 27 sjedećih mjesta i postizat će maksimalnu brzinu do 70 km/h. Raspolagat će s mjestima za dječja kolica i prijevoz osoba s invaliditetom te platformom za ulaz invalidskih kolica u zoni drugih vrata. Također, novi tramvaji bit će opremljeni sustavom za brojanje putnika, a predviđeni životni vijek bit će im 35 godina.

Tramvaj NT2400 koristit će povrat energije kočenja

Novi model niskopodnog tramvaja bit će hibridno vozilo koje će se osim električnom energijom iz kontaktnog voda napajati i iz spremnika energije koji će se puniti energijom koja nastaje pri kočenju. Time će se smanjiti potrošnja električne energije, ali i omogućiti nastavak prometovanja u slučaju kvara na naponskoj mreži.

Novost također predstavljaju sustav najave tramvajskih stajališta i novi displeji, kao i USB priključci koji će putnicima tijekom vožnje ubuduće omogućiti punjenje pametnih telefona.

  • Novi niskopodni tramvaji NT2400 proizvode se u pogonu tvrtke Končar © Grad Zagreb

Proizvod hrvatske pameti

„Tramvaj je u cijelosti razvijen u Končaru, a većina komponenata proizvodit će se u suradnji s hrvatskim tvrtkama pa mogu reći kako je riječ o pravom hrvatskom proizvodu. Novi tramvaji su u potpunosti prilagođeni potrebama putnika, a slične tramvaje nedavno smo isporučili u Latviju. Potpisani su ugovori i za Osijek, a novi tramvaji za Zagreb i Osijek bit će isporučeni tijekom 2025. godine.“ – izjavio je Josip Ninić, predsjednik Uprave Končar – Električna vozila.

Podsjetimo, ugovor o isporuci 20 niskopodnih tramvaja za ZET d.o.o. potpisan je 16. lipnja 2023. Isporuka prvog tramvaja  trebala bi uslijediti najkasnije 24 mjeseci od potpisivanja ugovora, dok se isporuka posljednjeg očekuje do 15. prosinca 2025. godine. Tijekom sljedeće godine predviđena je njihova sukcesivna isporuka pa bi nakon isporuke prvog tramvaja na zagrebačke tračnice mjesečno moglo stizati i po četiri novih NT2400 tramvaja.

 

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvorena nova dionica tramvajske linije T3b

Radovi na izgradnji nove dionice tramvajske linije T3b, između stanica Marguerite Long (ranije Porte d'Asnières) i Porte Dauphine, trajali su pet godina. Zelena i 3,2 kilometra duga dionica sa sedam novih tramvajskih stajališta puštena je u promet u petak 5. travnja 2024. godine.

Zagreb dobiva 20 novih niskopodnih tramvaja

U petak 16. lipnja zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i Josip Ninić, predsjednik Uprave društva Končar-Električna vozila d.d., potpisat će Ugovor o isporuci 20 niskopodnih tramvaja za ZET d.o.o.

Konačno predstavljena aplikacija Moj ZET

Aplikacija za digitalnu kupnju karata Moj ZET predstavljena je u ponedjeljak kao dio unapređenja usluge javnog prijevoza u Zagrebu. Aplikacija omogućuje kupovinu karti za sve ZET-ove linije, kao i nadoplatu pretplatnih karata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER