Nakon Milana i Torino zabranjuje pušenje na otvorenom prostoru

Podržavate li zabranu pušenja na otvorenom?

Talijanski grad Torino zabranio je pušenje na otvorenom prostoru i to u krugu od pet metara od nepušača. Pušiti se ipak smije ako je u navedenom razmaku druga osoba dala svoj izričiti pristanak.

Zabrana pušenja koju je torinsko gradsko vijeće usvojilo u ponedjeljak 15. travnja odnosi se i na pušače cigara, lula i elektronskih cigareta, a izričito se zabranjuje pušenje na otvorenom u prisutnosti djece ili trudnica.

Opisujući ovu zabranu kao „pristojnu udaljenost od nepušača“, gradonačelnik Torina Stefano Lo Russo navodi kako je riječ o „poštovanju nepušača“, kao i načinu „promicanja kulture uzajamnog poštovanja“.

Za pušače koji krše novi propis predviđena je novčana kazna u visini od 100 eura.

Torino je nakon Milana i Firence još jedan veliki talijanski grad koji je uveo zabranu pušenja. U Milanu je u sklopu mjera za poboljšanje kvalitete zraka uvedna zabrana pušenja na otvorenom prostoru i to u razmaku od 10 metara, a na snazi je od 19. siječnja 2021. godine. Zabrana se odnosi na parkove, autobusne stanice, dječja igrališta, groblja i sportske objekte kao što su stadioni, a uvedena je prije potpune zabrane pušenja na svim javnim prostorima koja će vrijediti od 1. siječnja 2025.

Milanski primjer slijedila je i Firenca koja je sličnu zabranu uvela u lipnju 2021. godine.

Podsjetimo, pušenje je na pariškim dječjim igralištima zabranjeno još od 2015. godine, a 2018. uvedena je i zabrana pušenja u javnim parkovima. Odluka je donijeta prvenstveno zbog zaštite zdravlja građana, ali i održavanja čistoće zelenih površina, a slične zabrane već duže vrijeme vrijede i u drugim zemljama svijeta.

VEZANE VIJESTI

Gradovi diljem svijeta provode planove urbanog ozelenjavanja

Bilo da se radi o urbanim šumama, ozelenjavanju pročelja zgrada, vertikalnim vrtovima ili zelenim krovovima, gradske uprave širom svijeta osmišljavaju sve inventivnije načine kako bi svojim stanovnicima prirodu učinili što dostupnijom. Ozelenjavanje gradova je ključno u borbi protiv klimatske krize, a s porastom urbanog stanovništva ujedno i način da ih se najjednostavnije učini ugodnijim mjestima za život.

Milano želi stati na kraj divljem noćnom partijanju

U milanskoj gradskoj upravi objašnjavaju kako se ova uredba provodi s ciljem zaštite javnog prostora i kulturne baštine grada, kao i sprečavanja remećenja javnog reda i mira te zaštite imovine.

Pariški parkovi već ovog ljeta bez duhanskog dima

Nakon što je već tri godine zabranjeno na pariškim igralištima, ovog se ljeta uvodi i zabrana pušenja u javnim parkovima. Odluka je donijeta prvenstveno zbog zaštite zdravlja građana, ali i održavanja čistoće zelenih površina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER