Očistimo jug! Najveća ekološka akcija na području južne Francuske

Nettoyons le Sud ! U subotu 13. travnja 2024. akcije čišćenja organizirat će se u većini gradova i općina od Provanse do Alpa te na Azurnoj obali.

Cijela južna francuska regija Provansa-Alpe-Azurna obala (La Région SUD Provence-Alpes-Côte d'Azur) bit će uključena u veliku akciju čišćenja otpada „Očistimo jug“ („Nettoyons le Sud“), koja se ove godine održava drugi put.

Akcija će se održati u subotu 13. travnja 2024., a prikupljanje otpada istovremeno će se organizirati u većini gradova i općina u cijeloj regiji, od Provanse do Alpa, uključujući Azurnu obalu (Côte d'Azur).

Interaktivna karta za pronalaženje lokacija čišćenja

U prošlogodišnjoj akciji, održanoj 15. travnja 2023., sudjelovalo je više od 10 000 volontera koji su prikupili više od 50 tona otpada u više od 200 gradova i općina. Organizatori se nadaju kako će ove godine broj sudionika biti isti ili veći te kako će se ponovno prikupiti velika količina otpada koja završava na plažama i u prirodi.

Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti za sudjelovanje na jednoj od 290 predviđenih lokacija čišćenja, koje se lako pronalaze na interaktivnoj karti posebno izrađenoj za ovu priliku. Volonterima će se osigurati sva potrebna oprema, kao što su vreće, rukavice, natpisi, kutije prve pomoći, cerada za razvrstavanje otpada i dr.

Jug Francuske kao pilot područje

Akcija „Očistimo jug“ također je prilika za podizanje ekološke svijesti velikog dijela stanovništva ove francuske regije. Zaštita klime je od 2017. godine jedan od glavnih prioriteta regionalne uprave koja je potpisivanjem sporazuma s francuskom vladom postala vodeće područje za ekološko planiranje u zemlji.

Regija ima za cilj do 2025. postići stopu recikliranja od 65 posto i odvojeno prikupiti 45 000 tona biootpada iz kućanstava. Kako bi se ovaj cilj postigao, razvija se mreža suvremenih centara za prikupljanje reciklabilnog otpada i ponovnu upotrebu, a stanovništvo educira o pravilnom odvajanju otpada.

U borbi protiv plastičnog otpada veliku pomoć osigurava platforma ReMed Zéro Plastique, koju je osmislila i kojom koordinira udruga MerTerre u suradnji s Nacionalnim prirodoslovnim muzejom, a financiraju je regija Provence Alpes-Côte d'Azur i Ministarstvo ekološke tranzicije.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pogled u plavo i velika ekološka akcija čišćenja vodičkog podmorja

Tijekom proteklog vikenda brojni Vodičani i njihovi posjetitelji imali su jedinstvenu priliku okušati se u ronjenju na vodičkoj rivi u sklopu projekta „Pogled u plavo“. U organizaciji ŠRK Mali porat Vodice i uz potporu Turističke zajednice grada Vodica organizirana je i akcija čišćenja podmorja vodičkog malog i velikog porta.

Predstavljanje rezultata akcija prikupljanja morskog otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je krajem svibnja ove godine započela s akcijama čišćenja plaža i podmorja u sedam hrvatskih obalnih županija u sklopu usluga za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER