Nastavlja se projekt „Hrana se ne baca“

Tijekom blagdana bacanje hrane raste 25 posto u odnosu na ostatak godine

Bliži se vrijeme uskrsnih blagdana, a želja da na trpezi ne nedostaje hrane vrlo često rezultira prevelikom količinom kupljenih namirnica i pripremljenih jela. Upravo za vrijeme blagdana bacanje hrane raste i do 25 posto u odnosu na ostatak godine. Dukat je stoga ususret uskrsnim blagdanima, a u sklopu svog projekta „Hrana se ne baca“, predstavio niz korisnih sadržaja kako smanjiti bacanje hrane za vrijeme blagdana.

Web platforma Hrana se ne baca pokrenuta je prošle godine, a sada je nadopunjena i s brojnim inspirativnim savjetima kako produžiti trajanje tradicionalnim uskrsnim namirnicama te savjetima chefa Damira Tomljanovića kako kreativno upotrijebiti višak hrane nakon Uskrsa. Novi sadržaj čine i kolumne Biljane Borzan, zastupnice u Europskom parlamentu i Stjepana Felbera, glavnog urednika Ekovjesnika, koji u svojim osvrtima ukazuju na potrebu odgovornog postupanja s hranom.

U sklopu Dukatovog projekta „Hrana se ne baca“ do sada je provedeno istraživanje o navikama potrošača kad je riječ o odgovornom postupanju s hranom, organizirana je panel-rasprava o tome kako tvrtke i institucije mogu pomoći u edukaciji potrošača, održane su interaktivne edukativne radionice za zaposlenike Dukata u suradnji s Centrom za edukaciju i informiranje potrošača kao i niz besplatnih projekcija nagrađivanog dokumentarnog filma „Just Eat It – A Food Waste Story“.  

Edukacije za zaposlenike i besplatne projekcije organizirane su prošle godine najprije u Zagrebu, Karlovcu i Bjelovaru, u gradovima u kojima se nalaze Dukatovi proizvodni pogoni.

Dukat s besplatnim projekcijama filma nastavlja i u ovoj godini pa je tako sredinom ožujka održana projekcija u Osijeku, nakon čega slijede projekcije filma i u ostalim najvećim hrvatskim gradovima.

Projekt „Hrana se ne baca“ podržavaju Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te gradovi u kojima se nalaze Dukatove tvornice – Bjelovar i Karlovac.

 

VEZANE VIJESTI

Umjetnost i gastronomija na bečkim uskrsnim sajmovima

S više od 200 štandova na četiri lokacije austrijska prijestolnica i ove godine poziva posjetitelje da uživaju u proljetnoj atmosferi, bogatoj dekorativnoj i kulinarskoj ponudi te prigodnim programima namijenjenim najmlađima.

Biljana Borzan: U EU se u 2020. bacilo 57 milijuna tona hrane!

Eurostat je objavio podatke prvog službenog istraživanja o bacanju hrane u Europskoj uniji, napravljenog prema zajedničkoj metodi u svim državama članicama EU-a. Prema istraživanju, u EU-u je 2020. bačeno 57 milijuna tona hrane, dok za Hrvatsku ta brojka iznosi 286.379 tisuća tona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER