Udruga „Ekologija grada“ demantirala zamjenika gradonačelnika Zagreba Luku Korlaeta

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o sprječavanju odbacivanja otpada

Udruga „Ekologija grada“ reagirala je na netočne tvrdnje zamjenika gradonačelnika Zagreba Luke Korlaeta iznesene 18. ožujka u emisiji Dnevnik Nova TV od 2024., a koje se odnose na Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o sprječavanju odbacivanja otpada Alena Locherta, zastupnika HSLS-a, na 31. sjednici Gradske skupštine održanoj 29. veljače 2024.

U udruzi „Ekologija grada“ navode da su sa zastupnikom Alenom Lochertom sudjelovali u pripremi Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Odluke o sprječavanju odbacivanja otpada. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Ističemo da je apsolutno netočna tvrdnja da 'prijedlog nije u skladu s zakonom te da miješa postojeće odluke na neadekvatan način'. Takva tvrdnja je paušalna i suprotna ranije donesenim zakonskim odredbama. Stoga molimo gospodina Korlaeta da nam točno objasni koji dio odluke, prema njegovom mišljenju, nije u skladu sa zakonom, s obzirom na to da je sam prijedlog prošao svu zakonsku proceduru prije iznošenja u Gradskoj skupštini, kao i proceduru otvorenog javnog savjetovanja na kojem, u razdoblju od 30 dana, nije iznesena niti jedna primjedba.  Isto tako, nije predložen niti jedan amandman zastupnika u Gradskoj skupštini kojim bi se prijedlog odluke izmijenio.

Dodatnu potvrdu našoj tezi daje i činjenica da su članovi kluba Možemo o ovome prijedlogu jednoglasno bili suzdržani te se postavlja pitanje zašto nisu glasali protiv ako odlučno tvrde da je prijedlog nezakonit. Važno je istaknuti da se slična odluka uspješno provodi u mnogim hrvatskim gradovima i općinama poput Grada Velike Gorice, Grada Rijeke, Grada Zadra te Općine Tisno. Primjena takve odluke donijela je značajne rezultate u borbi protiv nezakonitog odlaganja otpada, borbi koju grad Zagreb dramatično gubi, te je uvela kontrolu otpada na mjestu gdje je najpotrebnije - mjestu njegova nastanka.

Također ovim putem pozivamo sve političke stranke u Hrvatskoj, posebice u svjetlu nadolazećih izbora, da teme zaštite okoliša i gospodarenja otpadom izbace iz klasičnog 'politiziranja' i međusobnih obračuna te pokažu odlučnost i odgovornost prema građanima, ali i prema bogatstvima i ljepotama Hrvatske, koje naročito u predizbornim kampanjama, često ističu.“

Josip Pavlović, Predsjednik udruge „Ekologija grada“

VEZANE VIJESTI

Invazivne crvenouhe kornjače udomljene u Zoološkom vrtu Grada Zagreba

Prve ovogodišnje kornjače uhvaćene na području Zagrebačke županije udomljene su u Zoološkom vrtu Grada Zagreba. Ukupno 15 mužjaka i 18 ženki crvenouhih kornjača nastavit će svoj život u kontroliranim uvjetima. Najmanja i najlakša kornjača teška je samo 15 grama, a najteža čak 2,56 kilograma. Najmanja kornjača je dužine oklopa od samo 9,7 cm, a najveća čak 24,6 cm.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER