Porast razine mora mogao bi ugroziti pola milijuna stanovnika obalnih gradova SAD-a do 2050.

Do 2050. godine jedan od 50 stanovnika tridesetak obalnih gradova u Sjedinjenim Državama mogao bi biti ugrožen velikim poplavama

Istraživanje američkih znanstvenika kombinira satelitska mjerenja slijeganja tla s projekcijama porasta razine mora kako bi se pružio sveobuhvatan pogled na rizik od poplava u 32 grada duž obala Atlantskog i Tihog oceana te Meksičkog zaljeva.

Tijekom sljedeća tri desetljeća porast razine mora mogao bi ugroziti čak pola milijuna stanovnika obalnih gradova Sjedinjenih Država. Osim stanovništva, poplave bi potencijalno mogle uništiti jednu od 35 kuća u privatnom vlasništvu, navodi se u istraživanju objavljenom 6. ožujka u časopisu Nature.

„Jedan od izazova s kojima se susrećemo po pitanju porasta razine mora i slijeganja tla je taj što mnogi najčešće vjeruju kako će se ljudi s tim problemom suočiti tek krajem ovog stoljeća. Istraživanjem smo ustanovili kako će posljedice porasta razine mora biti vidljive već za 26 godina“, kaže glavni autor Leonard Ohenhen i suradnik dr. Manoochehra Shirzaeija, profesora na Sveučilištu Virginia Tech.

U usporedbi s trenutačnim procjenama predviđa se dodatnih 1 300 do 1 800 četvornih kilometara poplavljenog područja, još 176 000 do 518 000 ugroženih stanovnika te 94 000 do 288 000 uništenih kuća uz procijenjenu materijalnu štetu od 32 do 109 milijardi američkih dolara.

„Svrha ovog istraživanja je pružiti podatke koji će omogućiti donošenje pravodobnih odluka i planova zaštita od poplava, a naši rezultati daju vjerojatno prvi sveobuhvatan prikaz onoga što će se dogoditi u ne tako dalekoj budućnosti“, kaže dr. Manoochehr Shirzaei.

„Ova studija potvrđuje da sada možemo mjeriti vertikalno kretanje tla čime omogućujemo donošenje odluka o planiranju i upravljanju poplavama, a naš pristup ima potencijal za primjenu u bilo kojem gradu diljem svijeta“, tvrdi istraživač Robert J. Nicholls sa Sveučilišta East Anglia u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Koristeći vrlo precizne podatkovne točke izmjerene radarskim satelitima, Shirzaei i njegov istraživački tim izgradili su jedan od prvih svjetskih prikaza visoke razlučivosti kopnenog područja koje tone duž obala Sjedinjenih Država. Ranijim istraživanjem već su otkrili da obalna područja uz Atlantski ocean tonu za čak pet milimetara godišnje.

Novim istraživanjem ustanovili su kako 24 od 32 obalna grada trenutačno tonu više od dva milimetra godišnje, a polovica tih gradova ima područja koja tonu brže i više u odnosu na globalno podizanje razine mora. „Ovi brojevi mogu se činiti malima, ali tijekom vremena i u kombinaciji s porastom razine mora ipak je riječ je o prilično značajnim pomacima. Čak i neprimjetno milimetarsko slijeganje tla pogoršava postojeći rizik od poplava“, kaže Ohenhen.

Uz nove projekcije poplava, istraživanje je također otkrilo kako 32 grada imaju kombiniranu 131 strukturu za kontrolu poplava, kao što su nasipi i berme, ali i da se 50 posto njih nalazi na obali Kalifornije. Nažalost, imaju ih samo tri od 11 gradova na obali Atlantskog oceana.

„Situacija sa zaštitom od poplava na atlantskoj obali je jako loša. Tamošnji nasipi često štite manje od 10 posto površine grada, u usporedbi s gradovima na obalama Tihog oceana ili Meksičkog zaljeva gdje je zaštićeno i do 70 posto“, objašnjava Leonard Ohenhen.

U nekim gradovima koji su obuhvaćeni istraživanjem, posebice onima duž obale Meksičkog zaljeva, potencijalna povećana izloženost riziku od poplava nerazmjerno je pala na etničke manjine. U drugim gradovima utvrđeno je da su nekretnine koje su izložene povećanom riziku općenito manje vrijedne od srednje vrijednosti tog područja. U nekoliko se gradova, posebice u New Orleansu i Port Arthuru u Teksasu, ove dvije demografske kategorije presijecaju, potvrđujući da su područja s najvećim potencijalnim rizikom naseljena afroameričkim stanovništvom koje je također u nepovoljnijem ekonomskom položaju.

„Ustanovili smo da postoji etnička i ekonomska nejednakost u tim područjima jer postoji prevelika zastupljenost povijesno marginaliziranih skupina koje će potencijalno biti više izložene riziku, kao i što je njihova imovina znatno niže vrijednosti. To stvarno višestruko povećava potencijalni utjecaj na ta područja i njihove sposobnosti da se oporave od značajnih poplava“, objašnjava Ohenhen.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Do 2050. razina oceana duž američkih obala porast će za oko 30 cm

Prema novom izvješću američkih klimatologa u narednih 30 godina razina oceana duž obala Sjedinjenih Američkih Država mogla bi porasti za oko 30 cm. Veći porast predviđa se na obali Atlanskog oceana na istoku zemlje, kao i duž juga SAD-a uz Meksički zaljev.

Hamburški suživot s vodom

Suočen s porastom razine mora i sve češćim olujama, drugi najveći njemački grad oslanja se na inovativnu kombinaciju suvremenih i tradicionalnih tehnika gradnje kako bi svoje obale održao iznad površine vode.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER