Europski jež osvaja njemačke billboarde

Izborom za životinju godine Njemačka zaklada za divlje životinje (Deutsche Wildtier Stiftung) od 2017. godine nastavlja rad Njemačke udruge za zaštitu divljih životinja, a životinjom 2024. godine proglašen je europski jež (Erinaceus europaeus)

U posljednjih nekoliko tjedana diljem Njemačke mogu se vidjeti brojni plakati s ježom - životinjom 2024. godine. Nacionalnom kampanjom želi se skrenuti pozornost na važnost zaštite ove ugrožene divlje vrste, a građani se pozivaju na sudjelovanje dostavom fotografija i informacija o staništima s ciljem praćenja stanja populacije ježeva.

Uništavanje staništa prijeti opstanku europskih ježeva (Erinaceus europaeus) koji zbog toga iz ruralnih područja sve više migriraju u gradove. Ondje se ponovno susreću s brojnim opasnostima, a najveću prijetnju predstavljaju im automobili te često i nepotrebno košenje trave. Zahvaljujući suradnji građana koji dojavljuju svoja zapažanja ježeva u njemačkim gradovima, Njemačka zaklada za divlje životinje (Deutsche Wildtier Stiftung) može još kvalitetnije djelovati na zaštiti i razvoju njihove populacije. Kampanjom se također želi prikupiti što više informacija o staništima ježeva, a građani se nastoje educirati kako mogu doprinijeti njihovoj zaštiti.

Njemačka zaklada za divlje životinje posebno zahvaljuje tvrtki Wall GmbH koja je besplatno ustupila svoj vanjski oglasni prostor za postavljanje plakata s ježevima čime se aktivno uključila u provedbu ove važne kampanje. Osim toga, plakat s informacijama o ovoj ugroženoj vrsti može se preuzeti i na stranicama Zaklade.

Izborom „Životinje godine“ Njemačka zaklada za divlje životinje nastavlja dugogodišnji rad Njemačke udruge za zaštitu divljih životinja. Od 2017. godine donatori Njemačke zaklade za divlje životinje biraju životinju godine kako bi podigli svijest o potrebi njezine zaštite – kako zbog ugroženosti i prijetnje staništima, tako i zbog potencijalnih sukoba s ljudima pa životinje godine mogu postati i neke manje popularne vrste.

Europski jež rasprostranjen je po cijeloj Njemačkoj, no nalazi se na popisu ugroženih vrsta. Njegovo izvorno stanište bile su živice, vlažni travnjaci i otvorene listopadne šume. Ježevima je za opstanak potrebno grmlje i drveće gdje mogu pronaći skrovište i dovoljno hrane. Danas su sve brojniji u stambenim područjima gradova s vrtovima i zelenim površinama u kojima ih, prema procjenama, obitava i do devet puta više nego u ruralnim područjima.

Manje je poznato da jež može plivati ​​te da ima istančan sluh, a kreće se uglavnom noću te u potrazi za hranom često prelazi po nekoliko kilometara. Hrani se raznim organizmima koji žive u tlu kao što su gliste i razni kukci, a pronalazi ih zahvaljujući dobrom njuhu. Stvarajući zalihe masti kako bi preživio hladne mjesece od listopada traži zaštićeno skrovište, poput hrpe lišća ili šupljine, gdje može neometano spavati zimski san.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mala sumatranska tigrica čeka izbor najboljeg imena

Mladunče sumatranskog tigra na svijet je došlo početkom godine i čeka da joj posjetitelji internetske stranice rimskog Bioparka izaberu jedno od predloženih imena. Čuvari Bioparka predložili su tri: Dewi, Sakti i Kala. Koje vam se ime najviše sviđa?

U Berlinu se nastavlja projekt „Više pčela za Berlin - Berlin cvjeta“

Odjel berlinske senatske uprave za zaštitu okoliša, mobilnost, zaštitu potrošača i klime u suradnji s Njemačkom zakladom za divlje životinje nastavlja s provedbom projekta „Više pčela za Berlin – Berlin cvjeta“. Tijekom sljedeće tri godine projekt će se financirati s ukupno 1,59 milijuna eura.

Leš medvjeda u središtu Zagreba za spas prirode

Performansom u središtu Zagreba predstavnici WWF-a, svjetske organizacije za zaštitu prirode, upozorili su na velik problem zločina protiv prirode. Krivolov, trovanje, krijumčarenje i nezakonita trgovina divljim vrstama zločini su koji se često povezuju samo s dalekim zemljama. To se, međutim, događa i kod nas, uglavnom nezapaženo i nekažnjeno.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER