U Ljubljani se vodi se briga o svakom stablu

Prema preporuci arborista 25 stabala s Linhartove ceste presađuje se na novu lokaciju u Šmartinskom parku

Krenulo je premještanje stabala s ljubljanske Linhartove ceste koja će činiti novi drvored u obližnjem Šmartinskom parku. U prvoj fazi očekuje se presađivanje 17 stabala.

U ljubljanskom Šmartinskom parku, uz zid groblja Žale, iskopan je jarak širok četiri metra i dubok oko 80 centimetara. Prema idejnom rješenju, na tom mjestu posadit će se novi drvored koji će činiti stabla s jednog dijela Linhartove ceste u kojem se trenutačno izvode radovi na izgradnji plinovoda. Razmak između stabala bit će oko osam metara, izvijestili su iz Grada Ljubljane.

Istovremeno s pripremom iskopa u Šmartinskom parku, počelo je premještanje prvih devet stabala na Linhartovoj cesti koja su u petak 16. veljače prevezena na novu lokaciju.

Obnova Linhartove ceste

Premještanje stabala u Šmartinski park dio je obnove Linhartove ceste čime će se osigurati bolja prometna povezanost te kvalitetniji i ugodniji javni prostor. U sklopu radova planira se promjena prometnog profila u četverotračnu cestu s jednom prometnom trakom namijenjenom isključivo za javni prijevoz. Rekonstrukcijom će se dobiti prostranije i sigurnije površine za pješake i bicikliste, brži javni prijevoz putnika, poboljšat će se uvjeti za osobe s invaliditetom te omogućiti više ozelenjavanja i bolji uvjeti za rast drveća.

U sklopu projekta obnovit će se cjelokupna infrastruktura, preurediti četiri križanja i urediti novo s Valjhunovom ulicom s pješačkim i biciklističkim prijelazom. Duž cijele Linhartove ceste uredit će se biciklističke staze i širi nogostupi.

U Gradu Ljubljani svjesni su važnosti svakog stabla pa će se duž obnovljene prometnice posaditi dodatna stabla i nisko raslinje. Nakon završetka obnove na dionici Linhartove ceste od Dunajske ceste do Matjaževe ulice bit će ukupno 220 stabala. U tom dijelu prometnice posadit će se 117 novih stabala i više od 1800 sadnica grmlja te urediti zelene površine. Zbog obnove komunalnih vodova i promjene profila ceste uklonit će se 51 stablo, od kojih će se 25 prema preporuci arborista presaditi na drugu lokaciju, dok će se 78 postojećih stabala sačuvati.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljubljana ove godine bira drvored godine

U Ljubljani se posljednje četiri godine biralo stablo godine, a ove godine donijeta je odluka o pokretanju izbora drvoreda godine. Grad Ljubljana pozvao je građane da do kraja kolovoza 2023. dostavljaju prijedloge za ovaj laskavi naslov.

Ljubljana širi pješačku zonu te postaje još zelenija i suvremenija

Na Petkovškovom nasipu, gdje je u tijeku obnova između Resljeve i Rozmanove ulice, u srijedu su iz sigurnosnih razloga uklonjena tri stara stabla lipe. Na tom prostoru uz rijeku Ljubljanicu posađeno je šest od previđenih 20 novih stabala iste vrste s već razvijenom krošnjom, čime će se obnoviti i produžiti postojeći drvored.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER