Novi sjaj Hundertwasserovog muzeja

KunstHausWien ponovno se otvara 29. veljače nakon gotovo osmomjesečne obnove

Svečano otvaranje poznatog bečkog muzeja KunstHausWien zakazano je za kraj veljače i trajat će četiri dana. Muzej će se ubuduće još više posvetiti temama čovjeka, prirode i klime, a nakon obnove posjetitelji mogu uživati u energetski saniranom i moderniziranom muzeju.

Nakon gotovo osmomjesečne obnove Hundertwasserov muzej u Beču otvara svoja vrata 29. veljače. Posjetitelji su pozvani da besplatno prisustvuju programu koji će trajati čak četiri dana. Osim toga, muzej se pravovremeno otvara i kako bi iznjedrio i prvi Bečki klimatski bijenale koji počinje u travnju.

  • Prvi zeleni muzej u Austriji © Paul Bauer

Energetskom sanacijom potrošnja energije smanjena za 75 posto

Bečki muzej KunstHausWien još je 2018. godine dobio priznanje kao prvi zeleni muzej u Austriji, a pet godina poslije opet se održivom modernizacijom zgrade dokazuje kao predvodnik u ekološkoj osviještenosti kulturnih institucija. U fokusu osmomjesečnih radova bio je prelazak na održivu hidrotermalnu opskrbu energijom. U usporedbi s prijašnjom klimatiziranom površinom potrošnja energije trebala bi se smanjiti i za 75 posto. Kako bi se posjetiteljima osigurao suvremeni muzejski doživljaj, predvorje je prošireno, ulaz u muzej je bez prepreka, sustav označavanja inovativno je optimiran, a djela su kontekstualizirana u izložbenom prostoru. Muzejski se kafić Friedlich također predstavlja novim konceptom: ondje će se u budućnosti fokusirati na organski uzgojene te lokalne proizvode.

  • Modernizirani i klimatski prihvatljiv muzej © Paul Bauer

Četverodnevni program otvorenja

Tijekom otvorenja koje će trajati od 29. veljače do 3. ožujka muzej KunstHausWien posjetitelje poziva da uz raznovrstan program iskuse novo ruho klimatski sanirane, održive i modernizirane kulturne ustanove. Organizirane su i vođene ture kroz novopostavljenu stalnu izložbu koja daje uvid u svijet i filozofiju austrijskog slikara, grafičara, arhitekta i ekološkog aktivista Friedensreicha Hundertwassera koji je muzej i dizajnirao.

Osim vođenih tura prva dva dana otvorenja održat će se i koncerti u muzejskom kafiću. Program tijekom vikenda osmišljen je za obitelji, ali poziva i sve zainteresirane na radionice i razgovore o umjetnosti, ekologiji, arhitekturi, održivom dizajnu i kružnoj ekonomiji vode.

Bečki muzej KunstHausWien otvoren je 1999. godine, nalazi se u trećem okrugu Landstraße te posjeduje najveću svjetsku zbirku Hundertwasserovih djela. U muzeju se također mogu vidjeti i brojne privremene izložbe suvremenih umjetnika.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Prvi Bečki bijenale posvećen klimatskim promjenama

Novi klimatski festival Klima Biennale Wien u austrijskoj metropoli posvećen je umjetnicima, znanstvenicima, političarima, gospodarstvenicima te svim ljudima, posebno onima koje klimatske promjene najviše pogađaju.

Hundertwasserov muzej u Beču dobiva novo ruho

Muzej je u lipnju zatvoren radi modernizacije, a početkom 2024. ponovno bi trebao otvoriti svoja vrata za posjetitelje. Prvi put nakon 30 godina dobit će i novi stalni postav Hundertwasserovih djela.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER