WWF priprema čišćenje kanala u Kopačkom ritu

Danas se obilježava ​53. Svjetski dan vlažnih staništa (World Wetlands Day)

U posljednjih 45 godina izgubljeno je više od trećine svjetskih močvarnih staništa. O njima izravno ovisi oko 40 posto biljnih i životinjskih vrsta.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF upozorava da nam je neophodna obnova močvara, rijeka i jezera kako bismo usporili globalno zagrijavanje, stvorili poligone za prilagodbu na klimatske promjene te osigurali dobrobit za ljude.

„Svi su aspekti ljudskog blagostanja povezani sa zdravljem svjetskih močvara. Nama je u WWF-u izuzetno važno osigurati njihovu obnovu. Upravo smo u procesu pripreme za dobivanje dozvola za obnovu prirodnog kanala Nadjhat koji povezuje Vemeljski dunavac s Kopačkim jezerom po kojem je park dobio ime“, ističe Ivana Laginja iz WWF Adrije koja upravlja projektom „Obnova Europske Amazone“ unutar kojeg će se provoditi spomenuti radovi. „Taj je kanal jedinstven jer je jedini u Kopačkom ritu s brzim protokom vode koji je trenutno usporen zbog nagomilane naplavljene drvne mase”, objašnjava Laginja.

WWF akciju čišćenja kanala planira za jesenske mjesece, a njome će se osigurati brži ulaz vode u Kopačko jezero za vrijeme visokih voda Dunava. To je dio regionalnog plana za revitalizaciju četiri vlažna staništa u okviru ovog projekta na dijelu Europske Amazone od Slovenije, preko Hrvatske pa do Srbije.

„Radovi na području Kopačkog rita dio su revitalizacije koja se provodi u Hrvatskoj. U Sloveniji ćemo revitalizirati vlažni travnjak na Muri, a u Srbiji radimo na pripremi konverzije plantažne šume hibridnih topola u prirodnu poplavnu šumu“, ističe Laginja.

Samo tri posto ukupne zemljine površine čine močvare, a ta tri, naizgled mala postotka apsorbiraju ugljikovog dioksida koliko sve šume na planetu zajedno. U posljednjih 45 godina u svijetu smo izgubili čak trećinu vlažnih staništa kao što su močvare, tresetišta i poplavne šume, puno brže nego što gubimo šume. Istodobno, o njima direktno ovisi opstanak oko 40 posto biljnih i životinjskih vrsta.

Močvarna staništa nestaju zbog niza situacija kao što su ubrzana urbanizacija, poljoprivreda ili obrađivanje sve većih površina, a gotovo uvijek rezultat su ljudskog djelovanja. Da bismo mogli živjeti u skladu s prirodom, moramo očuvati prirodno stanište vidre, droplje, stotine vrsta ptica i kukaca, pa i - čovjeka.

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se 2. veljače. Na taj je dan 1971. u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica.

Projekt „Obnova Europske Amazone“ podržava Program ugroženih krajolika i morskih pejzaža (Endangered Landscapes and Seascapes Programme), kojim upravlja Cambridge Conservation Initiative u partnerstvu s Arcadijom, dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Petera Baldwina. Euoropska Amazona naziv je petodržavnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji je UNESCO u rujnu 2021. proglasio svojom baštinom.

Dana 2. veljače 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru na obali Kaspijskog mora potpisana je Konvencija o vlažnim staništima (močvarama) od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Konvencija svaku zemlju potpisnicu obvezuje na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa. Do sada joj je pristupila 171 država s čak 2.331 vlažnim područjem od međunarodnog značaja koji zauzimaju ukupnu površinu od preko 2,1 milijuna četvornih kilometara. Ramsarska područja su vlažna (močvarna) staništa koja su osobito važna kao staništa ptica, a zemlje s najviše takvih područja su Ujedinjeno Kraljevstvo sa 175 i Meksiko sa 142, dok najveću površinu takvih staništa ima Bolivija (oko 148.000 četvornih kilometara). Hrvatska je potpisnica Ramsarske konvencije od 1991. godine te ima pet takvih močvarnih područja i to: parkove prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero, budući park prirode Delta Neretve te ornitološki rezervat ribnjaci Crna Mlaka.

 

  • WWF Adria / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

WWF osigurao gotovo pet milijuna eura za revitalizaciju četiri područja u Europskoj Amazoni

Revitalizacija rijeka glavna je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana močvarnih staništa, koji se na današnji dan obilježava još od 1971. godine. Upravo je revitalizacija određenih riječnih područja u Europskoj Amazoni rezultat koji svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF želi postići kroz svoj novi projekt čija vrijednost iznosi gotovo pet milijuna eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER