U Praškom zoološkom vrtu rođeno preslatko mladunče gorile

Mladunče gorile je zdravo, a njegovo ime tek treba biti odabrano

Praški zoološki vrt objavio je radosnu vijest o svojoj novoj prinovi – slatkom mladunčetu gorile koje je na svijet donijela njegova desetogodišnja majka Duni.

Praški zoološki vrt (Zoologická zahrada hl. města Prahy) je u utorak 2. siječnja, u 21:08 sati, dobio novu bebu gorile, čiji spol još uvijek nije poznat. Sretni roditelji su desetogodišnja majka Duni i 26-godišnji otac Kisumu. Obje gorile pripadaju kritično ugroženoj podvrsti zapadnih nizinskih gorila (Gorilla gorilla ssp. Gorilla), a majka Duni kći je slavne Moje, prve ženke gorile rođene u zatočeništvu u Češkoj.

Rođenje novog mladunčeta dobrodošla je vijest nakon što se Praški zoološki vrt suočio s odlukom o razdvajanju postojeće skupine gorila i doveo dodatnog mužjaka za potrebe uzgoja. Ravnatelj Praškog zoološkog vrta Miroslav Bobek naveo je u priopćenju da je „beba dobro i tijekom noći se počela hraniti majčinim mlijekom.“ U zoološkom vrtu posebno su radosni jer se dolaskom novog mladunčeta gorile nastavlja priča o slavnoj prabaki Moji.

Moja, čije ime na svahiliju znači „prva“, rođena je 13. prosinca 2004. godine, i ubrzo je postala prava zvijezda zahvaljujući multimedijskom projektu u suorganizaciji Češkog radija. Moju i ostale gorile kamere su uz izravni online prijenos pratile gotovo četiri godine. Uz veliko zanimanje građana i medija, Moja je 2011. godine prebačena u dvije tisuće kilometara udaljeni zoološki vrt i rezervat prirode Cabárceno u španjolskom gradu Penagosu, kako bi se spriječilo razmnožavanje u čoporu Praškog zoološkog vrta.

Novo mladunče osim slavne bake ima i popularnog djeda - mužjaka gorile Richarda koji već 20 godina živi u Praškom zoološkom vrtu. Dana 4. studenoga 2023. navršila su se dva desetljeća od dolaska markantnog oca svih dosadašnjih beba gorila u Praški zoološki vrt iz Ujedinjenog Kraljevstva. Richard (pogledajte video) je vođa skupine muških zapadno nizinskih gorila i živi u paviljonu Centrum Méfou u donjem dijelu Praškog zoološkog vrta.

Mladunče je zdravo, a njegovo ime tek treba biti odabrano

Paviljon Dja Praškog zoološkog vrta bio je zatvoren za javnost nakon poroda, a od danas je ponovno otvoren. Međutim, korištenje kamera i fotoaparata bit će strogo zabranjeno tijekom posjeta paviljonu jer bi njihove leće mogle izazvati agresivno ponašanje oca Kisuma, a nemiri u skupini gorila mogli bi predstavljati rizik za mladunče.

Uzgajivači u Praškom zoološkom vrtu očekuju još jednu bebu gorile ove godine, i to za otprilike tri mjeseca.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mala sumatranska tigrica čeka izbor najboljeg imena

Mladunče sumatranskog tigra na svijet je došlo početkom godine i čeka da joj posjetitelji internetske stranice rimskog Bioparka izaberu jedno od predloženih imena. Čuvari Bioparka predložili su tri: Dewi, Sakti i Kala. Koje vam se ime najviše sviđa?

Biopark u Rimu dobio novi znanstveni odbor

Rimska gradska uprava imenovala je nove članove znanstvenog odbora zaklade Fondazione Bioparco di Roma. Njime predsjeda etolog Enrico Alleva, koji je već dugo uključen u transformaciju starog zoološkog vrta i upravljanje današnjim Bioparkom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER