Uključite se u grupnu nabavu solarnih elektrana!

Cilj je osigurati veću isplativost ugradnje solarne elektrane izborom opreme visoke razine kvalitete po povoljnijim uvjetima te sigurnost i podršku u cjelokupnom procesu njene realizacije

„Na sunčanoj strani“, servis Zelene energetske zadruge (ZEZ) za podršku u realizaciji solarnih elektrana, poziva građane iz cijele Hrvatske spremne na ugradnju solarne elektrane za obiteljsku kuću, tvrtku ili obrt da se uključe u grupnu nabavu opreme i ugradnje solarnih elektrana.

Grupna nabava servisa Na sunčanoj strani podrazumijeva nabavu opreme i usluge ugradnje solarne elektrane. U suradnji s partnerskim instalaterima solarnih elektrana, servis sudionicima nudi tri opcije nabave koje se razlikuju u kategoriji kvalitete, rokovima jamstva proizvođača nakon ugradnje te cijeni opreme. 

„Proces grupne nabave pokrenuli smo s ciljem da svima koji se 'bore' s razumijevanjem ponuda za opremu, izborom instalatera, osiguranjem termina ugradnje, promjenama u cijenama i drugim aktualnostima na tržištu, proces realizacije solarne elektrane učinimo bržim, jednostavnijim i isplativijim“, pojasnila je Veselina Harabajs, voditeljica poslovnog razvoja servisa Na sunčanoj strani u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Konačna količina opreme i konačan broj sudionika grupne nabave odredit će popust koji će sudionici ostvariti sudjelovanjem u ovakvom procesu realizacije solarne elektrane, a na temelju iskustva iz prethodnih izdanja grupne nabave procjenjuje se da će popust iznositi najmanje 15 % na tržišne cijene. 

Osim toga, sudionicima grupne nabave na raspolaganju su i dodatne pogodnosti poput popusta od 50 % na izradu glavnog projekta solarne elektrane, brzih termina ugradnje te kontinuirane tehničke i savjetodavne podrške u realizaciji solarne elektrane stručnog tima servisa Na sunčanoj strani. 

Servis je isti oblik nabave organizirao tijekom ljeta za područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. U nabavu se uključilo 50-ak građana koji su, osim nižih cijena investicije, upravo podršku tijekom svih faza realizacije istaknuli kao ključan benefit ovakvog pristupa.

Među njima je i Vilim Lončar iz Zagreba koji o iskustvima kaže: „Uspješno smo završili nabavu i ugradnju i prije nekoliko dana u rad pustili solarnu elektranu snage 8 kW na krovu vlastite obiteljske kuće na Trešnjevci. Izuzetno sam zadovoljan suradnjom sa Zelenom energetskom zadrugom i njihovim stručnjacima u servisu Na sunčanoj strani. Bili su nam podrška u svim fazama procesa, od prvih informacija, izrade projekta, prijave na natječaj za poticaje, pa sve do grupne nabave i same realizacije.”

Uz godišnju uštedu na računu za struju do 85 %, ulaganje u solarnu elektranu se isplati već za šest do osam godina, a s očekivanim rastom cijena električne energije u budućnosti te sudjelovanjem u prilikama poput grupne nabave isplatit će se i brže. Pritom, solarna elektrana je maksimalno učinkovita barem 20 godina, što znači da će uz manju učinkovitost čistu energiju proizvoditi i nakon tog razdoblja. Ništa manje važno, solarna energija je prilika za značajno smanjenje ovisnosti o fosilnim energentima te smanjenje štetnih ugljičnih emisija.

„Grupnom nabavom želimo osnažiti građane za ulaganje u Sunčevu energiju koje će im se isplatiti, ali i koje će za njih biti što jednostavnije i brže. Time želimo da na isto potaknu i svoje susjede i poznanike, a posljedično i da potaknu što veće korištenje solarnog potencijala Hrvatske“, zaključila je Veselina Harabajs.

Poziv za sudjelovanje u grupnoj nabavi otvoren je do 25. siječnja 2024., a za sudjelovanje se zainteresirane fizičke i pravne osobe mogu predbilježiti putem sljedećeg registracijskog obrasca.

VEZANE VIJESTI

Woodburn hrvatskim tvrtkama želi predstavit prednosti PPA ugovora

Odjel za eksterijer globalne automobilske tvrtke Magna International (Magna) potpisao je svoj prvi ugovor o otkupu električne energije (PPA) s tvrtkom Woodburn Capital Partners. Temeljem sklopljenog ugovora, Woodburn će izgraditi i operativno voditi posebnu fotonaponsku elektranu snage 2,4 MW na lokaciji Magnine tvornice u Češkoj Republici, u skladu s 15-godišnjim PPA aranžmanom.

Preko dvije stotine zainteresiranih za grupnu nabavu solara

Preko 200 pojedinaca, obrta i tvrtki iskazalo je interes za sudjelovanje u grupnoj nabavi solarnih elektrana za koju je „Na sunčanoj strani“, neprofitni servis Zelene energetske zadruge (ZEZ), poziv otvorio krajem prošle godine.

Bliži se kraj roka za prijavu sudjelovanja u grupnoj nabavi solarnih elektrana

Zelena energetska zadruga (ZEZ) je putem neprofitnog servisa Na sunčanoj strani početkom srpnja pozvala fizičke i pravne osobe s područja Zagreba i Zagrebačke županije da se uključe u grupnu nabavu solarnih elektrana. Poziv na sudjelovanje u grupnoj nabavi otvoren je do 10. kolovoza, a veći broj sudionika pomoći će ostvariti bolje uvjete nabave opreme i ugradnje za sve uključene.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER