Obnovljivi izvori energije Hrvatske: „Predvodimo novi smjer korporativnih ugovora u hrvatskoj energetici”

Direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH) Maja Pokrovac sudjelovala je u petak na konferenciji RE-Source 2023

Na ovoj najvećoj i najvažnijoj međunarodnoj konferenciji posvećenoj korporativnim ugovorima u energetici, popularno nazivanih PPA ugovorima (eng. Power Purchase Agreement), okupilo se više od 1 300 sudionika, predstavnika nekih od najvećih svjetskih kompanija i relevantnih europskih institucija.

Pred njima je o važnosti PPA ugovora za energetsku samodostatnost gospodarstva i društva u Hrvatskoj na konferenciji RE-Source 2023 govorila direktorica OIEH-a, Maja Pokrovac.

PPA ugovorima dogovara se višegodišnja kupnja obnovljive, zelene energije izravno od proizvođača, a budući da se zaključuju na duži rok, omogućavaju tvrtkama sigurnost i stabilnost električne energije, a time i eliminaciju rizika koji se javlja pri čestim promjenama cijena na tržištu.

„Obnovljivi izvori energije Hrvatske predvodnik su razvoja ovakvih ugovora u Hrvatskoj i jedini smo koji smo ih prepoznali kao veliku šansu da se snažno izdignemo u samodostatnosti, osobito u odnosu na druge države centralne i jugoistočne Europe“, kazala je Maja Pokrovac, dodavši kako je ove godine OIEH organizirao prvu takvu konferenciju i u Zagrebu koja je vrlo brzo rezultirala novim sklopljenim PPA ugovorima i izgradnjom novih sustava obnovljivih izvora energije.

„No, moramo biti brzi. Potrebno je micati barijere i omogućiti agilniju provedbu investicija u obnovljive izvore energije. Investitori su spremni i već su iskazali interes za razvoj 6000 MW i upravo tu vidimo velik potencijal za PPA ugovaranje. Europska komisija smatra kako će takvi ugovori imati ključnu ulogu za razvoj obnovljive energije, a ja u njima prepoznajem veliku hrvatsku priliku kad je u pitanju naša energetska neovisnost. Nikad jače nego u posljednje dvije godine nismo dobili jasniju poruku koliko je to važno.“ – istaknula je direktorica M. Pokrovac.

Hrvatska je prošle godine ušla u europsku PPA statistiku i iznimno je bitna za daljnji razvoj PPA ugovora. Snažan je pokazatelj da je Hrvatska među 21 od 27 članica Europske unije s razvijenim PPA tržištem, dok ih, primjerice, Estonija, Latvija, Luksemburg, Malta, Cipar i Slovačka još nemaju. Također, PPA tržište mnogo je razvijenije u Hrvatskoj nego, primjerice, u Švicarskoj, ističu u OIEH-u.

 

VEZANE VIJESTI

Woodburn hrvatskim tvrtkama želi predstavit prednosti PPA ugovora

Odjel za eksterijer globalne automobilske tvrtke Magna International (Magna) potpisao je svoj prvi ugovor o otkupu električne energije (PPA) s tvrtkom Woodburn Capital Partners. Temeljem sklopljenog ugovora, Woodburn će izgraditi i operativno voditi posebnu fotonaponsku elektranu snage 2,4 MW na lokaciji Magnine tvornice u Češkoj Republici, u skladu s 15-godišnjim PPA aranžmanom.

Održana prva regionalna RE-Source Croatia konferencija

Samo par dana nakon što je EK predstavila reformu modela tržišta električne energije kojom je poslala jasnu poruku da PPA ugovori trebaju imati državne potpore zemalja članica jer je obnovljiva domaća energija važna za energetsku sigurnost njihovih građana i industrije, OIEH je održao konferenciju RE-Source Croatia – prvu u regiji s temom razvoja PPA ugovora za kupnju zelene energije izravno od proizvođača.

Svjetski dan obnovljivih izvora energije 2023.

Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. travnja, na dan černobilske nuklearne katastrofe koja se dogodila 1986. godine, s ciljem podizanja svijesti o potrebi istraživanja i primjene obnovljivih izvora energije – vjetra, sunca, vode, biomase i geotermalnih izvora.

U Bolu otvorena konferencija DANI SUNCA 2023.

U četvrtak je u Bolu na Braču u organizaciji Obnovljivih izvore energije Hrvatske (OIEH) počela dugo očekivana druga međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. Dvodnevna konferencija okupila je 400 sudionika, više od 60 predavača i panelista.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER