Zatražite od svjetskih čelnika da podrže Globalni sporazum o plastici!

Potpišite međunarodnu peticiju za snažan Globalni sporazum o plastici

Danas smo puno svjesniji kobnih posljedica plastike po okoliš i našu budućnost i zdravlje nego prije 20-ak godina, a količina plastike kojom smo okruženi postaje sve veća i veća. U razdoblju od 2000. do 2019. svjetska se proizvodnja plastike udvostručila, došavši do 460 milijuna proizvedenih tona godišnje. Ne poduzme li se nešto, do 2050. će se gotovo utrostručiti.

Takva podivljala proizvodnja plastike ubrzava i klimatske promjene. Promotrimo li plastičnu krizu kroz prizmu klime, najbolji dostupni matematički modeli pokazuju da proizvodnju plastike treba srezati za 75 % do 2050. želimo li globalno zagrijavanje zadržati ispod 1,5 °C i time spriječiti najgore posljedice brzog zagrijavanja planeta, ističe Greenpeace Hrvatska.

Trenutno se na razini UN-a pregovara o Globalnom sporazumu o plastici. Kompanije koje proizvode fosilna goriva sasvim očekivano nastoje osujetiti ambiciozne ciljeve, uvjeravajući vlade u to što je, a što nije izvedivo na temelju vlastitog interesa, a to je što veća kratkoročna dobit. 

Probleme koji nastaju u plastičnoj industriji nažalost često vidimo i na lokalnoj razini, poput nedavnih požara u reciklažnim postrojenjima u Osijeku i Mokricama. Ovakvi požari povremeno se događaju u različitim dijelovima Europe i potvrđuju kako gomilanje plastike za recikliranje nosi velik rizik za okoliš i zajednice. Tim povodom, organizacije članice Platforme za borbu protiv zagađenja plastikom u Hrvatskoj, među kojima je i Greenpeace u Hrvatskoj, izrazile su javno zabrinutost zbog odugovlačenja s usvajanjem Pravilnika o ambalaži i jednokratnoj plastici. Pravilnik još uvijek nije donesen iako je od završetka javnog savjetovanja prošlo već deset mjeseci.

„Globalni podaci pokazuju da se samo devet posto otpadne plastike stvarno recikliralo! Zato se nikako ne možemo osloniti na recikliranje. Pravo dugoročno rješenje je iskorjenjivanje kulture bacanja, okretanje materijalima za višekratnu upotrebu i sustavima za ponovno punjenje. Privedimo kraju plastično doba!“, poručuje Greenpeace Hrvatska.

Stoga potpišite međunarodnu peticiju i recite svjetskim vođama da tijekom nadolazećih pregovora zagovaraju čvrst Globalni sporazum o plastici, kako bismo konačno zavrnuli slavinu i okončali plastično doba!

Greenpeace / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

Danas se obilježava 54. Dan planeta Zemlje

Temom 54. Dana planeta Zemlje „Planet protiv plastike“ želi se istaknuti važnost postupnog ukidanja upotrebe plastike za dobrobit zdravlja ljudi i planeta. Organizacija EARTHDAY.ORG stoga poziva na smanjenje proizvodnje svih vrsta plastike za 60 posto do 2040. godine s krajnjim ciljem izgradnje budućnosti bez plastike za generacije koje dolaze.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER