U središtu Praga zabranjeno parkiranje e-romobila

Glavni grad Češke slijedi primjer Pariza i drugih europskih gradova

Prvi praški okrug odlučio je zabraniti parkiranje samoposlužnih e-romobila na svojim javnim površinama te apelira na gradsku upravu da zabranu proširi na preostali dio gradskog središta.

Prijedlog zabrane parkiranja samoposlužnih e-romobila jednoglasno je usvojen na vijeću prvog praškog okruga (Prag 1) i to uz obrazloženje da se „parkiranje e-romobila u svrhu iznajmljivanja na javnim površinama mora smatrati posebnom uporabom cesta, usklađenom sa zakonom o sigurnosti na cestama“. Zabrana se ne odnosi na prometovanje e-romobilima povijesnom jezgrom grada, već samo na njihovo parkiranje.

Prag 1 tako slijedi primjer Pariza u kojem je ove godine proveden referendum na kojem se 90 posto građana zbog velikog broja nesreća te ugrožavanja pješaka i ostalih sudionika u prometu izjasnilo za njihovu zabranu. Time je s danom 1. rujna s pariških ulica povučeno oko 15 000 električnih romobila koje su iznajmljivale tvrtke Lime, Dott i Tier. Međutim, zabrana se ne odnosi na e-romobile u privatnom vlasništvu.

Od siječnja do kraja srpnja ove godine u Pragu je zabilježeno više od 4 300 prekršaja povezanih s e-romobilima te izdane kazne u ukupnom iznosu od približno 1,1 milijuna čeških kruna (oko 45 000 eura), navodi portal Prague Morning. Za usporedbu, biciklisti su u istom razdoblju napravili 560 prekršaja, odnosno gotovo osam puta manje.

Usluge iznajmljivanja e-romobila u Pragu trenutačno pružaju dva operatera – Bolt i Lime.

  • S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Boltovi romobili spremni za novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Dana 30. srpnja na snagu su stupile izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji regulira korištenje osobnih prijevoznih sredstava, uključujući i romobile za najam. Bolt je već spreman za novu regulativu - uređaji su prilagođeni, a edukativni materijali dostupni u aplikaciji poštuju nova pravila.

U Rijeci provedena edukacija sigurne vožnje električnim romobilima

Povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, Grad Rijeka je u suradnji s tvrtkom Bolt proveo edukaciju sigurne vožnje e-romobilima za građane. Riječani i Riječanke su tako na poligonu imali prilike informirati se o sigurnoj vožnji, važnosti nošenja kacige, vještinama sigurnog skretanja i kočenja, održavanju stabilnosti na romobilima, sigurnosnim značajkama e-romobila i sličnom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER