Ljubljana dobila sedmi biciklistički park

Tijekom ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti u Ljubljani se posebna pozornost posvetila podizanju sigurnosti pješačkih i biciklističkih staza

Tijekom Europskog tjedna mobilnosti 2023. u Ljubljani je otvoren novi biciklistički park namijenjen igri i uvježbavanju vještina u vožnji bicikla, romobila, skatea i rola.

Novi „kolopark“ zamišljen je kao javna površina za aktivno provođenje slobodnog vremena za posjetitelje svih dobnih skupina, no prvenstveno je namijenjen djeci. Izgrađen je u naselju Podutik u sjeverozapadnom dijelu Ljubljane, a kako se nalazi u blizini ranije uređenog dječjeg igrališta ovaj će prostor oživjeti s još više veselja, zabave i igre.

Biciklistički park Podutik zauzima površinu od 986 m2, sastoji se od pump track staze duge oko 100 m, a cijeli prostor oplemenjen je sa sedam novih stabala, većim grmljem i živicom, kao i klupama, stalcima za bicikle i informativnom tablom. Radove vrijedne 64 000 eura (bez PDV-a) izvela je tvrtka Planapark, členištvo in šport d.o.o.

 

  • © Nik Rovan / Mestna občina Ljubljana

U Ljubljani očekuju dobru posjećenost novog biciklističkog parka zbog većeg broja izletišta u njegovoj okolici, a kako postojeća prilazna prometnica zbog nedostatka prostora ne dopušta uređenje biciklističke staze, sigurnost biciklista poboljšana je obilježavanjem sharrowsa - oznaka za zajedničko prometovanje biciklista s motornim vozilima na kolniku, dok je brzina kretanja vozila ograničena na 40 km/h. Postavljena je i dodatna prometna signalizacija što dodatno povećava sigurnost svih sudionika u prometu.

Prvi ljubljanski biciklistički park otvoren je 2016. godine u Šiški, godinu dana kasnije uređen je još jedan u Bežigradu, zatim u Novim Fužinama, dok je u studenom 2022. otvoren i biciklistički park u Štepanjskom naselju. Ove godine završena je i rekonstrukcija velikog broja ljubljanskih prometnica, uređuje se i nekoliko novih dječjih igrališta, a neuređene površine i divlja parkirališta posljednjih se godina pretvaraju u biciklističke poligone.

Grad Ljubljana u Europskom tjednu mobilnosti, vodećoj kampanji Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti, sudjeluje već 22. godinu zaredom, a ove godine posebna pozornost posvećena je podizanju sigurnosti pješačkih i biciklističkih staza.

S.F. | Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Varaždin obilježava Europski tjedan mobilnosti 2021.

Udruga Varaždinski biciklisti nositelj je programa obilježavanja 20. Europskog tjedna mobilnosti (16.-22.09.2021.) u gradu Varaždinu. Ciljevi udruge su promicanje biciklističke kulture, zalaganje za poboljšanje biciklističke infrastrukture i povećanje sigurnosti biciklista u prometu na varaždinskom području.

Zagreb: Program 20. Europskog tjedna mobilnosti 2021.

Grad Zagreb redovito organizira sedmodnevne programe obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, a u obilježavanje Dana bez automobila uključio se još 2001. godine. Među finaliste Europskog tjedna mobilnosti uvršten je 2008. i 2011. godine, a prestižnu nagradu ETM-a dobio je 2012. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER