Otvoreno je glasovanje za ovogodišnje EUSEW nagrade

12 iznimno inovativnih energetskih projekata čeka na vaše glasove, a među njima je i jedan iz Hrvatske

EUSEW nagrade dodjeljuju se tijekom Europskog tjedna održive energije od 4.-8. lipnja 2018. godine.

Nagrade Europske unije za održivu energiju dodjeljuju se s ciljem oblikovanja europske energetske budućnosti i to za iznimne inovacije u energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Kandidati za nagrade, a potom i finalisti, biraju se među najkvalitetnijim projektima čiste, sigurne i učinkovite energije, a nagrade dodjeljuju stručni žiri i europski građani.

EUSEW nagrade dodjeljuju se tijekom Europskog tjedna održive energije od koji se održava od 4.-8. lipnja 2018., a koji su projekti ovogodišnji dobitnici nagrada doznat će se na ceremoniji dodjele nagrada, koja će se održati dana 5. lipnja u sjedištu Europske komisije.

Za nagrade se s ciljem poticanja različitosti mogu prijaviti različiti subjekti - od lokalnih inicijativa preko javnih tijela do programa industrijskog sektora, uz uvjet da se predloženim projektima građanima, industriji i javnom sektoru ostvaruje put ka Energetskoj uniji. Prošle godine prijavljeno je na stotine projekata, od kojih je izabrano dvanaest finalista i pet pobjednika.

Na popisu najuspješnijih projekata godine za čistu, sigurnu i učinkovitu energiju među 12 ovogodišnjih finalista u 4 kategorije (potrošači, javna tijela, tvrtke i mladi stručnjaci) ponovno se nalazi kandidat iz Hrvatske. Naime, među finaliste EUSEW nagrada uvrštena je i REGEA [Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske] i to sa svojim projektom „10 godina Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske – Uspješno energetsko partnerstvo“.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske započela je s radom 2008. godine uz potporu Europske komisije u sklopu programa Inteligentna Energija za Europu. Osnovni cilj i uloga agencije jest promoviranje i poticanje regionalnog održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša kroz korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera povećane energetske efikasnosti. Osim toga, Agencija ima zadatak i uvođenje dobre prakse gospodarenja energijom, potiče koncept održivog razvoja, pružaju informacije i savjeti te niz drugih usluga baziranih na specifičnim lokalnim potrebama za energijom.

Na ovoj poveznici možete pogledati informacije o svim ovogodišnjim finalistima EUSEW nagrada, a svojim glasom možda baš vi odlučite o pobjedniku!

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Hodanjem do električne energije

Londonska startup tvrtka Pavegen™ dizajnirala je podne pločice trokutastog oblika koje energiju ljudskog hoda pretvaraju u električnu energiju. Tako dobivena energije ne predaje se u elektrodistribucijsku mrežu, već se pohranjuje u tzv. off-grid sustavima te koristi za napajanje žarulja ili za punjenje telefona.

Energetskim uštedama do konkurentnijeg turizma

U sklopu zagrebačkog sajma investicija Rexpo 2017, danas je u organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održana panel diskusija o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije u turizmu. U diskusiji, u kojoj su sudjelovali predstavnici resornih ministarstava, Fonda, ali i investitora, predstavljene su sve mogućnosti financiranja projekata te iskustva na realiziranim projektima koja pokazuju značajne mogućnosti energetskih ušteda.

Nova zgrada DHMZ – robusne lamele umjesto razigrane forme usklađene s okolišem

Javnosti je ostalo nepoznato je li ijedan od ocjenjivanih 15 radova, pa ni od onih prvih pet koji su ušli u uži izbor, pokušao odgovoriti na izazove suvremene arhitekture. Koliko su radovi naših arhitekata samo reprodukcija već viđenog na nekim drugim prostorima, a koliko se ovakva jedna zgrada za potrebe DHMZ „ugrađuje u prirodu“? Prostora za razmah novih ideja ima, samo ima li ideja i hrabrosti da se one realiziraju?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER