Otvoreno je glasovanje za ovogodišnje EUSEW nagrade

12 iznimno inovativnih energetskih projekata čeka na vaše glasove, a među njima je i jedan iz Hrvatske

EUSEW nagrade dodjeljuju se tijekom Europskog tjedna održive energije od 4.-8. lipnja 2018. godine.

Nagrade Europske unije za održivu energiju dodjeljuju se s ciljem oblikovanja europske energetske budućnosti i to za iznimne inovacije u energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Kandidati za nagrade, a potom i finalisti, biraju se među najkvalitetnijim projektima čiste, sigurne i učinkovite energije, a nagrade dodjeljuju stručni žiri i europski građani.

EUSEW nagrade dodjeljuju se tijekom Europskog tjedna održive energije od koji se održava od 4.-8. lipnja 2018., a koji su projekti ovogodišnji dobitnici nagrada doznat će se na ceremoniji dodjele nagrada, koja će se održati dana 5. lipnja u sjedištu Europske komisije.

Za nagrade se s ciljem poticanja različitosti mogu prijaviti različiti subjekti - od lokalnih inicijativa preko javnih tijela do programa industrijskog sektora, uz uvjet da se predloženim projektima građanima, industriji i javnom sektoru ostvaruje put ka Energetskoj uniji. Prošle godine prijavljeno je na stotine projekata, od kojih je izabrano dvanaest finalista i pet pobjednika.

Na popisu najuspješnijih projekata godine za čistu, sigurnu i učinkovitu energiju među 12 ovogodišnjih finalista u 4 kategorije (potrošači, javna tijela, tvrtke i mladi stručnjaci) ponovno se nalazi kandidat iz Hrvatske. Naime, među finaliste EUSEW nagrada uvrštena je i REGEA [Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske] i to sa svojim projektom „10 godina Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske – Uspješno energetsko partnerstvo“.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske započela je s radom 2008. godine uz potporu Europske komisije u sklopu programa Inteligentna Energija za Europu. Osnovni cilj i uloga agencije jest promoviranje i poticanje regionalnog održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša kroz korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera povećane energetske efikasnosti. Osim toga, Agencija ima zadatak i uvođenje dobre prakse gospodarenja energijom, potiče koncept održivog razvoja, pružaju informacije i savjeti te niz drugih usluga baziranih na specifičnim lokalnim potrebama za energijom.

Na ovoj poveznici možete pogledati informacije o svim ovogodišnjim finalistima EUSEW nagrada, a svojim glasom možda baš vi odlučite o pobjedniku!

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Havaji odsad imaju najveće solarno-baterijsko postrojenje na svijetu

Geološki najstariji havajski otok Kauai postao je središte najvećeg solarno-baterijskog postrojenja na svijetu, sastavljenog od fotonaponskih ćelija kapaciteta 28 megavata te 20-megavatnog sustava litij-ionskih baterija, a procjenjuje se kako će svojim radom postrojenje svake godine nadoknaditi potrošnju od čak 3,7 milijuna galona dizela.

Ove biofilne kuće proizvode više energije nego što je troše

Nije tajna da je građevinski sektor resursno vrlo intenzivna industrija, no kalifornijska neprofitna organizacija Green New World vjeruje kako budućnost izgradnje može i treba biti zelenija i zdravija, a k tome može i sama proizvoditi energiju.

Usvojen konačni paket mjera „Čista energija za sve“

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojili konačni paket mjera „Čista energija za sve“ o novim ciljevima EU-a za korištenje obnovljivih izvora energije i veću energetsku učinkovitost te pravno obvezujuće smjernice za ispunjenje ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma. Energetski paket sadrži dvije direktive i Uredbu o upravljanju energetskom unijom.

Energetskim uštedama do konkurentnijeg turizma

U sklopu zagrebačkog sajma investicija Rexpo 2017, danas je u organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održana panel diskusija o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije u turizmu. U diskusiji, u kojoj su sudjelovali predstavnici resornih ministarstava, Fonda, ali i investitora, predstavljene su sve mogućnosti financiranja projekata te iskustva na realiziranim projektima koja pokazuju značajne mogućnosti energetskih ušteda.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER