Sudjelujte na webinaru „Klima i mobilnost"

Webinar će se održati u utorak 11. srpnja 2023. od 13 do 15 sati. Prijave su moguće do 9. srpnja 2023.

Naglasak webinara je na javnim prostorima ugodnijima za život u kontekstu ublažavanja posljedica klimatskih promjena uz održivu mobilnost i kvalitetno prometno prostorno planiranje u koje su uključeni i građani.

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova današnjice. Promet je odgovoran za četvrtinu emisija stakleničkih plinova u EU-u. Njegov negativan utjecaj na zdravlje i urbani okoliš vrlo je jak te narušava kvalitetu života stanovnika.

U trenutku kada svjedočimo sve većem utjecaju i posljedicama klimatskih promjena na svakodnevni život, održiva mobilnost jedna je od ključnih tema održivih politika.

Radi uspješne transformacije i povećanja održivosti europskog prometnog sektora gradovi moraju staviti veći naglasak na poticanje mobilnosti bez emisija, promicanje aktivnih i zajedničkih načina prijevoza, reorganizaciju gradske mobilnosti, javni prostor dostupan i poželjan svima te zajedničko kreiranje i transformaciju javnih prostora kojima se stvaraju pozitivne promjene u lokalnoj zajednici.

U gradovima živi 75 % građana EU-a koji igraju ključnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti do 2050., što je cilj Europskog zelenog plana. Gradovi koji imaju visoku kvalitetu života uzimaju u obzir potrebe građana prilikom planiranja javnih prostora te mogu biti laboratoriji za nova rješenja i prostori koji pružaju mogućnost društvenih inovacija.

Webinar će obuhvatiti aktualne teme poput prometa u urbanim sredinama u kontekstu klimatskih promjena, multimodalnosti kao ključnoj komponenti održive mobilnosti te participativnom pristupu planiranja javnog prostora i metodologiji pristupa „placemaking“ koji pomaže osmisliti pozitivne i praktične projekte u zajednici te podupire građane da se čuje njihov glas.

Kome je webinar namijenjen?

Webinar je namijenjen studentima, mladim stručnjacima i budućim liderima urbane mobilnosti, predstavnicima jedinica lokalne samouprave, članovima mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE te svim ostalim dionicima kojima je ova tema interesantna.

Tematska izlaganja:

  • Uvod u temu webinara  / Magdalena Makar, ODRAZ
  • Klima i promet u urbanim sredinama / Mladen Maradin, Geografski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
  • Multimodalnost: Ključna komponenta održive mobilnosti / Matija Sikirić, Zavod za gradski promet, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
  • Participativan pristup planiranju prostora / Jana Vukić, Odsjek za sociologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Placemaking / Marta Popiolek, Placemaking Europe

Sudjelovanje na webinaru prijavite najkasnije do 9. srpnja i to putem sljedećeg online obrasca. Dan prije webinara, svim prijavljenim sudionicima bit će poslana poveznica na Zoom. Detaljan program rada pogledajte OVDJE.

Webinar je organiziran kao dio aktivnosti projekta CLIMASUM kao dijela Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Ministarstva gospodarstva i klimatskih promjena (BMWK).

 

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvorena nova dionica tramvajske linije T3b

Radovi na izgradnji nove dionice tramvajske linije T3b, između stanica Marguerite Long (ranije Porte d'Asnières) i Porte Dauphine, trajali su pet godina. Zelena i 3,2 kilometra duga dionica sa sedam novih tramvajskih stajališta puštena je u promet u petak 5. travnja 2024. godine.

Kako održiva urbana mobilnost mijenja navike i ponašanje građana?

Promjena je sastavni i nužni dio života pojedinaca, obitelji, organizacija, društva. Ako želimo postići ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova i ostvariti klimatski neutralnu EU do 2050., naše ponašanje i navike u okviru svakodnevnih putovanja također se moraju promijeniti.

Prelazak na dugoročno održiv prometni sustav

Prelazak na dugoročno održiv prometni sustav mora se provesti tako da građani i poduzeća, uključujući industriju i prometni sektor, prihvate cilj smanjenja emisija za 90 % u prometnom sektoru do 2050., kao i načine i sredstva kojima bi se to postiglo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER