Virtualna izložba „Kamenice davno nestalih mora“

Muzejski fundus prezentira se putem još jedne virtualne izložbe

Virtualna izložba „Kamenice davno nestalih mora“ otvorit će se u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, u srijedu 7. lipnja 2023. u 19:30 sati.

U vrijeme kada je Hrvatski prirodoslovni muzej privremeno zatvoren za javnost, jedan od načina prezentacije muzejskog fundusa je putem virtualnih izložbi. Stoga je pripremljena izložba o neobičnim fosilnim školjkašima, kamenicama. Danas kamenice uglavnom obitavaju blizu obale, pričvršćene za podlogu, a sagledavanjem njihova načina života moguće je rekonstruirati okoliše u kojima su obitavale kamenice davno nestalih mora.

Na izložbi će se predstaviti dio kamenica iz fundusa Muzeja putem kojih ćete moći saznati više informacija o ulozi ovih posebnih školjkaša u nekadašnjem svijetu.

Autori izložbe su Marija Bošnjak, Jasenka Sremac, Nediljka Prlj Šimić i Davor Vrsaljko, a na njenoj pripremi surađivali su stručni suradnici Petar Crnčan, Tatjana Bakran-Petricioli i Donat Petricioli.

VEZANE VIJESTI

Skriveni stanovnici doline Neretve

Izložbom se nastoje dočarati vješto skrivene i većini ljudi nevidljive ili nedostupne vrste školjkaša i puževa te ukazati na raznolikost živog svijeta doline Neretve.

Građa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja seli na novu lokaciju

Zgrada muzeja, smještenog u spomeničkoj gornjogradskoj palači Amadeo, i dalje je neuporabljiva, a građa, s više od milijun primjeraka, od srpnja do prosinca seli se na novu lokaciju u Novom Petruševcu. Kako ne bi došlo do daljnjih oštećenja na zgradi organizirano je podupiranje stubišta i kritičnih mjesta u zgradi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER