Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo

Godišnja nagrada za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti EU-a

Na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, Europski parlament službeno je objavio poziv na podnošenje prijava za nagradu Daphne Caruana Galizia za novinarstvo.

Nagrada Daphne Caruana Galizia dodjeljuje se svake godine kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava.

„Stvarnost je da su novinari koji istražuju neugodne istine predmet napada zbog posla kojim se bave. Iako je sve učinjeno kako bi se Daphne ušutkala, nikada je nećemo zaboraviti. Svake godine nagrada koja nosi njezino ime, Daphne, odaje počast u njezino sjećanje. Time i snažno podsjećamo na predanost Europskog parlamenta zaštiti slobode medija i sigurnosti novinara.“ - izjavila je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Za sudjelovanje u izboru za nagradu, koji je otvoren profesionalnim novinarima i timovima profesionalnih novinara, potrebno je dostaviti istraživačke novinarske radove koji su objavljeni ili emitirani u medijima sa sjedištem u jednoj od 27 država članica Europske unije. Tom se nagradom želi istaknuti važnost profesionalnog novinarstva za očuvanje slobode i jednakosti.

O dobitniku odlučuje neovisan žiri sastavljen od predstavnika medija i civilnog društva iz 27 država članica te predstavnika glavnih europskih novinarskih udruženja koji će odabrati najbolji rad. Svečanost dodjele nagrade svake će se godine održavati oko 16. listopada, datuma ubojstva Daphne Caruane Galizie.

Nagrada i novčani iznos od 20 tisuća eura koji je prati svjedoče o snažnoj potpori Europskog parlamenta istraživačkom novinarstvu te o važnosti slobode medija.

Tijekom posljednjih nekoliko godina Parlament je upozoravao na pokušaje ugrožavanja medijskog pluralizma u EU-u i izvan njega. Zastupnici su osudili napade na novinare, osobito političare i pozvali Komisiju da podnese zakonodavne prijedloge protiv zloupotreba tužbi. Prošle je godine predstavljen prijedlog za rješavanje zlonamjernih sudskih postupaka protiv novinara i aktivista, što suzakonodavci trenutačno rješavaju.

 

Daphne Caruana Galizia bila je malteška novinarka, blogerica i antikorupcijska aktivistica koja je opširno izvještavala o korupciji, pranju novca, organiziranom kriminalu i prodaji državljanstava te o upletenosti malteške vlade u skandal s Panamskim dokumentima. Nakon uznemiravanja i prijetnji, ubijena je u eksploziji autobombe 16. listopada 2017. Revolt javnosti zbog načina na koji su vlasti vodile istragu njezina ubojstva doveo je do ostavke premijera Josepha Muscata. Europski zastupnici kritizirali su propuste u istrazi te su u prosincu 2019. pozvali Komisiju da s tim u vezi poduzme mjere.

VEZANE VIJESTI

Sretan nam sedmi Svjetski dan pčela!

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 20. svibnja Svjetskim danom pčela na prijedlog naših susjeda iz Slovenije jer je na taj dan 1734. godine rođen Anton Janša, pionir suvremenog pčelarstva i veliki poznavatelj pčela. Svjetski dan pčela ove se godine obilježava sedmi put i to s ciljem naglašavanja važnosti uključivanja mladih u pčelarstvo i napore za očuvanje oprašivača.

Zaštita slobode medija tijekom pandemije COVID-19

Europski parlament: Kriza koronavirusa snažno je pogodila medijski sektor u vrijeme kada on ima ključnu ulogu u pružanju točnih informacija i suzbijanju dezinformacija o pandemiji.

Konferencija o budućnosti Europe završila s radom

Predsjednica Roberta Metsola u ime Europskog parlamenta, francuski predsjednik Emmanuel Macron u ime predsjedništva Vijeća i predsjednica Ursula von der Leyen u ime Europske komisije, na današnjoj su završnoj svečanosti primili konačno izvješće o ishodu Konferencije od supredsjedatelja Izvršnog odbora Konferencije.

Istraživanje EP-a: EU sredstva samo za države koje poštuju vladavinu prava

Velika većina ili 60 % Europljana i Europljanki očekuje da će projekti iz plana oporavka Next Generation EU pomoći njihovoj zemlji u prevladavanju gospodarskih i društvenih posljedica pandemije koronavirusa. Međutim, čak 41 % njih sumnja u sposobnost svojih nacionalnih vlada da pravilno koriste EU sredstva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER