Čistoća Split pokrenula kampanju „Odvoji, lako je“

„Iz tvog doma počinje čišći Split“: Novom kampanjom Čistoća Split želi educirati i potaknuti građane na pravilno odvajanje otpada i korištenje novih polupodzemnih spremnika

Pod sloganom „Odvoji, lako je“ u Splitu je počela provedba informativne kampanje o novom sustavu odvajanja otpada putem polupodzemnih spremnika. Cilj kampanje je informiranje i edukacija građana o pravilnom odvajanju otpada u kućanstvima i njegovog pravilnog odlaganja u za to predviđenim polupodzemnim spremnicima.

U tome će građankama i građanima Splita pomoći i nova mrežna stranica „Odvoji, lako je“, a informirati se kontinuirano mogu i na Facebook i Instagram stranici Čistoće d.o.o. Split, priopćeno je prilikom predstavljanja kampanje na kojoj su govorili gradonačelnik Splita Ivica Puljak i direktor Čistoće d.o.o. Split Ivica Karoglan.

„Sveobuhvatnom kampanjom želimo informirati naše sugrađane i kroz sustavnu edukaciju olakšati prijelaz na novi sustav odvajanja otpada. U tijeku je prva od ukupno dvije faze radova na ugradnji polupodzemnih spremnika koji će u konačnici zamijeniti klasične kontejnere. Do tada želimo sve stanovnike Splita, od najmlađih do onih najstarijih, informirati o važnosti odvajanja otpada. To ćemo činiti kroz sustavne edukacije u dječjim vrtićima i osnovnim školama u kvartovima u kojima se otvaraju spremnici. U tim ćemo kotarima paralelno postavljati i informativne štandove na kojima će stanovnici moći doznati sve što ih zanima o pravilnom odvajanju i odlaganju otpada te preuzeti promotivne materijale.“ - poručio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Lako je! Plastiku, metal i tetrapak odložite u žuti spremnik, staklo u zeleni, papir u plavi, a biootpad u smeđi!

Četiri osnovne vrste otpada građani će tako odlagati u četiri vrste polupodzemnih spremnika označenih različitim bojama. Spremnici sa smeđim poklopcem namijenjeni su odlaganju biootpada, oni s plavim poklopcem za papir, spremnici sa žutim poklopcem za plastičnu, metalnu i tetrapak ambalažu, dok će u spremnike s crnim poklopcem odlagati miješani komunalni otpad.

„Jedan polupodzemni spremnik od pet metara kubnih mijenja čak pet klasičnih kontejnera od 1 100 litara. Prednost njihove ugradnje jest i smanjenje neugodnih mirisa, onemogućavanje prisutnosti životinja oko spremnika i razbacivanje otpada. Također, smanjuje se rizik od požara, ali i razina buke pri njihovom pražnjenju, budući da se grajferom izvlači vreća i prazni u kamion. Otvor je napravljen od lagane plastike, pa su jednostavni za korištenje svim građanima.“ - istaknuo je direktor Čistoće d.o.o. Split Ivica Karoglan.

Od rujna 2022. postavljena 245 polupodzemna spremnika

Po jedna lokacija polupodzemnih spremnika dosad je otvorena u splitskim kotarima Varoš, Grad, Lučac Manuš i Bačvice. Na tri lokacije koriste ih stanovnici Spinuta, dok su na Kmanu otvoreni na četiri mjesta. Građani na Lovretu imaju na raspolaganju spremnike na šest lokacija, u Bolu na osam lokacija, a na Plokitama su sredinom prosinca prošle godine otvoreni na 12 lokacija.

„Plokite su bile testni kvart u kojem smo otvorili sve polupodzemne spremnike i u dva mjeseca prikupljanja otpada došli do izvrsnih rezultata. U odnosu na cijeli Split, koji je 2022. godinu završio s oko 19 % odvojenog otpada, Plokite su pokazale da je odvajanje otpada jednostavno i lako. U siječnju su tako odvojili 23 % otpada, a u veljači se brojka popela na čak 32,64 %. Brojke jasno govore da građani žele odvajati otpad, a mi im moramo omogućiti infrastrukturu za to. Nastavljamo zato s radovima i vjerujemo da će građani objeručke prihvatiti novi sustav odvajanja otpada u polupodzemne spremnike, kako bi naš grad održali čistim i urednim, na ponos svih.“ – kazao je gradonačelnik Puljak.

Do kraja ljeta ove godine bit će postavljeno 340 polupodzemnih spremnika koji će zamijeniti klasične kontejnere, a u idućoj fazi ugradnje, koja počinje ove jeseni i provodit će se tijekom sljedeće godine, u planu je ugradnja dodatnih 400 polupodzemnih spremnika namijenjenih jednostavnijem odvajanju biootpada, papira, miješanog otpada te plastike, metala i tetrapaka.

  • Završeno je postavljanje polupodzemnih spremnika u Ulici Ruđera Boškovića kod kućnih brojeva 9 i 27. U GK Split 3 uskoro započinje ugradnja spremnika u Jeretovoj 5, dok su u Šimićevoj 76, unutar GK Blatine Škrape, radovi. / Foto: Čistoća Split

Cilj novog sustava gospodarenja otpadom je postotak odvajanja otpada dovesti na minimalno 50 %

Kako ističu u splitskoj Čistoći, staklo se i dalje odlaže u zelene spremnike na zelenim otocima. Uz splitska mobilna reciklažna dvorišta raspoređena po kotarima, na raspolaganju su im i tri velika reciklažna dvorišta - Karepovac, Orišac i Pujanke, na koje mogu odložiti 49 vrsta otpada. Intenzivno se radi na osiguranju infrastrukture koja će omogućiti kružno gospodarenje otpadom u Splitu i smanjiti pritisak na Karepovac koji će se ovim intenzitetom popuniti za dvije i pol godine.

„Svi zajedno moramo povećati odvajanje otpada i tako smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada koja se trenutno odlaže na gradsko odlagalište. U procesu smo nabavke biostabilizatora, stroja za baliranje papira i plastike te ishođenja dozvole za postavljanje postrojenja na čestici tvrtke na lokaciji Put Mostina 49. Isporuku šreder-drobilice očekujemo do kraja godine, a u postupku smo istraživanja tržišta za iskazivanje interesa za kupnju ili najam industrijske hale u Splitu ili okolici gdje bi oporabljivali otpad i tako omogućili njihovo recikliranje u sirovinu za nove proizvode.“ - zaključio je Ivica Karoglan, direktor Čistoće d.o.o. Split.

Uz druge prednosti, polupodzemni spremnici su estetski privlačniji, higijenski prihvatljiviji, a otpad se lako odlaže podizanjem poklopca koji je jednostavan za rukovanje starijim osobama i osobama s invaliditetom. Stanovnici obiteljskih kuća otpad nastavljaju odlagati u kante za biootpad i miješani komunalni otpad, dok papir i plastiku odvajaju u vrećice koje im Čistoća d.o.o. Split besplatno isporučuje te odvozi prema unaprijed utvrđenom rasporedu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER