Međimurska priroda uputila apel: Ne berite proljetnice!

Prava svrha intenzivnih boja cvjetova proljetnica je privlačenja kukaca, posebice pčela

Uživajte u ljepoti proljetnica, njihovom mirisu i slobodno ih za uspomenu zabilježite fotoaparatom. Priroda i proljetnice bit će vam zahvalni.

Proljeće predstavlja početak nove vegetacijske sezone i priroda se budi iz zimskog mirovanja. Topliji dani izmamili su cvat vjesnika proljeća, odnosno proljetnica. Travnjake, šumarke, šume i livade krase visibabe, zvončići, jaglaci, ljubičice i druge svima drage proljetnice. Njihov opojan miris i  jarke boje kao da neodoljivo zovu na branje.

Međutim, prava svrha intenzivnih boja cvjetova proljetnica je namjera privlačenja kukaca, posebice pčela. Kako početkom proljeća još nema drugih izvora hrane za ove korisne kukce, proljetnice su im prvi izvor nektara i peluda. Upravo u tome leži prava vrijednost proljetnica. U vašoj vazi proljetnice će izdržati tri do pet dana, a u prirodi mogu biti prva ovogodišnja hrana brojnim pčelama značajno duže vrijeme. Stoga proljetnice i njihova staništa treba opažati i čuvati.

„Uživajte u ljepoti proljetnica, njihovom mirisu i slobodno ih za uspomenu zabilježite fotoaparatom. Priroda i proljetnice bit će vam zahvalni.“ – poručuju iz Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode te priloženim videozapisom apeliraju: „Ne beri proljetnice!“.

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

Znate li zašto ne smijemo brati proljetnice?

JU Zeleni prsten Zagrebačke županije poziva građane da umjesto branja proljetnice fotografiraju, crtaju, slikaju i uživaju u pogledu te tako svojim primjerom pokažu djeci kako se trebamo odgovorno ponašati prema prirodi.

Počela provedba projekta Cro Buzz Klima

U srijedu 11. svibnja na pilot površinama u zagrebačkom parkovima Maksimir, Ribnjak i Rokov perivoj postavljene su informativne table kojima su označeni dijelovi travnatih površina pod smanjenim režimom košnje – svega jednom ili četiri puta godišnje. Ova aktivnost realizirana je u sklopu projekta Cro Buzz Klima - Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama.

Ženke i mužjaci divljih pčela vole različito cvijeće

Istraživači američkog Sveučilišta Rutgers-New Brunswick otkrili su da ženke i mužjaci brojnih vrsta divljih pčela u potrazi za hranom posjećuju različito cvijeće

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER