„Sat za planet Zemlju“: U subotu 26. ožujka ugasite svjetla za naš jedini planet!

Velik broj hrvatskih gradova i ove će se godine pridružiti brojnim svjetskim metropolama simboličnim gašenjem javne rasvjete u svojim središtima

WWF poziva gradove, općine i mjesta u Hrvatskoj da se pridruže akciji „Sat za planet Zemlju“ („Earth Hour“). Dana 25. ožujka, posljednje subote u ovom mjesecu, građani diljem svijeta ugasit će svjetla na jedan sat i time osvijetliti goruće ekološke probleme: klimatsku krizu i gubitak bioraznolikosti!

Ugasite svjetla i provedite 60 minuta čineći nešto - bilo što - pozitivno za naš planet

Šesnaestu godinu zaredom svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF poziva sve stanovnike svijeta, gradove, tvrtke i institucije da se priključe najvećoj svjetskoj ekološkoj inicijativi – Sat za planet Zemlju (Earth Hour). U ovoj akciji sudjeluje više od 180 zemalja svijeta, a WWF poziva i gradove i mjesta u Hrvatskoj da se pridruže akciji te 25. ožujka u 20:30 sati isključe dekorativnu rasvjetu na svojim prepoznatljivim građevinama i tako naglase da je svaki napor za očuvanje Zemlje vrijedan.

„Uz klimatsku krizu i onu zagađenja plastikom, gubitak bioraznolikosti ozbiljno prijeti očuvanju našeg planeta i toga moramo svi biti svjesni. Činjenica da su se populacije divljih vrsta smanjile za 69 % od 1970. ukazuje nam na to koliki je naš utjecaj na planet. Moramo promijeniti svoje navike i razmišljati o očuvanju prirode puno više. Upravo je to svrha Sata za planet Zemlju – kroz jedan sat mraka osvijetlili taj golem problem koji dovodi u pitanje opstanak cijelog planeta“, ističe Petra Boić Petrač, direktorica komunikacija u WWF Adriji.

>>> Pročitajte još >>> Na Svjetski dan divljih vrsta, zamislite kako bi izgledao svijet bez prirode

  • Sat za planet Zemlju pred Zagrebačkom katedralom / © Ratko Mavar / WWF Adria

Najvećoj svjetskoj građanskoj inicijativi za zaštitu okoliša zemlje naše regije pridružile su se 2009. godine. Prvi grad koji se uključio u obilježavanje Sata za planet Zemlju bio je Zagreb, a slijedili su ga Beograd i Podgorica 2010. Zidine u Dubrovniku i Dioklecijanova palača već su dugi niz godina simboli Hrvatske koji ulaze na skromnu listu UNESCO-vih građevina u svijetu koje sudjeluju u ovoj akciji. Jednako tako, pedesetak gradova sa svojim simbolima poput zagrebačke katedrale, Tvrđe u Osijeku ili Vodotornja u Vukovaru, još od 2009. godine sudjeluju u ovoj akciji.

U WWF-u se nadaju da će tako biti i ove godine te pozivaju gradonačelnike da uvrste svoje gradove u ovu akciju. U Rijeci se tako već duži niz godina na jedan sat gasi rasvjeta na više lokacija u središtu grada - na Trgu 128. brigade, na stepenicama Hotela Bonavia (stube Crvenog križa), na Trgu Republike Hrvatske i Trgu Riječke rezolucije te rasvjeta na zgradi Grada Rijeke na Korzu. Već tradicionalno isključit će se i dekorativna rasvjeta na južnom pročelju Dioklecijanove palače u Splitu i u povijesnoj luci Foša u Zadru, a tijekom „Sata za planet Zemlju“ u mraku će ostati pulska Arena i druge znamenitosti naših gradova.

Sat za planetu Zemlju - Earth Hour je WWF-ova globalna ekološka inicijativa pokrenuta 2007. godine u Australiji s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama. Već iduće godine inicijativa je provedena u nekoliko država, da bi 2010. bila upisana u Guinessovu knjigu rekorda kao najveći volonterski ekološki pokret. Pojedinci, tvrtke, vlade i zajednice su pozvani da ugase svoja svjetla na jedan sat u subotu 25. ožujka 2023. u 20:30 i time pokažu svoju potporu za ekološki održivo djelovanje. Sat za planet Zemlju dosad je uključio stotine milijuna ljudi iz preko 180 zemalja diljem svih kontinenata te ušao u povijest kao najveća globalna volonterska akcija ikad organizirana. www.earthhour.org.

 

VEZANE VIJESTI

Rijeka se gašenjem rasvjete uključuje u „Sat za planet Zemlju“

U subotu 25. ožujka 2023. godine, od 20:30 sati, u Rijeci će na sat vremena biti ugašena svjetla na više lokacija u središtu grada. Time će Grad Rijeka i ove godine podržati inicijativu svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) i uključiti se u globalnu akciju Sat za planet Zemlju – Earth Hour.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER