Novi akcijski plan EU-a za more doživjet će neuspjeh ako države članice ne preuzmu odgovornost

Države članice EU-a imaju rok do ožujka 2024. za izradu nacionalnih planova za provedbu Akcijskog plana EU-a

Komisija je danas napokon objavila dugoočekivani Akcijski plan za rješavanje problema utjecaja ribarstva na morske ekosustave. Akcijski plan, koji je prvotno trebao biti objavljen 2021., ali je odgođen zbog pritiska ribolovnog lobija, bit će povijesna prilika za preobrazbu europskog ribarstva kako bi se osigurala održiva budućnost za prirodu i ljude.

„Iako je Akcijski plan dio Strategije EU-a za bioraznolikost do 2030., u trenutačnom obliku ne štiti prirodu i ne  utječe na obnovu ekosustava“, ističu u Udruzi Biom.

„Dobar primjer je pitanje slučajnog ulova vrsta kao što su morske ptice u ribolovne alate. Svake godine tisuće dupina, morskih kornjača i morskih ptica u Europi umiru kao slučajni ulov. Međutim, iako su rješenja za izbjegavanje slučajnog ulova uglavnom dostupna, europske zemlje u velikoj mjeri nisu ispunile svoje obveze da se pozabave ovim problemom, a Europska komisija do danas nije poduzela pravne radnje za rješavanje ovog važnog problema. Velik dio Akcijskog plana jednostavno ponavlja obveze europskih zemalja iz postojećeg zakonodavstva EU-a. Akcijski plan iz 2012. nije polučio rezultate, odnosno države članice EU nisu poduzimale nikakve mjere bez odgovarajućeg poticaja od strane Komisije.“ – navodi Udruga BIOM.

Države članice EU-a imaju rok do ožujka 2024. za izradu nacionalnih planova za provedbu Akcijskog plana EU-a. Kako ovo ne bi postao još jedan plan koji će završiti u ladici, od država članica EU-a se traži obvezivanje na brzu i učinkovitu provedbu, a od Komisije da objavi javnu, znanstveno utemeljenu procjenu nacionalnih planova te od država članica zahtijeva rješavanje svih utvrđenih slabosti te pomno praćenje i  pravovremeno provođenje nacionalnih planova.

Kako ističu u Udruzi Biom, nema razloga da Komisija  i dalje odlaže poduzimanje  pravnih mjera protiv država članica koje već krše zakon i odmah ne iskoristi sve ovlasti koje su joj na raspolaganju za provedbu postojećeg zakonodavstva o zaštiti okoliša. To je ključno za ispunjavanje međunarodnih obveza u vezi s bioraznolikošću i klimom.

„Ovaj novi Akcijski plan za rješavanje problema utjecaja ribarstva na morske ekosustave, ocrtava viziju  ali i potrebne radnje kojim Europska komisija nastoji povezati politike EU-a o morskom okolišu s politikom ribarstva. Potiču se zemlje članice na usvajanje nacionalnih mjera i akcijskih planova kako bi se zaštitili i obnovili morski ekosustavi i potaknulo održivo ribarstvo.“ – izjavio je Hrvoje Čeprnja, stručni suradnik za ribarstvo u Udruzi Biom. „Ovaj Plan daje priliku za bolju suradnju između sektora ribarstva i sektora zaštite prirode te pozivamo nadležna ministarstva da pokažu veću ambiciju i zajedničku odgovornost za očuvanje mora ali i jasnu političku predanost svih dionika i institucija za učinkovitu provedbu zakonodavstva iz sektora ribarstva i sektora zaštite prirode.”

„Skup inicijativa koje je danas pokrenula Europska komisija neće uspjeti osigurati zdravo more za našu budućnost. Strukturna transformacija europskog ribarstva kako bi se poštivala priroda i koristila ljudima koji o njoj ovise, ključna je da bi naš ocean imao priliku preživjeti i igrati svoju ulogu regulatora klime. Mnoge morske vrste već su na rubu izumiranja. Vrijeme nije na našoj strani i ovaj novi Akcijski plan neće dati rezultate ako ne bude popraćen pravnim mjerama za utvrđivanje odgovornosti država članica." – izjavila ja Anouk Puymartin, službenica za pomorsku politiku EU-a iz organizacije BirdLife Europe.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ptići bjeloglavih supova trebaju našu pomoć!

Kako bi zaustavila stradanje ptića bjeloglavih supova, Udruga Biom je na Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj pokrenula donacijsku kampanju „Neka moj prvi let ne bude posljednji“.

Zajedničkim snagama protiv slučajnog ulova u ribarstvu

„Prelovili smo 80 % ribljih stokova, a s njima i mnoge vrste koje nam nisu bile na jelovniku.“ Upravo te „slučajne žrtve“ bile su tema okruglog stola „Zajednički pristup za smanjenje prilova u jadranskom ribarstvu“, održanog 16. ožujka u Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER