Omiljena Vruljica postala prvi zadarski senzorički park za igru i zabavu za svu djecu!

Zadar dobio svoj prvi senzorički park uređen po uzoru na najrazvijenije inkluzivne europske gradove

Jedinstveni i, u punom smislu riječi, inkluzivni koncept igrališta u kojemu djeca i mladi postižu iskustveno, cjelovito i socijalno učenje. Prostor parka pomno je osmišljen tako da svojim elementima i sadržajem omogućava učenje kroz osjetila potičući djecu i mlade na kretanje, razvijanje pažnje i stimulaciju osjetilnih sustava koristeći igru kao osnovni medij za učenje.

Kroz projekt „Inclusive Play“ park je opremljen s preko 20 novih sprava za igranje u kojima će moći uživati sva djeca, a posebice djeca s teškoćama u razvoju, koja će prvi put u svom gradu moći uživati u ljuljačkama, koristiti vrtuljak i druge brojne sprave za igranje – posebno prilagođene baš njima po najvišim standardima sigurnosti i kvalitete.

„Park Vruljica time postaje prvo zadarsko inkluzivno igralište za svu djecu, a igra postaje dostupna svima. Dok čekamo da nam se park ponovno zazeleni i trava izraste, zasadite s nama aromatično bilje, igrajte se te isprobajte nova igrala uz veselu atmosferu i aktivnosti za najmlađe“, ističu u Gradu Zadru te pozivaju na otvaranje novoopremljenog senzoričkog parka Vruljica. Otvaranje će se održati u subotu 11. veljače od 10 do 13 sati.

Podsjetimo, Grad Zadar je u sklopu projekta „Inclusive Play“ u kolovozu prošle godine počeo s izgradnjom inkluzivnog, višeosjetilnog parka za djecu. Projektom je obuhvaćena površina od oko 4.000 m2 gradskog parka Vruljica na kojoj je uređeno dječje igralište, i to u njegovom južnom dijelu uz potok Vruljicu. Novi sadržaji će olakšati kretanje djeci s teškoćama u razvoju te omogućiti njihovo lakše uključivanje u igru s drugom djecom.

Uz navedene radove uređenja južnog dijela parka izgradnju inkluzivnog  dječjeg igrališta za sve dobne skupine, projekt obuhvaća i uređenje trim staze duž cijelog parka. Prilikom osmišljavanja novog izgleda parka korištene su postojeće poprečne staze nastale dugogodišnjim korištenjem posjetitelja, a u njegovom središnjem dijelu bit će zasađeno različito bilje kako bi se kreirao mirisni vrt i aktiviralo osjetilo mirisa posjetitelja parka. U istom dijelu predviđena je i senzorička staza sačinjena od različitih oblika i tekstura namijenjena prvenstveno djeci za igru i istraživanje.

 

Projekt „Inclusive Play“ program je IPA Prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. - 2020.  ukupne vrijednosti od 948.203,05 eura, od čega budžet Grada Zadra iznosi 394.563,00 eura. Projekt je s 85 % sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije. Predviđeno trajanje projekta je 23 mjeseca, od 01.03.2021. do završetka projekta 31.01.2023. godine. Grad Zadar sudjeluje u provedbi projekta u ulozi vodećeg partnera zajedno s drugim partnerima: Dječjim vrtićem Latica iz Zadra, Gradom Mostarom i Centrom za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ iz Mostara.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Stabla u zadarskom Parku Vruljica nisu posječena, sama su se osušila

Kako je i zašto došlo do oštećenja stabala tijekom izvođenja radova u zadarskom Parku Vruljica? Tko je nadzirao radove i kako se to moglo dogoditi unatoč obećanju da „u Vruljici neće biti sječe stabala“? Pitanja su to koja je Udruga Eko-Zadar postavila zadarskoj gradskoj upravi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER