SDP: „Jedina prihvatljiva podjela plaža je na one koje su uređene i one koje su prirodne“

Pojedini investitori u Zadarskoj županiji gostima već nude isključivo privatne „Truly private, truly yours“ plaže!

„Pomorsko dobro je opće dobro te je daljnja podjela na javne plaže i morske plaže hotela, kampa i turističkog naselja u potpunosti neprihvatljiva“, ističe Ivana Marković.

Na dnevnom redu Odbora za turizam je prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je izazvao negodovanje u javnosti i prije nego što je stigao u Sabor. Članica SDP-a i gradonačelnica Supetra Ivana Marković i Jure Zubčić, predsjednik SDP-a Zadarske županije, danas su u Zadru upozorili na novi prijedlog Zakona o pomorskom dobru, o čemu je izvijestio HRT Radio Zadar.

U SDP-u smatraju da pomorsko dobro treba ostati javno dobro i biti dostupno svim građanima, što su potvrdili na današnjoj konferenciji za medije ispred bivše zgrade Zavoda za javno zdravstvo u Zadru. Naime, „ako se ova zgrada na zadarskim Kolovarama prenamijeni u hotel, upravo ovaj dio plaže u nekom trenutku može postati ograničen i ovom dijelu obale građani Zadra neće moći pristupiti“, istaknuo je Jure Zubčić.

SDP još je jednom skrenuo pozornost na kontroverzni prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je upućen na zakonsku proceduru. U SDP-u smatraju da je sporan iz više razloga i tvrde kako će ovim zakonom biti ugroženo pravo građana na javno dobro koje bi trebalo biti dostupno svima.

„Danas smo u Zadru upozorili na novi prijedlog Zakona o pomorskom dobru. Mogućnost da se plaže funkcionalno povežu s privatnim vlasništvom jednom kad se daju u koncesiju, potpuno je suprotno pojmu pomorskog dobra kao općeg dobra, koje treba biti na raspolaganju svima. Pomorsko dobro je opće dobro u općoj upotrebi, a zakonskim prijedlogom HDZ pokušava ograničiti pristup općem dobru i zbog toga ćemo biti na svakoj plaži ako treba. Primjeri iz Zadarske županije već pokazuju kako investitori nude gostima isključivo privatne plaže pod geslom „Truly private, truly yours!“. Ovaj prijedlog zakona će im to i omogućiti i zbog toga nećemo odustati da spriječimo donošenje ovog zakona.“ – poručila je gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

„Nama je neprihvatljivo da se u novi zakon uvode pojmovi: javne plaže, javne morske plaže i morske plaže hotela. Jedina podjela plaža može biti na one koje su prirodne i one koje su uređene. U dosadašnjem zakonu svaku koncesiju do 20 godina odobrava županija, a nakon toga vlada. Ne vidim da se to u novom prijedlogu promijenilo.“ – izjavila je Ivana Marković. „Ono što jedinice lokalne samouprave odobravaju su koncesijska odobrenja, odnosno dozvole. Njihov model ni sada nije dobro uređen jer ide po principu „najbrži prst“, ali ovaj novi model „tko da više“ smatram da će se negativno odraziti na sredine i ljude koji se bave nekim tim stvarima“, dodala je Marković.

HRT Radio Zadar / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

100 % NAŠE – MORE, PLAŽE, OBALE!

Povodom prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je izazvao negodovanje u javnosti i prije nego što je uvršten u saborsku raspravu, splitska Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce organizira konferenciju za medije koja će se održati na plaži Bačvice, u subotu 28. siječnja od 11:30 do 12:00 sati. Nakon konferencije održat će se okupljanje pod nazivom „100 % NAŠE – MORE, PLAŽE, OBALE!“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER