Nova pravila gradnje u francuskom Rennesu

Pandemija nas je, između ostalog, naglo osvijestila o važnosti boravka na otvorenom pa makar se radilo o boravku u vanjskom privatnom prostoru kao što je balkon ili lođa

Izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja metropolitanskog područja grada Rennesa, koje su nakon javne rasprave usvojene u prosincu 2022., donose značajne promjene u pravilima gradnje koja se primjenjuju već od 12. siječnja ove godine.

Sredinom prosinca 2022. usvojene su izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja metropolitanskog područja grada Rennesa s ukupno 43 općine (Rennes Métropole), kojim će se, između ostalog, značajno utjecati na nova pravila gradnje stambenih zgrada. Naime, od 12. siječnja 2023. stanovi u novoizgrađenim višestambenim zgradama s dva ili više katova u ovom francuskom gradu morat će raspolagati vanjskim privatnim prostorom, odnosno balkonom, lođom ili terasom najmanje površine od 4 m².

Za stanove u kojima takav raspored nije moguć, tolerirat će se odstupanja od najviše 10 %, ali će se za sve stanare morati osigurati zajednički vanjski prostor. U ovom slučaju, stambena zgrada morat će imati zajednički prostor – vrt ili terasu, čijom će se površinom po svakoj stambenoj jedinici osigurati najmanje 6 m².

Za prostore za parkiranje bicikala ranije je vrijedilo pravilo da se prostor za bicikle osigura za svaku stambenu jedinicu u zgradi, a od sada će se u obzir uzimati veličina stanova pa će vlasnici manjih stanova imati jedan ili dva, a većih tri i više parkirnih mjesta.

Vanjski prostor, privatni ili zajednički, te zajednički unutarnji prostor veći od 50 m² također postaju obvezni za svaku zgradu namijenjenu za smještaj studenata, radnika ili starijih osoba. U ovom slučaju pravila su ista, ali je minimalna površina smanjena na 3 m². U zgradama će se također poticati uređenje zelenih ograda s ciljem osiguranja privatnosti stanara, a u tu svrhu izradit će se poseban vodič s preporukama i uputama.

Hoće li pravo na vanjski prostor posvuda postati norma?

Razlog za uvođenje novih pravila gradnje treba tražiti u potrebama i zahtjevima koji su se pojavili u jeku pandemije koronavirusa kada je bilo vrlo važno da svaki stanovnik u slučaju izolacije ima mogućnost boravka u otvorenom prostoru. Može se reći da je pandemija pozitivno utjecala na urbanističko planiranje u Rennesu, no u svakom slučaju, stanari novoizgrađenih stambenih zgrada u glavnom gradu francuske Bretanje više neće biti zatvoreni u svoja četiri zida.

Štoviše, intenzivni toplinski valovi koji su prošlog ljeta pogodili zapadnu Europu, a naročito Francusku, dodatno su istaknuli važnost pristupa svježem zraku u urbanim područjima. Vanjski prostori poput balkona, lođa i terasa u stanovima se više ne bi smjeli smatrati luksuzom ili privilegijom, već potrebom pa čak i pravom, kako zbog sve izraženijih posljedica klimatskih promjena, tako i zbog događaja poput pandemije koronavirusa.

Povelja o lokalnoj demokraciji i sudjelovanju građana

U javnoj raspravi provedenoj tijekom svibnja i lipnja 2022. godine sudjelovao je velik broj građana Rennesa, a značajan dio zaprimljenih očitovanja odnosio se upravo na vanjske prostore stambenih zgrada i prostore za parkiranje bicikala. Izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja također su omogućile prilagodbu više od 600 projektnih lokacija u općinama kako bi se sačuvao prostor te podržao cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2050. u skladu s francuskim Zakonom br. 2021-1104 o klimi i otpornosti od 22. kolovoza 2021.

U listopadu prošle godine u Rennesu je također usvojena nova Povelja o lokalnoj demokraciji i sudjelovanju građana (la Charte de la démocratie locale et de la participation citoyenne). Riječ je o dokumentu čiji su glavni ciljevi veće uključivanje građana u razvoj grada i gradskih četvrti te sudjelovanje u procesima donošenja odluka. No, Poveljom se građanima Rennesa daje moć da utječu na svoje izabrane dužnosnike i natjeraju ih da poštuju želje lokalnog stanovništva.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

44 dana uoči početka Ljetnih olimpijskih igara otvorena prva pariška urbana šuma

Pripremni radovi na Katalonskom trgu u 14. pariškom arondismanu počeli su u travnju 2022. nakon predstavljanja projekta prve pariške urbane šume i jednomjesečnog javnog savjetovanja završenog krajem studenog 2021. godine. Urbana šuma s 478 stabala otvorena je 12. lipnja 2024. uz prigodnu malu svečanost kojoj su prisustvovali gradski čelnici i građani.

Balkoni općinskih stambenih zgrada postaju mini solarne elektrane

Inovativne tehnologije, korištenje obnovljivih izvora energije i visoka energetska učinkovitost već su standard u subvencioniranom stanovanju u Beču. Stanari u općinskim zgradama koji potrošnju električne energije žele pokriti vlastitom solarnom energijom sada imaju novu priliku.

Gradovi Beč i Zagreb potpisali Sporazum o suradnji

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig je u srijedu 8. lipnja primio svog zagrebačkog kolegu Tomislava Tomaševića. Gradonačelnici dvaju gradova razmijenili su mišljenja o temama kao što su zaštita klime, energetska učinkovitost, promet, mobilnost i urbanizam.

Ovog petka dođite na Krajobrazni market na Zrinjevcu!

Studij krajobrazne arhitekture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruženje krajobraznih arhitekata u petak 16. lipnja od 12 do 18 sati na zagrebačkom Zrinjevcu pripremaju dobru zabavu za sve ljubitelje prirode i otvorenih prostora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER