Novi uređaj za pročišćavanje vode pretvara vodu Mrtvog mora u pitku

Za čistu vodu iz svakog izvora – pa čak i iz Mrtvog mora

Istraživači sa Sveučilišta Teksas u Austinu razvili su uređaj koji može proizvesti sigurnu, pitku vodu koristeći samo solarnu svjetlost i jeftini gel.

Kao što je objavljeno u članku na portalu Nature Nanotechnology, sustav koristi kombinirane hibridne gel-polimer materijale poznate pod nazivom hidrogelovi za pročišćavanje vode. Prema tvrdnjama istraživačkog tima, sposobnost apsorbiranja Sunčeve svjetlosti i hidrofilna svojstva, što znači da privlači vodu, omogućit će proizvodnju čiste vode iz svakog izvora – pa čak i iz Mrtvog mora.

„Iz temelja smo promijenili pristup konvencionalnom solarnom isparavanju vode“, izjavio je Guihua Yu, voditelj istraživačkog tima i jedan od koautora studije.
Solarni generator pare koji je razvio tim koristi Sunčevu energiju za isparavanje vode. Nalazi se na vrhu spremnika u kojemu je onečišćena voda te se para, nastala pod djelovanjem Sunčeve svjetlosti, pohranjuje. Zbog korištenja nano-strukturiranih gelova, tim tvrdi da je njihova metoda desalinizacije jeftinija od ostalih jer radi na prirodnu svjetlost.

Kako bi testirali svoju tehnologiju, tim je koristio uzorke vode iz Mrtvog mora koji sadrže veliki postotak soli i tvrde kako je uređaj ovaj test položio s lakoćom. Količina soli smanjenja je na razinu koja je u skladu sa standardima za pitku vodu koje propisuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

„Terenska ispitivanja dala su rezulate o proizvodnji destilirane vode – do 25 litara po kvadratnome metru svaki dan, što je dovoljno za potrebe kućanstva, pa čak i za područja zahvaćena prirodnim katastrofama“, dodao je Yu.

„Još bolje, hidrogelovi se mogu naknadno nadograditi kako bi zamijenili ključne komponente u većini drugih solarnih desalinacijskih sustava te se tako smanjuje potreba za potpunim remontom desalinacijskih sustava koj su već u upotrebi.“

Prema Ujedinjenim narodima, od konzumiranja onečišćene vode svake godine umire više ljudi nego što ih strada u ratovima. Trenutno svaka deseta osoba ima ograničen pristup pitkoj vodi, a prema predviđanjima UN-a do 2050. godine bi to imala svaka četvrta osoba, tako da je pronalazak ovog i sličnih rješenja od ključne važosti.

Budući da prirodne zalihe pitke vode postaju sve oskudnije, istraživači se nadaju komercijalizaciji njihove metode čime bi se sigurna i pitka voda omogućila stanovništvu većeg dijela svijeta. Postoje naravno i druga, ali skuplja i kompliciranija rješenja u usporedbi s kojima se ovo čini posebno jednostavnim i jeftinim.

„Solarna energija, kao najodrživiji izvor topline koji bi potencijalno mogao opskrbljivati destilaciju, smatra se kao odlična alternativa za desalinizaciju vode“, izjavio je Fei Zhao, glavni autor studije.

Anamarija Beljan / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novi solarni destilator ima skoro savršenu učinkovitost u pročišćavanju vode

Pristup pitkoj vodi jedan je od glavnih svjetskih problema, ali grupa istraživača sa Sveučilišta Buffalo osmislila je novi pristup staroj tehnologiji koja koristi sunčevu energiju za pročišćavanje vode. Pod vodstvom izvanrednog profesora električnog inženjerstva Qiaoqiang Gana, napravljen je uređaj koji koristi crni, ugljikom namočeni papir za proizvodnju pitke vode, koji prema tvrdnjama istraživača ima gotovo savršenu učinkovitost.

Pretvaranje morske vode u pitku korištenjem solarne energije

Talijanski inženjeri razvili su inovativnu i povoljnu tehnologiju za pretvaranje morske vode u pitku vodu i to korištenjem solarne energije, a razvijena tehnologija u mogućnosti je udvostručiti količinu proizvedene pitke vode pri danoj količini solarne energije.

Tragovi koronavirusa pronađeni u pariškoj sirovoj vodi

Laboratorij pariške komunalne tvrtke za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris u posljednja je 24 sata otkrio prisutnost vrlo malih količina koronavirusa u vodi koja se koristi za pranje ulica i zalijevanje javnih zelenih površina, priopćeno je u nedjelju poslijepodne.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER