Stiže zima! DHMZ upozorava: „U gorju više od 50 cm novog snijega“

„Miriše na snijeg“

Unatoč tome što nam topla zima ide na ruku pri uštedi energenata, u trećem siječanjskom tjednu ipak možemo očekivati pravi zimski ugođaj, ističu u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

U nedjelju postupno jače naoblačenje s kišom najprije na dijelu sjevernog Jadrana i u gorju, a navečer i u noći i drugdje, prognozira DHMZ. Ponegdje je moguća veća količina kiše, na moru i uz grmljavinu. S padom temperature u ponedjeljak u noći i ujutro u unutrašnjosti ponegdje snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača osobito u Gorskom kotaru i Lici, a moguće i u nižim područjima središnje Hrvatske. Tijekom ponedjeljka kratkotrajno razvedravanje, potom na prijelazu od ponedjeljka na utorak i u drugom dijelu utorka oblačnije s kišom, u višim područjima i snijegom. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, u ponedjeljak prolazno sjeveroistočnjak, a u utorak zapadnjak i sjeverozapadnjak. Na Jadranu jugo i jugozapadni vjetar, povremeno jaki, moguće i olujni. U nedjelju na kopnu malo toplije, a početkom tjedna osjetan pad temperature u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

U gorju preko 50 centimetara novog snijega

Zbog nadolazeće promjene vremena Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je posebno upozorenje koje prenosimo u cijelosti:

„Već će se u nedjelju dati naslutiti da nam stiže izražena promjena s padom tlaka zraka te jačanjem juga i jugozapadnjaka kao posljedica stvaranje ciklone u Genovskom zaljevu. Ona će se u ponedjeljak premještati preko Hrvatske, a s njom će početi pritjecati hladan zrak.

Tjedan će obilježiti vrlo dinamično vrijeme, njegova prva polovica bit će u znaku juga i jugozapadnjaka, no unatoč tomu stići će dovoljno hladnog zraka da kiša u unutrašnjosti već u ponedjeljak prijeđe u susnježicu i snijeg te da nastane snježni pokrivač, u gorju i značajniji, no bit će ga i u nekim nizinama, posebice zapadne Hrvatske.

  • Debljina snježnog pokrivača do utorka, 17. 1. 2023. u 00 UTC prema ECMWF prognostičkom modelu. Izvor: DHMZ

Pritjecanje vlažnog zraka za posljedicu će imati mjestimice vrlo obilnu oborinu, tako do kraja radnog dijela tjedna lokalno može pasti i više od 100 mm oborine, ponajprije na Jadranu i u predjelima uz njega.

  • Akumulirana oborina u obliku snijega (mm) u razdoblju od 16. 1. do 21. 1. 2023. u 00 UTC prema ECMWF prognostičkom modelu. Izvor: DHMZ

U gorju će tijekom novog tjedna pasti i više od 50 cm novog snijega pa posebno treba upozoriti na poteškoće u prometu. Problema će zasigurno biti i na moru uslijed jakog i olujnog vjetra - juga, jugozapadnjaka te južnog vjetra. Visoki valovi i premještanje centara sniženog tlaka zraka za posljedicu će imati i poplavljivanje pojedinih riva.

  • Aladin prognoza udara vjetra na 10 m visine za ponedjeljak, 16. 1. 2023. u 06 UTC. Izvor: DHMZ

Temperatura zraka, najviša dnevna će se početkom tjedna u unutrašnjosti spustiti na vrijednosti očekivane za doba godine, a i jutarnja će u drugoj polovici biti bliža prosjeku. Na Jadranu će zbog južine pad temperature biti manje izražen, no od srijede, kada raste vjerojatnost za buru, i u tim će predjelima biti hladnije.“

Detaljnije prognoze, stanje vremena, kao i upozorenja na opasne vremenske pojave možete pratiti na stranicama DHMZ-a te na njihovom Twitter profilu.

DHMZ / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li imati bijeli Božić?

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) donosi podatke koliko je bijelih božićnih jutara osvanulo u Hrvatskoj u zadnjih 60 godina (1961. – 2020.). Podaci se odnose na 11 glavnih kontinentalnih postaja: Bjelovar, Gospić, Karlovac, Ogulin, Osijek, Parg, Sisak, Varaždin, Zagreb Grič, Zagreb Maksimir i Zavižan.

Na otvorenom moru kod Viškog kanala postavljena prva meteorološko-oceanografska plutača

Početkom lipnja dovršeno je sidrenje i počelo testiranje prve meteorološko-oceanografske plutače na otvorenom moru na lokaciji kod Viškog kanala, na dubini sidrenja 105 metara. Riječ je o prvoj od pet plutača koje Državni hidrometeorološki zavod postavlja na otvorenom moru u teritorijalnim vodama Republike Hrvatske kroz strukturni projekt METMONIC.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER