U Rimu pokrenuta nova kampanja za povećanje odvojenog prikupljanja otpada

Vječni Grad ovaj put misli ozbiljno!

Nova kampanja podizanja svijesti o važnosti smanjenja količine otpada pod nazivom „Rim nije ravnodušan“ („Roma non è indifferente“) pokrenuta je s ciljem poticanja građana glavnog talijanskog grada na pravilno odvajanje otpada.

U vizualima nove kampanje Grada Rima važnu ulogu ima njegova kulturna baština, odnosno neki od najpoznatijih kipova glavnog talijanskog grada koji simboliziraju ljubav i poštovanje koje zaslužuje ovaj tisućljetni grad te ističu važnost njegovog očuvanja i zaštite. Kampanjom se u nastojanja za postizanje smanjenja količine i povećanja odvojenog prikupljanja otpada želi uključiti što veći broj građana Rima s ciljem ušteda prirodnih resursa, energije i sirovina, uz istovremeno smanjenje onečišćenja urbanog područja.

©  Comune di Roma

„Počinjemo s provedbom velike komunikacijske kampanje kako bi svi građani Rima mogli doprinijeti pravilnom odvajanju prikupljenog otpada, za čistiji i uredniji glavni grad uz smanjenje količine otpada i njegovo pravilno zbrinjavanje. Povećanje odvojenog prikupljanja otpada dio je Plana cjelovitog gospodarenja otpadom, čiji je cilj samodostatnost grada. Recikliranje je bitno ne samo za uredan i čisti grad, već i za očuvanje okoliša, smanjenje emisija, kako bi Rim postao zeleniji i održiviji. Rim nije ravnodušan i apeliramo na sve Rimljanke i Rimljane da poštuju novi sustav prikupljanja otpada. Stvarajmo zeleniji i održiviji Rim zajedno!“ – poručio je rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri.

 

©  Comune di Roma

Važan doprinos građana

„Povećanje odvojenog prikupljanja otpada dio je puno šireg Plana cjelovitog gospodarenja otpadom, koji gradu želi postupno jamčiti samodostatnost u gospodarenju vrijednim sirovinama i vodeću ulogu u kružnom gospodarstvu i održivom razvoju“, objasnila je savjetnica za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Sabrina Alfonsi.

„Povećanje stope odvojenog prikupljanja je proces koji nužno polazi od optimizacije logistike i usluge prikupljanja, kako je predviđeno novim planom naše komunalne tvrtke AMA S.p.A, koji će ojačati učinkovitost i kvalitetu usluge u svim gradskim općinama. Međutim, vrlo je važno i podizanje svijesti svih građana o važnosti pravilnog odvajanja otpada“, dodala je Alfonsi.

Kampanja „Roma non è indifferente“ („Rim nije ravnodušan“), između ostalog, uključuje distribuciju plakata, objave na društvenim mrežama i na radijskim postajama, a glavna poruka je „Odvajajmo otpad, čuvajmo zajedno naš grad.“

 

©  Comune di Roma

100.000 staklenih boca s ciljem promicanja pijenja vode iz slavine

Ova kampanja pokrenuta je istovremeno s provedbom važnog projekta „L'Acqua di Roma“ („Rimska voda“) koji je posvećen učinkovitijem korištenju vodnih resursa, ali i važnosti oporabe pravilno odvojenog otpada, u ovom slučaju stakla. U sklopu ove kampanje rimska će gradska uprava u suradnji s milanskom tvrtkom za oporabu stakla Co.Re.Ve. građanima podijeliti 100.000 staklenih boca s ciljem poticanja upotrebe vode iz slavine i posljedičnog smanjenja količine plastičnog otpada.

Vintage dizajn ovih boca, proizvedenih od recikliranog stakla, podsjeća na drevni običaj korištenja staklenih boca za vodu za piće. Boce imaju širok otvor koji omogućuje jednostavno pranje, a izrađene su postupkom koji smanjuje rizik od lomljenja. Osim toga, boce će se građanima dijeliti u vrećici od recikliranog papira, ukrašenoj logotipom „velikih nosova“ – tradicionalnih rimskih javnih fontana s pitkom vodom poznatih pod nazivom „il nasone“. Na vrećici je također otisnut slogan „Rimska voda: pij je u čaši. Dobra navika koja je dobra za okoliš.“

©  Comune di Roma / Co.Re.Ve.

Distribucija boca odvijat će se tijekom 2023. godine, a prvi će ih dobiti službenici gradske uprave i radnici tvrtke AMA Roma te korisnici gradskih knjižnica. U inicijativu su uključene i rimske škole u kojima će distribuciju staklenih boca pratiti i edukacija o važnosti odvojenog prikupljanja otpada.

Osim što predstavlja jedno od rješenja za probleme odvojenog prikupljanja otpada, na ovaj se način Grad Rim pridružuje najnovijoj nacionalnoj kampanji koja je pokrenuta kako bi se premostio jaz u prikupljanju stakla između sjevera i juga Italije. Grad Rim će u svrhu poboljšanja prikupljanja stakla koristiti zajam u vrijednosti od 426.000 eura te nabaviti više od 1200 novih spremnika za stakleni otpad, uz postojećih 5000 spremnika na rimskim javnim površinama.

Projektom „L'Acqua di Roma“ nastoji se podići svijest o važnosti prikupljanja staklenog otpada čime se omogućuje oporaba i recikliranje stakla uz istovremeno ograničavanje potrošnje sirovina i energije te posljedično smanjenje emisija CO2. S obzirom da se staklo može u potpunosti reciklirati, i to neograničeno mnogo puta, projektom se nastoji podržati stvaranje savršenog modela kružnog gospodarstva.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi rimski spremnici za otpad su otporniji, veći i pametniji

Osim što su ljepši i suvremeniji, novi spremnici za otpad imaju veći kapacitet, zvonastog su oblika i omogućuju brže pražnjenje. Trenutačno su postavljena 32 nova spremnika zapremnine od 1.800 do 3.700 litara, a uskoro se očekuje postavljanje dodatnih 50. Ako se njihovo testiranje tijekom sljedećih šest mjeseci pokaže uspješnim, najavljena je mogućnost nabave i do 9.000 spremnika ovog tipa.

Dana 15. travnja održat će se drugo izdanje akcije „Rim se brine o Rimu“

U organizaciji gradonačelnika Rima Roberta Gualtierija i Odjela za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Grada Rima, u subotu 15. travnja 2023. održat će se drugo izdanje akcije „Roma cura Roma“ („Rim se brine o Rimu“) u kojoj građani i udruge zajedno čiste i uređuju rimske ulice, trgove i zelene površine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER