Svojim podvigom Lewis Pugh želi ukazati na važnost očuvanja zdravlja svjetskih oceana

Prvi pokušaj plivanja preko Crvenog mora

Dana 11. listopada Lewis Pugh krenuo je u nevjerojatan podvig. Tijekom dva tjedna, do 25. listopada 2022., pokušat će preplivati Crveno more te tako skrenuti pozornost svjetske zajednice na sve veću ranjivost koraljnih grebena i svjetskih oceana.

Kako je izvijestila Zaklada Lewis Pugh, ovaj poznati britansko-južnoafrički daljinski plivač, ekološki aktivist i službeni zaštitnik oceana prema programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), pokušat će preplivati Crveno more u znak podrške očuvanju zdravlja i osiguranja zaštite 30 posto svjetskih oceana do 2030. godine.

Očekuje se da će mu za taj podvig trebati dva tjedna, a svakog će dana nastojati preplivati otprilike 10 km te tako prijeći udaljenost od 160 km od Saudijske Arabije do Hurghade u Egiptu. Dana 14. listopada plivao je uz obalu Sharm el-Sheikha, grada na južnom vrhu Sinajskog poluotoka, u kojem će za 17 dana početi Konferencija UN-a o klimatskim promjenama (COP27).

52-godišnji Lewis Pugh pliva jednim od najprometnijih trgovačkih pomorskih puteva na svijetu koji vodi do Sueskog kanala, pritom se suočavajući i s vrlo slanom morskom vodom te dugom izloženosti suncu. Osim toga, iako je poznat po plivanju u najhladnijim morima na planetu, sada pliva u jednom od najtoplijih svjetskih mora.

„Koraljni grebeni su biološki najraznolikiji ekosustav našeg planeta, i temelj su 25 posto cjelokupnog života u oceanima“, navodi se u priopćenju Zaklade. „Ako izgubimo koraljne grebene, nećemo samo dovesti do izumiranja tisuća vrsta morskih organizama, već ćemo izgubiti cijeli ekosustav o kojem ovisimo. To bi bilo bez presedana u ljudskoj povijesti. Koraljni grebeni su rasadnici naših oceana i dom nekima od najnevjerojatnijih oblika života na Zemlji. Odbijam prihvatiti tu mogućnost da bismo ih mogli izgubiti tijekom mog života”, rekao je Lewis Pugh.

  • Na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP27), Lewis Pugh će naglasiti važnost zdravlja oceana u borbi protiv klimatske krize i pozvati na zaštitu 30 posto svjetskih oceana do 2030. godine. © Lewis Pugh

„Svjetskim oceanima plivam već 35 godina i tijekom tog vremena vidio sam kako se dramatično mijenjaju“, kaže Pugh. „Najveće promjene koje sam vidio su u polarnim regijama i na koraljnim grebenima. Na oboje utječe porast temperatura: polovi se tope, a koralji umiru. Led i koralji su nulte točke klimatske krize, a ove se promjene kao dokaz globalnog zatopljenja događaju pred našim očima.“

Znanstvenici upozoravaju da ćemo uz prekoračenje globalnog zatopljena za više od 1,5 °C izgubiti 70 posto svjetskih koraljnih grebena, a 99 posto uz prekoračenje od 2 °C. Trenutno smo na putu povećanja temperature za najmanje 2,2 °C, navodi se u priopćenju Zaklade.

Neznatno razvedenu i pretežno pješčanu obalu Crvenog mora obrubljuju koraljni grebeni čiji su koralji izuzetno otporni. Procjenjuje se kako smo zbog zagrijavanja oceanskih temperatura, onečišćenja i pretjeranog izlova ribe od u posljednjih tridesetak godina izgubili 50 posto svjetskih koralja, a najduže i najraširenije izbjeljivanje koralja zabilježeno je između 2014. i 2017. godine. Međutim, istraživači su otkrili da koralji Crvenog mora bolje podnose zagrijavanje i zakiseljavanje od drugih, poput onih na Velikom koraljnom grebenu koji su podvrgnuti sve češćim događajima izbjeljivanja.

Podsjetimo, izraelski istraživači su otkrili da koralji iz Akapskog zaljeva, u blizini najjužnijeg izraelskog grada Eilata, ne samo da preživljavaju posljedice globalnog zatopljenja, već se mogu reproducirati i imati zdravo potomstvo. Nedavnom studijom utvrđeno da koralji na tom području održavaju normalnu fiziološku funkciju i imaju istu reproduktivnu snagu čak i kada tijekom reproduktivnog razdoblja doživljavaju stres uslijed porasta temperatura i zakiseljavanja oceana.

  • Dana 14. listopada Lewis Pugh je plivao uz obalu Sharm el-Sheikha u kojem će za 17 dana početi Konferencija UN-a o klimatskim promjenama (COP27) © Lewis Pugh

Zaklada Lewis Pugh i Udruga za zaštitu i očuvanje okoliša Hurghada (HEPCA), koja okuplja profesionalne ronioce i znanstvenike koji dijele zajednički cilj zaštite neprocjenjivih resursa Crvenog mora, udružili su snage i pomažu u ostvarenju Pughovog podviga.

HEPCA zagovara da se koraljni greben duž egipatske obale Crvenog mora proglase zaštićenim područjem, budući da su pod velikim pritiskom lokalne turističke industrije. Na nekim lokacijama bude i do 200.000 zarona godišnje, iako se na jednoj lokaciji ne preporučuje više od 5.000 do 22.000.

Nakon što prepliva Crveno more, Lewis Pugh će otputovati u Kairo i London gdje ima već dogovorene nastupe u medijima, a potom će i sam od 6. do 18. studenog prisustvovati Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP27) u Sharm el-Sheikhu.

„Naša borba protiv klimatskih promjena potrebna je kako bi ljudi shvatili njihov ogroman utjecaj ne samo na sadašnje, već i na svaku buduću generaciju na ovom planetu“, zaključio je Lewis Pugh.

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Neki koralji to vole vruće

VEZANE VIJESTI

COP27 ubrzava zaštitu egipatskih koraljnih grebena

Iako je egipatsko ljetovalište Sharm el-Sheikh trenutačno u središtu zanimanja svjetskih medija kao domaćin UN-ove konferencije za klimatske promjene (COP27), pravi razlog zbog kojeg brojni turisti već duži niz godina hrle na ovaj dio egipatske obale Crvenog mora su koraljni grebeni koji se ubrajaju među najraznolikije na svijetu. U njima obitava više od tisuću različitih vrsta riba i oko 350 vrsta koralja.

U devet godina izgubljeno 14 posto svjetskih koraljnih grebena

Novo izvješće koje je objavila Globalna mreža za praćenje koraljnih grebena otkrilo je kako je zbog klimatskih promjena od 2009. do 2018. godine uništeno oko 14 posto svjetskih koraljnih grebena. Tako je u manje od jednog desetljeća zbog zagrijavanja oceana došlo do masovnog izbjeljivanja koralja.

Neki koralji to vole vruće

Koralji iz Crvenog mora imaju isti reproduktivni učinak čak i u uvjetima porasta temperatura i acidifikacije oceana

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER