Grad Pariz ove zime planira smanjiti potrošnju energije za najmanje 10 posto

Zbog porasta cijena energenata Grad Pariz bi ove zime mogao računati s dodatnih 30 do 34 milijuna eura troškova

Gradonačelnica Anne Hidalgo predstavila je u utorak mjere pariške gradske uprave za ublažavanje energetske krize. Od nižih temperatura u svim javnim zgradama, preko gašenja dekorativne rasvjete, do borbe protiv energetskog siromaštva – glavni cilj je postizanje smanjenja potrošnje energije za najmanje 10 posto.

„Energetska kriza pogađa Pariz, kao i ostatak Francuske i Europe. Nismo u potpunosti nespremni jer smo od 2014. godine u projekte koji doprinose energetskoj tranziciji uložili 10 milijardi eura, no sada smo ipak prisiljeni provoditi mjere za uštedu 10 % energije.“ – istaknula je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo na današnjem predstavljanju plana za ublažavanje energetske krize.

„U 2020. smo smanjili potrošnju energije za 11 % u odnosu na 2004. godinu, no uz porast troškova energije od gotovo 50 %, Grad Pariz bi ove zime mogao računati s troškovima u visini od 90 milijuna eura, odnosno dodatnih 30 do 34 milijuna eura“, dodala je Hidalgo.

  • © Guillaume Bontemps / Ville de Paris

Hidalgo je najavila da će se od 23. rujna u 22 sata gasiti rasvjeta pročelja zgrada pariške gradske uprave i svih spomenika, što se neće odnositi na javnu rasvjetu kako bi se i dalje osigurala sigurnost svih stanovnika glavnog grada. Kao što smo ranije izvijestili, noćno osvjetljenje Eiffelovog tornja – jednog od nepoznatijih simbola „Grada svjetlosti“, umjesto u jedan sat ujutro gasit će se u 23:45 kada se zatvara za posjetitelje.

Nadalje, tijekom zimske sezone grijanja postupno će se snižavati temperatura u svim javnim objektima, i to s 19 °C na 18 °C. Noću je predviđeno sustavno podešavanje temperature na 12 °C, kao i u vrijeme kada se zgrade ne koriste. Izuzetak su dječji vrtići te domovi za starije i nemoćne. Temperatura vode u gradskim bazenima također će se smanjiti s 26 °C na 25 °C, dok se početak grijanja u upravnim zgradama odgađa do početka studenog, iako se ova mjera može izmijeniti u slučaju niskih temperatura.

U sanitarnim čvorovima upravnih zgrada i nekim javnim zgradama bit će isključena topla voda, naravno s izuzetkom dječjih vrtića i domova za starije i nemoćne.

  • Eiffelov toranj je trenutno osvijetljen do jedan sat ujutro, a rasvjeta će se od sada gasiti u 23:45, odnosno u vrijeme odlaska posljednjih posjetitelja. / Pixabay

„Istodobno ćemo nastaviti s ubrzanjem energetske tranzicije. Od 2014. godine u energetsku obnovu zgrada već je uloženo više od milijardu eura, a sada ćemo ubrzati te programe, kako za javne, tako i za privatne zgrade“, kazala je gradonačelnica Anne Hidalgo. „Provedbom Pariškog klimatskog plana već smo realizirali energetsku obnovu gotovo 60.000 socijalnih stanova. Za obitelji koje u njima žive to je prije rasta cijena energenata predstavljalo godišnju uštedu i do 400 eura.“

Pariška agencija za klimu (L'Agence Parisienne du Climat) već subvencionira energetsku obnovu stanova u privatnom vlasništvu, a s novim programom cilj je utrostručiti broj energetski obnovljenih stambenih zgrada do 2026. godine.

„Svake godine Grad Pariz izdvaja 10 milijuna eura za potporu 43.000 obitelji koje žive u energetskom siromaštvu. Uz to organiziramo i kućne posjete kako bismo utvrdili izvođenje potrebnih radova obnove. Ove zime svi se moramo angažirati kako bismo postigli uštede energije, a posebno ćemo poticati pariške gospodarstvenike da smanje svoju potrošnju za najmanje 10 posto“, zaključila je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

S.F. / Ekovjesnik

  • Naslovna fotografija: © Guillaume Bontemps / Ville de Paris

 

VEZANE VIJESTI

Energetska kriza gasi rasvjetu pariške „Željezne dame“

Pariška gradska uprava želi postići uštede energije ranijim gašenjem noćnog osvjetljenja Eiffelovog tornja. Iako će uštede biti simbolične, cilj je da „Željezna dama“ bude primjer u kontekstu energetske krize. Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo ovu će mjeru „energetskog otrježnjenja“ detaljnije predstaviti u utorak 13. rujna.

Grad Beč predstavio plan uštede energije

Novi plan uštede uključuje zamjenu energetski neučinkovite javne rasvjete LED tehnologijom i energetsku obnovu građevina, a klimatsku neutralnost i sigurnu opskrbu Beč namjerava postići znatnim investicijama u obnovljive izvore energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER