Tijekom prvih sedam mjeseci opožareno gotovo 52 tisuće hektara površine

Broj požara se do kraja srpnja 2022. u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećao čak 30 %!

Požar koji je buknuo sinoć oko 21:30 na zagrebačkom Žitnjaku u hali tvrtke Model je lokaliziran, a u gašenju je sudjelovalo sa 54 vozila oko 200 vatrogasaca s područja Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, vatrogasaca INA-e i djelatnika Grada Zagreba, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

„Požarom je zahvaćeno otprilike 70 x 70 m2 hale s drvenim paletama i drugom uglavnom kartonskom ambalažu, a trenutno su na terenu ostale još dvije postaje koje vrše dogašivanje“, kazao je zapovjednik JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih.

Tijekom noći vatrogasci su dežurali i na požarima na području Ljubača iznad Zatona s tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Dubrovački vatrogasci, kao i na području Šibensko-kninske županije gdje je tijekom noći organizirano dežurstvo na području Vodičke obilaznice od strane Intervencijske vatrogasne postrojbe Šibenik, JVP-a Vodice i Šibenik, DVD-a Vodice, Šibenik, Pirovac, Brodarica-Krapanj, Zablaće i Tisno s ukupno 41 vatrogascem i 14 vozila. I na području Podi kod Šibenika tijekom noći dežurali su pripadnici JVP-a Šibenik, DVD-a Šibenik, Grebaštica, Zablaće, Bilice i Perković s ukupno 25 vatrogasaca i osam vozila.

  • Požar na zagrebačkom Žitnjaku je lokaliziran / JVP Zagreb - Hrvatska vatrogasna zajednica

Povećan broj požara u prvih sedam mjeseci

U prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje 2021. zabilježeno je 46 % više požara na otvorenom prostoru, dok je gledajući samo požare raslinja u istom razdoblju evidentirano povećanje od čak 70%. Opožarena površina je u prošloj godini u prvih sedam mjeseci iznosila 16.153 ha dok je u tekućoj godini već zabilježena 51.962 ha, što je povećanje od čak 221 %. U prošloj je godini zabilježeno 8.833 požara, dok je u 2022. broj požara iznosi 11.323 što je povećanje od gotovo 30 %, navode u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

Nažalost, i brojke ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba u ovoj godini bilježe povećanje u odnosu na prošlu. Tako je u 2022. godini zabilježeno 16 smrtno stradalih osoba u požarima, dok ih je u ovoj 25, uključujući i 42-godišnjeg vatrogasca, Gorana Komlenca, pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci i člana DVD-a Orašac, koji je tragično nastradao gaseći požar kod Zatona Dubrovačkog 31. srpnja.

Zabilježeno je i povećanje broja ozlijeđenih osoba od 42 %, od čega je zabilježeno 77 ozlijeđenih u prošloj godini, dok ih je u ovoj čak 110. U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici navode kako je u ovom razdoblju ipak manji broj ozlijeđenih vatrogasaca – 10 umjesto 15 u prošloj godini.

Također, korišteno je i 30 % više puta zrakoplova u ovoj godini u odnosu na prošlu, a u ovoj su godini zračne snage sudjelovale i u međunarodnim aktivnostima gaseći požare u Sloveniji te Bosni i Hercegovini, a vatrogasci iz javnih vatrogasnih postrojbi Pula, Poreč, Umag i Pazin sudjelovali su u gašenju požara u Sloveniji.

Dakle, u svim kategorijama u prvih sedam mjeseci, osim požara objekata, zabilježeno je povećanje u odnosu na 2021. godinu. Budući da se nastavlja razdoblje visokih temperatura bez oborina, kao i vrlo visokog indeksa opasnosti od izbijanja požara, nužno je još jedanput upozoriti sve građane na odgovorno ponašanje, poručuju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

HVZ / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Veći broj požara otvorenog prostora tijekom vikenda

Vatrogasno operativno središte zabilježilo je nekoliko većih intervencija tijekom vikenda. Na požarima otvorenog prostora bile su angažirane značajne vatrogasne snage, javila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER