Megaprojekt solarnog parka u Saudijskoj Arabiji

200 milijardi dolara za 200 gigavata

Najveći svjetski projekt solarne energije – solarni park snage 200 gigavata i vrijedan vrtoglavih 200 milijardi dolara, gradit će se temeljem netom potpisanog memoranduma o razumijevanju između Saudijske Arabije i japanskog tehnološkog diva SoftBank Group.

Očekuje se da će ovaj kolosalan projekt biti dovršen do 2030. godine, kada bi trebao postići svoj puni kapacitet od 200 gigavata, priopćio je glavni izvršni direktor SoftBank-a Masayoshi Son. Time će gotovo sto puta nadmašiti snagu planiranih solarnih parkova Bulli Creek u Australiji i Helios u Grčkoj koji će u svojoj prvoj fazi imati snagu od 2 gigavata, dok se kineski solarni park Tengger Desert snage 1.500 megavata trenutno smatra najvećim na svijetu.

Ova investicija u obnovljive izvore energije predstavlja značajan iskorak za najvećeg izvoznika nafte na svijetu i važan je dio saudijskog plana „Vision 2030“ koji provodi princ Mohammed bin Salman. Prijestolonasljednik je već duže vrijeme najveći kritičar ovisnosti Saudijske Arabije o nafti te stoga ovim planom nastoji diverzificirati saudijsko gospodarstvo. Pritom će mu svakako pomoći namjera SoftBank Grupe da u naredne tri do četiri godine u Saudijsku Arabiju uloži 25 milijardi dolara. Čak 15 milijardi dolara SoftBank planira investirati u izgradnju novog grada nazvanog Neom, koji prijestolonasljednik planira graditi na obali Crvenog mora.

Prema Bloombergu, predviđa se da će ovaj megaprojekt solarnog parka Saudijskoj Arabiji donijeti čak 100.000 novih radnih mjesta, smanjiti troškove energije za 40 milijardi dolara te povećati BDP za 12 milijardi dolara. Saudijska Arabija ima energetska postrojenja ukupne snage 77 gigavata, što znači da bi s dodatnih 200 gigavata značajno premašila svoje potrebe. No, nije li očito da Saudijci razmišljaju o izvozu pohranjene energije?

Investicija od 200 milijardi dolara uistinu zvuči nevjerojatno, ali tim iznosom potrebno je pokriti troškove solarnih panela i akumulatora za pohranu proizvedene energije, kao i postrojenja za njihovu izradu. Izgradnja prva dva solarna parka započet će još ove godine, a električnu energiju bi trebali početi proizvoditi 2019. godine i to 7,2 gigavata godišnje.

Troškovi njihove izgradnje iznosit će oko 5 milijardi dolara, a dio sredstava u visini od 1 milijarde dolara osigurat će SoftBank Group preko svog investicijskog fonda Vision. Ostatak potrebnih sredstava osigurat će se „projektnim financiranjem“. Očekuje se, naime, kako će prihodi ranijih faza solarnih parkova pomoći financirati izgradnju budućih projekata.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Gradu Koprivnici odobreno 105 tisuća eura bespovratnih sredstava za fotonaponske elektrane

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Regionalna energetska agencija Sjever sklopili su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „One Sun Connecting North and South” koji se financira iz EGP financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru provedbe programa „Energija i klimatske promjene“.

Indija na putu prema boljoj, „zelenijoj“ budućnosti

Ministarstvo novih i obnovljivih izvora energije u Indiji odabralo je okružje Anantapura u indijskoj saveznoj državi Andhra Pradesh kao mjesto gradnje najvećeg hibridnog solarno-vjetro sustava na svijetu. Kreće li Indija korištenjem čiste energije i niskih emisija ugljika na put prema boljoj, „zelenijoj“ budućnosti?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER