U Rijeci predstavljeni STEM park i laboratorij

STEM (Science - Tehnology - Engineering - Mathematics) je pristup edukaciji odnosno obrazovanju koji se temelji na kombinaciji različitih područja, predmeta i načina razmišljanja

Mladim Riječanima od jučer su na raspolaganju novi STEM park ispred OŠ Nikola Tesla i STEM laboratorij na adresi Korzo 2A, koji su nastali u sklopu projekta STEM(AJMO!) Centra tehničke kulture Rijeka i partnera, izvijestili su iz Grada Rijeke.

Cilj STEM parka i STEM laboratorija je mladima od najranije dobi približiti i učiniti zanimljivim znanstvene discipline te im omogućiti interdisciplinarno učenje kroz kombinaciju raznih STEM područja potrebnih za rješavanje brojnih izazova današnjeg društva.

 

Novi park su u ponedjeljak 18. srpnja predstavili riječki gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicima te predstavnici Centra tehničke kulture Rijeka, Fakulteta za matematiku Sveučilišta u Rijeci i Astronomskog društva Višnjan koji su i osmislili koncept novih STEM lokacija.  

Kako je istaknula koordinatorica razvojnih programa Centra tehničke kulture Rijeka Zagorka Prce Veseli, intencija je bila kroz ovaj park potaknuti djecu i mlade da istražuju i da se zainteresiraju za STEM područje. „Zamislili smo da park izgleda kao dječje igralište, prvenstveno kako bi privukao djecu, a želja nam je da se ovdje zadrže i sa svojim roditeljima. Na svakom od postavljenih elemenata nalazi se QR kod čijim skeniranjem se objašnjava što koji element predstavlja te na koje se sve načine može koristiti. STEM potiče kreativno razmišljanje, logičko zaključivanje, kritičko mišljenje i potiče nas na percipiranje svijeta oko sebe kroz znanstveni pristup“, rekla je Prce Veseli i dodala kako će u novom STEM parku biti organizirane razne aktivnosti, a pozvala je i sve zainteresirane da dođu i u STEM laboratorij na adresi Korzo 2A.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako je ovaj projekt rezultat zajedničkog rada čitavog niza partnera, a Grad Rijeka jedan je od njih. „Ovaj park jedan je od načina kako djeci približiti STEM i omogućiti im da kroz igru dobiju nova znanja i razvijaju neke nove vještine. U taj proces trebaju se uključiti i osnovne i srednje škole kao i fakulteti kako bi znanje djece iz STEM područja kontinuirano raslo i razvijalo se kroz cijeli tijek njihovog školovanja“, istaknuo je riječki gradonačelnik i dodao kako vjeruje da će ovo igralište često biti korišteno te kako će Grad Rijeka i u budućnosti podržavati ovakve i slične projekte namijenjene razvoju vještina najmlađih Riječana.

  • STEM park ispred OŠ Nikola Tesla © Tanja Kanazir

STEM park namijenjen je prvenstveno djeci od dvije do dvanaest godina starosti, a cilj mu je omogućiti istraživanja STEM područja kroz zabavu. U parku su postavljeni planetarij, tangram, abakus, konveksna i konkavna ogledala, enigma, pano za učenje kretanja, stanica za prirodne znanosti, gibanje po krnjem stošcu, Pitagorin poučak sa sunčanim satom i Sunčev sustav 3D. Pomoću ovih sprava moguće je ostavljanje šifriranih poruka, proučavanje neba sjeverne polutke, istraživanje Sunčevog sustava, učenje osnovnih i naprednih matematičkih operacija, povezivanje životinja našeg kraja i njihovih staništa, proučavanje raznih predmeta pod lupom, praćenje klime našeg kraja te brojne druge aktivnosti.

  • STEM laboratorij © Tanja Kanazir

STEM laboratorij namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola. Opremljen je s osam interaktivnih jedinica koje mlade uvode u svijet matematike, fizike, kemije, biologije i tehnologije istražujući matematička popločavanja, eksponencijalni rast, fraktale, vjerojatnost, putanje kretanja, starost biljki, razne biljne i životinjske preparate, spoznaju zanemarenog četvrtog agregatnog stanja tvari, šifriranje i kodiranje te na taj način kroz zabavu i istraživanje nudi različite načine nadopune obrazovnih sadržaja iz STEM područja. Laboratorij će, uz prethodnu najavu, biti otvoren za sve osnovne i srednje škole tijekom cijele školske godine za provedbu terenske nastave, a također je otvoren za sve zainteresirane građane za koje će biti organizirani vođeni posjeti.

Za uređenje i opremanje STEM parka i STEM laboratorija iz proračuna Grada Rijeke izdvojeno je 307.750,00 kuna. Sadržaje STEM parka i laboratorija zajednički su osmislili i realizirali partneri na projektu: Grad Rijeka, Centar tehničke kulture Rijeka, Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci i Astronomsko društvo Višnjan. STEM park projektirao je projektantski ured Urbanistički studio Rijeka d.o.o., sprave  je izradila tvrtka Park-Life d.o.o iz Ivanić-Grada, a radove je izvodila tvrtka Barić gradnja d.o.o.

Projekt STEM(AJMO!) usmjeren je na jačanje kapaciteta uključenih organizacija civilnog društva iz sedam hrvatskih županija u svrhu provedbe aktivnosti popularizacije STEM-a među djecom, mladima i građanima. Od lipnja je krenula provedba edukativnih radionica u sklopu projekta koje su partneri zajedničkim snagama osmislili te se za njih međusobno educirali. Projekt se provodi se uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Odlukom Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske projektu je dodijeljeno 2.891.292,10 kuna, od čega je 2.457.598,29 kuna osigurano iz europskih sredstava, dok je  433.693,82 kuna osigurano iz proračuna Republike Hrvatske. Projekt zajednički provode Centar tehničke kulture Rijeka i partneri: Grad Rijeka, Astronomsko društvo Višnjan, Connect IT udruga za razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija, Međimurski informatički klub Čakovec, Sveučilište u Rijeci – Fakultet za matematiku, Fakultet informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci i Centar za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost, Tehnički fakultet u Rijeci, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, Zajednica tehničke kulture Karlovac i Zajednica tehničke kulture grada Splita.

VEZANE VIJESTI

U Rijeci otvoren novi Dječji vrtić Baredice

U petak je svečano otvoren novi Dječji vrtić Baredice, sastavni dio Dječjeg vrtića Rijeka koji će pohađati dvadesetero djece jasličke dobi raspoređenih u dvije skupine.

U Glini danas počinju STEM radionice

Inicijativa „Ljudi za ljude“ u suradnji s udrugom „Programerko“ organizira edukaciju SCRATCH programiranja za djecu s područja Gline

U Rijeci održana rasprava na temu mladih i kulture

U sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Rijeci je organizirao raspravu na temu mladih i kulture na kojoj je bilo riječi o europskim programima potpore, suradnji institucija i umjetnika, ostavštini programa Rijeka EPK 2020. te novim kulturnim formatima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER