Osijek: Projekt „Inklutour“ će doprinijeti zapošljavanju 110 osoba s invaliditetom

U Osijeku će se do kraja 2023. godine provoditi projektne aktivnosti koje će ranjivim skupinama pomoći u zapošljavanju u sektoru turizma i ugostiteljstva

U četvrtak je u Osijeku predstavljen „Inklutour“ – novi projekt čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište Osijek, dok su projektni partneri Ugostiteljsko-turistička škola i turistička agencija „Ora-tours“ iz Osijeka te Inkluzivna kuća „Zvono“ iz Belišća.

Cilj ovog projekta je povećati zapošljavanje i integraciju 110 osoba s invaliditetom na području Osijeka u sektoru turizma i ugostiteljstva, i to kroz dva nova obrazovna programa: za Koordinatora/icu turističkih sadržaja za osobe s invaliditetom i Koordinatora/icu slobodnih aktivnosti turista za osobe s invaliditetom. Uz teorijski dio, polaznici ovih programa imat će priliku proći i praktični dio na lokalitetima prilagođenima upravo za njih. Uz to, provodit će se i edukacije za stručnjake, predavače i mentore, ali i za poslodavce u turističkom sektoru za rad s osobama s invaliditetom kako bi se svi članovi društva mogli zajedno uključiti u integraciju ranjivih skupina na tržište rada.

  • U četvrtak 14. srpnja u Osijeku je predstavljen „Inklutour“ – novi projekt čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište Osijek, dok su projektni partneri Ugostiteljsko-turistička škola i turistička agencija „Ora-tours“ iz Osijeka te Inkluzivna kuća „Zvono“ iz Belišća. / Foto: Pučko otvoreno učilište Osijek

„Iznimno sam sretan što ćemo, zajedno s projektnim partnerima, imati priliku raditi na ovakvom projektu te graditi bolje i inkluzivnije društvo u gradu Osijeku. Pučko otvoreno učilište, kao ustanova čiji je osnivač grad Osijek, dobila je veliku podršku grada u provođenju ovog projekta, kao i do sada te najvećim uspjehom projekta smatram to što će obrazovni programi biti potpuno besplatni i dostupni zainteresiranim osobama s invaliditetom.” - rekao je Marin Seleš, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Osijek.

Kroz projekt će biti izvršene i prostorne izmjene na Pučkom otvorenom učilištu Osijek i to ugradnjom rampe za osobe s invaliditetom te će se provesti i prilagodba sadržaja na senzornom izletištu kod projektnog partnera, Inkluzivne kuće „Zvono“ kako bi se polaznici programa mogli lakše kretati i osjećati sigurnije.

  • Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka / Foto: Pučko otvoreno učilište Osijek

„Osobito mi je zadovoljstvo sudjelovati na početnoj konferenciji ovoga hvalevrijednog projekta Pučkog otvorenog učilišta Osijek i njegovih partnera. Svjesni smo svih poteškoća s kojima se osobe s invaliditetom susreću na tržištu rada, a upravo projekti poput ovoga povećat će mogućnosti njihova zapošljavanja. Uz pomoć bespovratnih sredstava najvećim dijelom iz Europskog socijalnog fonda, te državnoga proračuna, 110 osoba s invaliditetom integrirat će se na tržište rada u sektoru turizma i ugostiteljstva. Grad Osijek sustavno radi na stvaranju okruženja u kojemu će osobama s invaliditetom javni prostori i  javne usluge biti u najvećoj mogućoj mjeri dostupne. U gradskom proračunu osigurali smo 500 tisuća kuna za besplatan prijevoz osoba s invaliditetom specijalnim kombi-vozilom. Također sve slijepe, slabovidne i gluhe osobe imaju besplatan gradski prijevoz. Trudimo se da osiguramo pristup osobama s invaliditetom u svim gradskim ustanovama. Također, i novi bazeni na Copacabani, koje ćemo otvoriti narednih dana, bit će prilagođeni osobama s invaliditetom.“ - istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić, te čestitao svim sudionicima  projekta „Inklutour".

Kako bi se pomoglo osobama s invaliditetom da se što uspješnije integriraju na tržište rada, tijekom provođenja projekta bit će im omogućena kontinuirana podrška psihologa, ali i individualizirani plan profesionalnog usmjeravanja, dok će po završetku programa biti izrađena i mobilna aplikacija „Digitalni bar-code itinerer“ koja će biti prilagođena za korištenje osobama s invaliditetom, a olakšat će im rad i u budućem poslu.

  • Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz Područnog ureda Osijek / Foto: Pučko otvoreno učilište Osijek

„Inklutour je hvalevrijedan projekt koji će zasigurno pomoći osobama s invaliditetom na području Osijeka, osobito mladim ljudima da se osjećaju motiviranije i ravnopravnije za izlazak na tržište rada. Ured pravobraniteljice često zaprima poruke osoba s invaliditetom koji imaju želju i volju za radom, no nažalost nisu prepoznati na tržištu rad i sigurni smo da će, ovim projektom, situacija za ranjive skupine ići na bolje.” - zaključio je Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz Područnog ureda Osijek.

Projekt „Inklutour“ je počeo 11. ožujka 2022. i provodit će se sve do 11. studenog 2023. godine. Projekt je financiran iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, broj UP.02.2.2.17.0024 u sklopu Poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II.“, broj UP.02.2.2.17 u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“. Provedbu projekta možete pratiti i putem sljedeće Facebook stranice.

VEZANE VIJESTI

10 godina zelene transformacije Grada Velikih Promjena

U subotu 23. ožujka pariška gradska vijećnica otvorit će svoja vrata svim Parižankama i Parižanima te organizirati brojne sportske i kulturno-zabavne aktivnosti. Ako se toga dana zateknete u Parizu, moći ćete otkriti kako se i koliko francuski glavni grad promijenio u posljednjih deset godina.

Završena obnova zgrade osječkog željezničkog kolodvora

Zgrada željezničkog kolodvora izgrađena je prije 125 godina te je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline Osijeka. U obnovu zgrade i njenih pročelja, sanaciju nadstrešnice i uređenje interijera sa svim instalacijama uloženo je oko pet milijuna eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER