Njemačka meteorološka služba DWD prilagođava svoj sustav ranog upozorenja

Sustavom ranog upozorenja mogu se spasiti brojni ljudski životi te smanjiti materijalne štete

U četvrtak 14. srpnja 2022. obilježava se godišnjica katastrofalne poplave u saveznim zemljama u zapadnom dijelu Njemačke, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji (Nordrhein-Westfalen) i Porajnju-Falačkoj (Rhineland-Pfalz). Poučena iskustvom ovog ekstremnog vremenskog događaja, Njemačka meteorološka služba (Deutscher Wetterdienst - DWD) prilagođava svoj sustav ranog upozorenja kako bi bila spremna za buduće vremenske ekstreme.

Vremenski i klimatski ekstremi, kao i hidrološke pojave u brojnim dijelovima svijeta postaju sve češće i intenzivnije kao izravna posljedica klimatskih promjena, a njihovim višestrukim rizicima izloženo je više ljudi nego ikada prije. Više nam nisu dovoljne prognoze vremena, već prognoze koje nas izvještavaju i upozoravaju na moguće posljedice (ne)vremena, koje su od vitalnog značaja za spašavanje ljudskih života i smanjenje materijalnih šteta. Zbog toga je od velike važnosti sustavima ranog upozorenja obuhvatiti što veći dio stanovništva, ali i ponuditi lako razumljiva predviđanja vremena s ciljem smanjenja rizika od katastrofa, bolje prevencije, pripravnosti i reakcija.

„Rana i točna upozorenja DWD-a prošlog ljeta nisu bila optimalno korištena pa zato prilagođavamo naš sustav ranog upozorenja. Cilj nam je da se hitne službe i stanovništvo mogu bolje pripremiti za vremenske ekstreme. Stoga bi upozorenja ubuduće trebala biti razumljivija i prilagođena korisnicima." – izjavila je dr. sc. Renate Hagedorn, članica Odbora za vremensku prognozu Njemačke meteorološke službe (DWD).

Kako ističe Njemačka meteorološka služba (DWD), rana upozorenja o ekstremnim vremenskim događajima mogu spasiti živote i smanjiti štetu. Stoga DWD još preciznije prilagođava svoj sustav ranog upozorenja potrebama hitnih službi i stanovništva, čime svojim korisnicima pomaže da se bolje pripreme za vremenske nepogode u budućnosti.

S tim ciljem DWD naglašava važnost još preciznijeg predviđanja vremena te uvođenje pravodobnog sustava upozoravanja, kako 10 do šest dana unaprijed od očekivanog ekstremnog vremenskog događaja, tako i tri do dva dana unaprijed, a posebice nekoliko sati unaprijed, da bi se stanovništvo moglo što bolje pripremiti za nepogode.

Naglašava se i važnog pravodobnog priopćavanja vjerojatnosti pojavljivanja ekstremnih vremenskih događaja kako bi hitne službe i stanovništvo mogli bolje procijeniti učinke oluja i to putem razumljivijih predviđanja i opisa mogućih posljedica vremenskih nepogoda prilagođenih korisnicima.

Cjelovita upozorenja trebala bi se objavljivati na internetu i to za sve one koji su posebno ovisni o vremenu i njegovim posljedicama, pri čemu bi se posebna pozornost posvetila komuniciranju upozorenja prilagođenih korisnicima, kao i izradi upozorenja prilagođenih potrebama različitih korisnika.

Podsjetimo, prema Njemačkoj meteorološkoj službi (DWD) tijekom 14. i 15. srpnja 2021. zabilježene su dvomjesečne količine oborina i to na tlu koje je već bilo blizu zasićenja u najviše pogođenim regijama Njemačke, Belgije, Nizozemske i Luksemburga. Švicarska i Austrija tada su također bile pogođene jakim poplavama. Prema DWD-u, oko 100 do 150 mm oborina dogodilo se u 24 sata između 14. i 15. srpnja. Meteorološka postaja DWD Wipperfuerth-Gardeweg (Sjeverna Rajna-Vestfalija) zabilježila je 162 mm oborina, Köln-Stammheim (Sjeverna Rajna-Vestfalija) 160 mm, Kall-Sistig (Sjeverna Rajna-Vestfalija) 152 mm te Wuppertal-Buchenhofen (Sjeverna Rajna-Vestfalija) 151 mm oborina. DWD je tada priopćio kako je izdao pravovremena i točna rana upozorenja.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Klimatski ekstremi su Europu od 1980.-2020. godine stajali gotovo pola bilijuna eura

Oluje, poplave i toplinski valovi u posljednja su četiri desetljeća diljem Europe doveli do ogromnih šteta koje se mjere iznosom od gotovo pola bilijuna eura te su istovremeno prouzročili između 85.000 i 145.000 smrtnih slučajeva. Manje od jedne trećine ovih gubitaka je osigurano, prema izvješću Europske agencije za okoliš (EEA) o ekonomskim gubicima i smrtnim slučajevima uzrokovanim ekstremnim vremenskim i klimatskim događajima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER