Projekt „zaMORE“ - Zajedno protiv morskog otpada – za zdravu hranu naše hrane

U Ražancu pokraj Zadra održana početna konferencija projekta „zaMORE“

Prošlog tjedna u Knjižnici Jurja Barakovića u Ražancu ispred 20 uzvanika održana je početna konferencija projekta „Zajedno protiv morskog otpada – za zdravu hranu naše hrane“ (zaMORE), nositelja Društva istraživača mora – 20000 milja i projektnog partnera Turističke zajednice Općine Ražanac.

Voditeljica projekta, Sanja Stipić Dell'Orco, predstavila je glavne ciljeve projekta, a to su promocija očuvanja prirodne osnove područja Tri mora – područja Grada Obrovca te općina Jasenice, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Ražanac i Starigrad – kao preduvjeta za daljnji razvoj ribarstva i akvakulture te edukacija o opasnostima koje predstavlja otpad, posebice mikroplastika u moru koja ulazeći na „skrivena vrata“ postaje „hrana naše hrane“.

Ciljevi projekta ostvarit će se kroz četiri glavne planirane aktivnosti, a to su biološko istraživanje podmorja područja Tri mora kroz uzorkovanje fito- i zooplanktona, edukativnu izložbu fotografija „Svijet planktona u Tri mora – hrana naše hrane“ u kolovozu, akcije čišćenja u Općini Ražanac (Ražanac, Ljubač i Rtina) u rujnu te postavljanje dispenzera za papirnate pepljare s info-pločom u rujnu.

Dio aktivnosti biološkog istraživanja već je odrađen krajem lipnja, a njime se vršilo istraživanje podmorja u Novigradskom moru, na ušću Zrmanje, u Novskom ždrilu i Velebitskom kanalu te prikupljali uzorci fito- i zooplanktona. Uzorci su poslani na detaljnu analizu, no prije toga su fotografirani za potrebe organizacije izložbe fotografija koja će se postaviti u Ražancu.

Direktor Turističke zajednice Općine Ražanac, Ante Miletić, predstavio je svoju ulogu projektnog koordinatora te je odgovarao na pitanja prisutnih uzvanika o načinu provedbe projektnih aktivnosti. Nakon održane prezentacije uzvanici su se nastavili družiti i razgovarati o gorućem problemu otpada u moru te nužnosti svačijeg osobnog doprinosa za ublažavanje tog problema.

  • Dio uzvanika s početne konferencije projekta „zaMORE“, održane u Knjižnici Jurja Barakovića u Ražancu

Projekt „zaMORE“

Projektom „Zajedno protiv morskog otpada – za zdravu hranu naše hrane“ (zaMORE) će se promovirati očuvanje prirodne osnove područja Tri mora kao preduvjeta za daljnji razvoj ribarstva i akvakulture. Posebna pažnja posvetit će se edukaciji o opasnostima koje predstavlja otpad u moru, posebice mikroplastika. Projekt je dio dugogodišnje inicijative Društva „Zajedno protiv morskog otpada“.

Projekt je prijavljen na FLAG (eng. Fisheries local action group) natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.1. „Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove rijeka, mora i priobalja“ te sadrži prioritete i ciljeve Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 185.989,15 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) u iznosu od 158.098,78 kuna odnosno 85 % bespovratnih sredstava, dok je 15 % sufinancirano iz državnog proračuna RH u iznosu od 27.898,37 kuna.

Kao što je već ranije navedeno, projekt se provodi u javno–civilnom partnerstvu s Turističkom zajednicom Općine Ražanac.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prilagodbe na klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora

Znanstveno-stručni skup organizirali su Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Aquarium Pula, Udruga Morski obrazovni centar i Institut Ruđer Bošković. Zaključci sa Skupa objavljeni su s ciljem osvještavanja šire društvene zajednice o utjecaju klimatskih promjena na Jadransko more u kombinaciji s drugim pogubnim ljudskim aktivnostima.

Izložba fotografija „Hrana naše hrane - svijet planktona u Tri mora“

Društvo istraživača mora – 20000 milja i Turistička zajednica Općine Ražanac pozivaju vas na izložbu fotografija „Hrana naše hrane - svijet planktona u Tri mora“ koja se organizira u sklopu projekta „Zajedno protiv morskog otpada – za zdravu hranu naše hrane“ („zaMORE“).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER