U 50 minuta rezervirana sva sredstva za sufinanciranje kupnje električnih automobila

Rezerviran cjelokupni budžet FZOEU-a za energetski učinkovita vozila

Javni poziv za kupnju energetski učinkovitih vozila jutros je privremeno zatvoren, nakon što su građani i tvrtke rezervirali svih 103,3 milijuna kuna koje je za tu namjenu osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Prijavljivanje za poticaje za kupnju električnih automobila Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost počelo je danas u osam sati ujutro, a već do 08:30 sati popunjeno je 99 % rezervacija za ukupno raspoloživih 103,3 milijuna kuna. Od 08:50 sati prijavljivanje za poticaje više nije bilo moguće, izvijestili su iz Fonda.

Zaprimanje zahtjeva počelo je u ponedjeljak u 8 sati putem mreže od 301 prodajnog mjesta, koja su zainteresiranim kupcima nudila 539 modela vozila, a zaprimljeno je ukupno 1.711 zahtjeva za sufinanciranje kupnje 2.034 vozila. Kao i prošle godine, oko 60 % zahtjeva odnosilo se na fizičke osobe, a 90 % sredstava tražilo se za kupnju električnih vozila. Dvije trećine prijavljenih vozila su ona M1 kategorije, odnosno osobni automobili za koje je prosječno traženo 65.000 kuna. Za sufinanciranje gospodarskih vozila N1 kategorije zaprimljeno je stotinjak zahtjeva, ističu u Fondu.

Među najprodavanijim vozilima ističu se oni srednje klase, poput Renault Twinga i Dacie Spring, koji su se, zahvaljujući poticajima, cjenovno približili klasičnim vozilima iste klase. Međutim, značajan interes ponovo je vladao i za električne mopede, za koje se moglo dobiti do 20.000 kuna. Prema očekivanjima, najviše vozila rezervirano je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, ali je velik broj vozila rezerviran i u Splitsko-dalmatinskoj te Primorsko-goranskoj županiji, nakon čega slijede Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija.

Nakon što su im prodajna mjesta rezervirala tražene poticaje, građani i tvrtke imaju rok od osam dana u kojem su dužni na račun prodajnog mjesta uplatiti svoj obavezni minimalni predujam, pozivajući se na broj svoje rezervacije. Prodajno mjesto zatim u aplikaciju Fonda treba učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate od strane kupca, kako bi kupci na mail primili potvrdu o uspješnom dovršetku prijave na Javni poziv Fonda. Onima čija dokumentacija bude potpuna i ispravna, na adresu će stići Odluka i Ugovor o sufinanciranju, na temelju kojeg imaju 12 mjeseci za kupnju planiranog vozila i dostavu odgovarajuće dokumentacije uz koju će im Fond jednokratno isplatiti odobrena sredstva.

U slučaju da u roku od osam dana određeni broj rezervacija ne bude potvrđen uplatom predujma, Fond će ponovno otvoriti Javni poziv te će prodajna mjesta nastaviti sa zaprimanjem zahtjeva do ukupno raspoloživog budžeta. Sve informacije o otvaranju, odnosno zatvaranju Javnog poziva bit će pravodobno objavljene na stranicama Fonda i vozimoeko.fzoeu.hr.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Beču otvoren kompetencijski centar za električnu mobilnost

Fotonaponski sustav na krovu novog centra u Beču proizvodi zelenu struju, otpadna toplina koja nastaje prilikom punjenja autobusa koristi se za grijanje zgrade, dok je ozelenjena fasada ljeti rashlađuje.

FZOEU: 105 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila

U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj je evidentan porast električnih i hibridnih vozila: 2012. godine bilo ih je svega 13, dok ih je u 2020. godini registrirano preko 1.300. Njihovom porastu svakako pomažu državni poticaji kao jedna je od ključnih mjera poticanja energetske učinkovitosti u prometu.

FZOEU: Građanima 15 milijuna eura poticaja za kupnju energetski učinkovitih vozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) ovu je godinu za građane kroz svoj program Vozimo EKOnomično osigurao 15 milijuna eura za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, što je do sada najveći planirani budžet za ovu namjenu. Kroz deset dana Fond će objaviti javni poziv za iskaz interesa za distributere motornih vozila.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER