Vatrogasci upozoravaju na očekivane visoke indekse opasnosti od požara

U pripremi nove sezone izrađeni su standardni operativni postupci, provedena osposobljavanja te nabavljena dodatna vatrogasna zaštitna oprema

Glavni napor požarne sezone, kao i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama započeo je danas, 13. lipnja, točno u podne. Odluka je to koju je donio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima duž priobalja kao i sa zapovjednikom vojnih snaga.

Na navedenu odluku utjecale su i klimatske značajke koje utječu na indeks opasnosti od nastanka šumskih požara. Kako je kazao zapovjednik Tucaković, početak redovite dislokacije vatrogasnih snaga planiran je za 23. lipnja 2022. godine.

„U planu je zaposliti do 1131 sezonskog vatrogasca i 25 domicilnih vatrogasaca, a osim postojećih dislokacija na Brijunima, Ugljanu – Kukljica, Dugom otoku - Božava, Divuljama, Braču, Hvaru, Visu, Lastovu, Mljetu, Korčuli, Dubrovniku, Pelješcu i Oklaju u 2022. godini dodatno će se osigurati četiri lokacije i to u Tučepima, Posedarju, Nacionalnom parku Plitvička jezera i na Kornatima“, najavio je Slavko Tucaković.

Dodao je i kako u protupožarnoj sezoni 2022. vatrogasni sustav ima na raspolaganju: 2283 vozila za gašenje požara i spašavanje, 114 vozila za spašavanje s visina, 166 vozila za aparate i posebnu opremu, 3 sanitetska vatrogasna vozila, 10 vozila s opremom za zaštitu od opasnih tvari, 382 zapovjedna vozila, 1165 vozila za prijevoz vatrogasaca, 110 opskrbnih vozila, 146 specijalnih vozila te 61 plovilo.

Sigurnost je najvažnija

„U pripremi nove sezone izrađeni su standardni operativni postupci, provedena su osposobljavanja te je nabavljena dodatna vatrogasna zaštitna oprema. Također, provode se i brojne promidžbene i informativne kampanje: od radijskih i TV spotova, do plakata i letaka postavljenih na plažama, trajektima, graničnim prijelazima i frekventnim mjestima uz prometnice. Prema prognozama, čeka nas ljeto s visokim temeperaturama uz malo padalina što znači da će indeksi opasnosti od požara biti visoki. Ali možemo reći da smo poduzeli sve preventivne radnje kako bismo broj požara sveli na minumum, a vatrogasni sustav pripremili za brzo reagiranje u slučaju bilo kakve ugroze. Cilj nam je da se građani i turisti u Hrvatskoj u svakom trenutku osjećaju sigurno“, zaključio je Tucaković.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Lokaliziran požar kod Grebaštice

Požar u zaleđu Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji je brzo stavljen pod kontrolu, a zračne snage su povučene oko 14 sati. U 15.15 sati požar je lokaliziran, a vatrogasci su i dalje na terenu. Opožareno je 5 ha niskog raslinja i mlade borove šume.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER