Greenpeace: Što to curi iz potonule plinske platforme Ivane D?

INA / MOL, prošla je godina i pol!

Aktivisti-ronioci su zabilježili alarmantnu pojavu na mjestu potonuća platforme Ivana D na sjevernom Jadranu. Na video snimkama, koje je na svom poznatom jedrenjaku Rainbow Warrior u Šibeniku predstavio Greenpeace u Hrvatskoj, jasno se vidi kako iz zahrđalih cijevi na dnu Jadrana izlaze mjehurići plina.

  • © Greenpeace / Strmiska

Kako je danas u Šibeniku izvijestio Greenpeace, početkom lipnja drugi Greenpeaceov brod, Witness, obišao je područje potonuća INA-ine platforme Ivana D. Aktivisti-ronioci su tom prilikom pronašli platformu te su u znak prosvjeda na licu mjesta razvili transparent s porukom „INA / MOL, prošla je godina i pol“, pozivajući INA-u i njezina suvlasnika mađarski MOL da konačno preuzmu odgovornost i zbrinu otpad nastao iz njihove plinske infrastrukture.

„Čekamo punih godinu i pol dana slušajući anestezirajuće izjave iz INA-e i nadležnog ministarstva kako je sve u redu, istraga je u tijeku, a javnost će biti pravovremeno obaviještena. Šutnja MOL-a kao ključnog suvlasnika i upravljača INA-e po ovom pitanju također ne budi optimizam da je rješenje slučaja na pomolu. Danas imamo prilike vidjeti kako određeno curenje plina tamo postoji, i logično bi bilo zaključiti da može biti riječ o curenju metana. Tražimo da se te okolnosti hitno ispitaju i javnosti predstavi pravo stanje stvari.“ - izjavila je Petra Andrić iz Greenpeacea u Hrvatskoj.

>>> Pročitajte još >>> Greenpeace: Plinskom biznisu profit, Jadranu otpad!

  • Petra Andrić iz Greenpeace Hrvatska / © Greenpeace / Gregor Gobec

Greenpeace podsjeća da je, prema navodima INA-e, na Ivani D samo dva mjeseca prije potonuća obavljen posljednji koordinirani inspekcijski nadzor te da je objekt radio uz valjanu Svjedodžbu o sigurnosti za rad. Prema podacima koji se mogu pronaći na službenim stranicama brodogradilišta Viktor Lenac koji je sudjelovalo u njenoj izgradnji, takvim platformama radni vijek je procijenjen na 20 godina, a Ivana D, kao i neke druge platforme koje još uvijek operiraju na Jadranu, izgrađene su 2001. godine.

  • © Greenpeace / Strmiska

„Postavljamo pitanje zna li Vlada RH za pravo stanje stvari, s obzirom na to da je istraga “u tijeku” već gotovo 17 mjeseci! Krajnje je vrijeme da poduzme konkretne korake i pokaže istinsku volju za očuvanjem jadranskog okoliša temeljitim i neovisnim ispitivanjem stanja svih odobalnih plinskih platformi, kao i potencijalnog curenja metana na njima, te o istini obavijesti javnost. U Hrvatskoj i cijeloj EU moramo prestati ulagati u fosilni plin i s vremenom ga potpuno izbaciti, a najkasnije do 2035. godine, te se snažno okrenuti obnovljivim izvorima i energetskoj učinkovitosti, za što u Hrvatskoj imamo sjajne ali neiskorištene potencijale“, dodala je Andrić.

  • © Greenpeace / Strmiska

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Greenpeaceov prosvjed u Jadranskom moru: Ne krvavoj nafti!

„Stotine milijuna eura i dalje teku iz zemalja EU prema Kremlju u zamjenu za ruska fosilna goriva, a čelnici EU-a još uvijek nisu uspjeli uvesti sankcije koje bi učinkovito obuzdale ovu nemoralnu trgovinu“, kazala je Eszter Matyas iz Greenpeacea.

Greenpeace poziva Ursulu von der Leyen: Završimo s plinom u Europi do 2035. godine!

Aktivisti Greenpeacea iz Hrvatske, Mađarske, Poljske i Irske popeli su se na plinsku platformu Ivana B na sjeveru Jadranskog mora, 50-ak kilometara udaljenu od hrvatske obale i istaknuli veliki transparent s likom Ursule von der Leyen koji poziva predsjednicu Europske komisije da planira postupno napuštanje fosilnog plina do 2035. i potakne energetsku tranziciju na obnovljive izvore energije u Europskoj uniji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER