Greenpeace: Što to curi iz potonule plinske platforme Ivane D?

INA / MOL, prošla je godina i pol!

Aktivisti-ronioci su zabilježili alarmantnu pojavu na mjestu potonuća platforme Ivana D na sjevernom Jadranu. Na video snimkama, koje je na svom poznatom jedrenjaku Rainbow Warrior u Šibeniku predstavio Greenpeace u Hrvatskoj, jasno se vidi kako iz zahrđalih cijevi na dnu Jadrana izlaze mjehurići plina.

  • © Greenpeace / Strmiska

Kako je danas u Šibeniku izvijestio Greenpeace, početkom lipnja drugi Greenpeaceov brod, Witness, obišao je područje potonuća INA-ine platforme Ivana D. Aktivisti-ronioci su tom prilikom pronašli platformu te su u znak prosvjeda na licu mjesta razvili transparent s porukom „INA / MOL, prošla je godina i pol“, pozivajući INA-u i njezina suvlasnika mađarski MOL da konačno preuzmu odgovornost i zbrinu otpad nastao iz njihove plinske infrastrukture.

„Čekamo punih godinu i pol dana slušajući anestezirajuće izjave iz INA-e i nadležnog ministarstva kako je sve u redu, istraga je u tijeku, a javnost će biti pravovremeno obaviještena. Šutnja MOL-a kao ključnog suvlasnika i upravljača INA-e po ovom pitanju također ne budi optimizam da je rješenje slučaja na pomolu. Danas imamo prilike vidjeti kako određeno curenje plina tamo postoji, i logično bi bilo zaključiti da može biti riječ o curenju metana. Tražimo da se te okolnosti hitno ispitaju i javnosti predstavi pravo stanje stvari.“ - izjavila je Petra Andrić iz Greenpeacea u Hrvatskoj.

>>> Pročitajte još >>> Greenpeace: Plinskom biznisu profit, Jadranu otpad!

  • Petra Andrić iz Greenpeace Hrvatska / © Greenpeace / Gregor Gobec

Greenpeace podsjeća da je, prema navodima INA-e, na Ivani D samo dva mjeseca prije potonuća obavljen posljednji koordinirani inspekcijski nadzor te da je objekt radio uz valjanu Svjedodžbu o sigurnosti za rad. Prema podacima koji se mogu pronaći na službenim stranicama brodogradilišta Viktor Lenac koji je sudjelovalo u njenoj izgradnji, takvim platformama radni vijek je procijenjen na 20 godina, a Ivana D, kao i neke druge platforme koje još uvijek operiraju na Jadranu, izgrađene su 2001. godine.

  • © Greenpeace / Strmiska

„Postavljamo pitanje zna li Vlada RH za pravo stanje stvari, s obzirom na to da je istraga “u tijeku” već gotovo 17 mjeseci! Krajnje je vrijeme da poduzme konkretne korake i pokaže istinsku volju za očuvanjem jadranskog okoliša temeljitim i neovisnim ispitivanjem stanja svih odobalnih plinskih platformi, kao i potencijalnog curenja metana na njima, te o istini obavijesti javnost. U Hrvatskoj i cijeloj EU moramo prestati ulagati u fosilni plin i s vremenom ga potpuno izbaciti, a najkasnije do 2035. godine, te se snažno okrenuti obnovljivim izvorima i energetskoj učinkovitosti, za što u Hrvatskoj imamo sjajne ali neiskorištene potencijale“, dodala je Andrić.

  • © Greenpeace / Strmiska

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Greenpeace: Stop propagandi fosilne industrije!

Fosilne kompanije, proizvođači automobila te zrakoplovne i pomorske tvrtke koriste se promidžbom i sponzorstvima kako bi skrenuli pažnju javnosti sa svojih klimatski razornih djelatnosti. Tako nas iz dana u dan sve dublje guraju, ne samo u klimatsku, već i humanitarnu krizu. Zbog naše budućnosti moramo zaustaviti takvu praksu!

Greenpeaceov prosvjed u Jadranskom moru: Ne krvavoj nafti!

„Stotine milijuna eura i dalje teku iz zemalja EU prema Kremlju u zamjenu za ruska fosilna goriva, a čelnici EU-a još uvijek nisu uspjeli uvesti sankcije koje bi učinkovito obuzdale ovu nemoralnu trgovinu“, kazala je Eszter Matyas iz Greenpeacea.

Greenpeace poziva Ursulu von der Leyen: Završimo s plinom u Europi do 2035. godine!

Aktivisti Greenpeacea iz Hrvatske, Mađarske, Poljske i Irske popeli su se na plinsku platformu Ivana B na sjeveru Jadranskog mora, 50-ak kilometara udaljenu od hrvatske obale i istaknuli veliki transparent s likom Ursule von der Leyen koji poziva predsjednicu Europske komisije da planira postupno napuštanje fosilnog plina do 2035. i potakne energetsku tranziciju na obnovljive izvore energije u Europskoj uniji.

Aktivisti Greenpeacea natpisom na LNG terminalu prosvjedovali protiv fosilnog plina

Aktivisti Greenpeacea CEE održali su miran prosvjed kod LNG terminala na Krku pozivajući Vladu na hitan otklon od fosilnih goriva i zaustavljanje svih ulaganja u novu plinsku i drugu fosilnu infrastrukturu. Približivši se gumenim čamcima, na bočnoj strani terminala ispisali su slovima „CLIMATE KILLER“, u prijevodu „ubojica klime“, kako bi upozorili da fosilni plin uvelike doprinosi klimatskoj krizi. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER