Zaštićena područja ne smiju biti mrtvo slovo na papiru

Završena VI. Međunarodna konferencija Parkova Dinarida

Dok se u Europi održava Green Week (Zeleni tjedan), kojem je glavna tema Zelena agenda, sudionici Međunarodne konferencije Parkova Dinarida, koja se do četvrtka održavala u Sarajevu, suglasni su da Zelena agenda pruža velike mogućnosti, no naglašavaju da održivo financiranje zaštićenih područja u našoj regiji i dalje ostaje izazov.

Konferenciju su organizirali Parkovi Dinarida i WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, a na njoj je donijeta i zajednička deklaracija organizacija civilnog društva za bolje provođenje Zelene agende u regiji Zapadnog Balkana. Deklaracija je danas upućena Europskoj komisiji, a u njoj se od EU i vlada traži da osiguraju uključivo, transparentno i smisleno sudjelovanje civilnog sektora u planovima i projektima Zelene agende.

„Apeliramo na Europsku komisiju da ne izostavi ključne sudionike procesa koji mogu osigurati da zaštićena područja ne ostanu samo mrtvo slovo na papiru“, istaknula je Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

  • Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije / Foto: WWF Adria

Kako je istodobno održana i Regionalna konferencija organizacija civilnog društva, svi su sudionici naglasili da je neophodna suradnja između njih i upravljača zaštićenih područja. 

„Ova je konferencija potvrdila da je regionalna mreža Parkovi Dinarida dobra platforma za povezivanje svih parkova u regiji koji tako dijele dobre primjere te planiraju zajedničke projekte. Upravljači su istaknuli da žele biti aktivnije uključeni u procese zelene tranzicije Zapadnog Balkana koja će rezultirati održivim i funkcionalnijim zaštićenim područjima u našoj regiji“, istaknuo je Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida.

  • Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida / Foto: WWF Adria

Konferencija je završila panelom posvećenim ulozi žena u očuvanju prirode, na kojem su predstavnice civilnog sektora, upravljača i političarke govorile o izazovima i iskustvima u svom radu. Panel se može pogledati na Facebook stranici WWF Adrije, a u njemu su sudjelovale Sanela Klarić, zastupnica u parlamentu BiH, Ivana Vasić iz Vojvodina šuma, Iris Beneš iz Brodskog ekološkog društva te Ana Čolović Lesoska iz makedonske Ekosvesti, predstavnica WWF Adrije u Sjevernoj Makedoniji.

Konferencija je okupila 150 sudionika, među njima i predstavnike iz 70 zaštićenih područja i oko 50 organizacija civilnog društva iz Albanije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Kosova, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i predstavnike resornih ministarstava i institucija. 

Skup je održan u okviru projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude, koji WWF Adria provodi u regiji Zapadnog Balkana od 2015. godine uz podršku Švedske razvojne agencije (Sida).

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je zaustaviti propadanje zemljinog prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost i osiguravajući održivu uporabu obnovljivih prirodnih resursa, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje. Za dodatne informacije posjetite wwfadria.org

 

Parkovi Dinarida predstavljaju mrežu od preko 100 zaštićenih područja iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije. Članovi Parkova Dinarida su također i fizičke osobe, ljubitelji prirode i prijatelji mreže. Službeno udruženje „Parkovi Dinarida - mreža zaštićenih područja Dinarida“ sa sjedištem u Podgorici osnovana je krajem 2014. godine.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

Međunarodni dan planina: Sačuvajmo planinsku bioraznolikost!

Iako planine osiguravaju najveću količinu slatke vode, reguliraju klimu i kvalitetu zraka te su staništa četvrtine biljnih i životinjskih vrsta i dom za 15 % svjetske populacije, njihova biološka raznolikost ugrožena je zbog klimatskih promjena, neodržive poljoprivrede, iskorištavanja rudnih bogatstava, krčenja šuma, krivolova, prenamjene zemljišta i prekomjerne gradnja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER