Zadarska županija sufinancira izgradnju sunčanih elektrana i energetsku obnovu obiteljskih kuća

Cilj je pridonijeti povećanju korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti obiteljskih kuća na području Zadarske županije

Zadarska županija objavila je javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća te za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima za vlastitu potrošnju na području Zadarske županije za 2022. godinu.

Upravo objavljenim Javnim pozivom za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima (za vlastitu potrošnju) je povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima na području Zadarske županije te smanjenje emisija CO2, a sve u skladu s Europskim zelenim planom za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. 

Prihvatljive mjere su nabava i ugradnja novog sustava s fotonaponskim pretvaračima (modulima) za proizvodnju električne energije za potrebe kućanstva (za vlastitu potrošnju), i to instalirane snage do 10 kW (izvan sustava poticaja). Prihvatljivi prijavitelji prema ovom Javnom pozivu su fizičke osobe koje „najmanje 30 dana prije objave ovog Javnog poziva imaju prijavljeno prebivalište na području Zadarske županije na adresi objekta na kojem se projekt realizira i koje ulažu vlastita sredstva u mjere za koje se raspisuje Javni poziv.“

Kako se ističe, bespovratna sredstva Zadarske županije mogu se ostvariti u iznosu do 40 % prihvatljivih troškova ulaganja, ali ne više od 35.000,00 kuna (s PDV-om) po kućanstvu. Rok za dostavu prijava počinje s 31. svibnja, a završava 15. rujna 2022. godine.

Zadarska županija želi pridonijeti i povećanju energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama na svom području pa je u utorak objavila i Javni poziv za prikupljanje prijava fizičkih osoba za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području Zadarske županije za 2022. godinu. Pozivom se građane želi osvijestiti kako ulaganjem u obiteljske kuće dugoročno mogu uštedjeti i plaćati manje iznose režija, naravno, uz pozitivan utjecaj na okoliš i smanjenje rizika energetskog siromaštva za građane.

Mjere prihvatljive za sufinanciranje u smislu ovog Javnog poziva su povećanje energetske učinkovitosti, odnosno povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice i zamjena stolarije vanjske ovojnice.

Prihvatljivi prijavitelji prema ovom Javnom pozivu su također fizičke osobe koje „najmanje 30 dana prije objave imaju prijavljeno prebivalište na području Zadarske županije na adresi objekta na kojem se projekt realizira i koje ulažu vlastita sredstva u mjere za koje se raspisuje Javni poziv.“

Prijavitelji mogu ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 40 % prihvatljivih troškova ulaganja, ali ne više od 35.000,00 kuna (s PDV-om) po kućanstvu, a rok za dostavu prijava završava s 4. kolovozom 2022. godine.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

FZOEU objavio pozive vrijedne 195 milijuna kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je objavio dva nova javna poziva, ukupno vrijedna 195 milijuna kuna. Prvi poziv odnosi se na sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, dok je drugi rezerviran isključivo za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER