UNUO nominirana za nagradu „Europski građanin" zbog promicanja društva jednakosti

Promicanje europskih vrijednosti

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec nominirao je Udrugu nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) za nagradu „Europski građanin“ koju Europski parlament svake godine dodjeljuje pojedincima, skupinama, udruženjima i organizacijama za ostvarena iznimna postignuća u promicanju europskih vrijednosti.

Udruga UNUO osnovana je 2009. godine s ciljem edukacije osoba s invaliditetom i marginaliziranih skupina u svim segmentima društva s posebnim naglaskom na stjecanje kompetencija potrebnih za rad u gastronomskom sektoru. Kroz brojne edukativne radionice i projekte u Hrvatskoj daje im se prilika da pokažu svoje sposobnosti u ugostiteljstvu i lakše dođu do zaposlenja u struci.

„Neovisnost te društvena i profesionalna uključenost osnovna su prava osoba s invaliditetom. Nominirao sam udrugu UNUO zbog njihovog hvalevrijednog projekta Društvo jednakosti koji je  usmjeren na nastavnike i učenike, osobe s invaliditetom, djecu s poteškoćama u razvoju i marginalizirane skupine, uključujući djecu bez roditeljske skrbi, koji se educiraju za obavljanje poslova u ugostiteljstvu. Kroz projektne aktivnosti želi se javnosti i poslodavcima pokazati da osobe s posebnim potrebama treba uključiti u društveni život, a ovo im je prilika da pokažu svoje vještine i želju za aktivnim sudjelovanjem u životu zajednice kao ravnopravni građani“, izjavio je zastupnik Davor Škrlec koji se za ovu temu zalagao i kao izvjestitelj nacrta Mišljenja Odbora za promet i turizam Europskog parlamenta o provedbi Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Predsjednik UNUO-a Vedran Habel, iza kojega stoji više od 12 godina rada u restoranima i hotelima, odlučio je podijeliti svoje kulinarsko znanje i iskustvo u edukaciji osoba s invaliditetom s ciljem poboljšanja kvalitete njihova života.

„Hrana je ono što pokreće sve ostalo, a posebno pomaže djeci izgraditi samopouzdanje. U kuhanju nema konkurencije i natjecanja kao u sportu, svi su pobjednici kad vide da netko jede hranu koju su sami spremili. Jedno od naših najvećih postignuća i ono na što smo najviše ponosni jest to da im omogućujemo samostalno zakoračiti u život“, rekao je Vedran Habel.

Do sada je u projektnim aktivnostima sudjelovalo 30 grupa osoba s invaliditetom, 50 grupa vodiča i 100 skupina nastavnika. U 2018. godini nastavljaju s edukacijama i novim kulinarskim radionicama kojima je cilj zadovoljstvo korisnika, povećanje socijalne uključenosti osoba s invaliditetom i jačanje pristupačnog turizma.

Davor Škrlec / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Komisija odobrila hrvatski program za potporu energetski intenzivnim poduzećima

Temeljem pravila EU-a o državnim potporama Europska komisija odobrila je hrvatski program u vrijednosti od 104 milijuna eura za smanjenje naknade za potrošnju električne energije energetski intenzivnim poduzećima. Cilj je programa ublažiti rizik da zbog te naknade energetski intenzivna poduzeća svoje djelatnosti presele na lokacije izvan Unije s manje ambicioznim klimatskim politikama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER