U riječkoj Galeriji Filodrammatica otvara se izložba „Water Cycles“

Grupna izložba izraelskih kustosa Udija Edelmana i Avital Barak može se posjetiti od 12. svibnja do 3. lipnja 2022.

U organizaciji udruge Drugo more, grupna izložba „Water Cycles“ otvara se u riječkoj Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1) u četvrtak 12. svibnja u 18 sati

Izložba se u Rijeci predstavlja u okviru suradnje Goethe Instituta i Centra za digitalnu umjetnost CDA iz izraelskog grada Holona, kao dio šireg regionalnog umjetničkog i istraživačkog projekta čiji je cilj izraditi interaktivnu platformu Atlas of Mediteranian Liquidity o problemima voda diljem Mediterana. Riječ je o drugoj izložbi iz serije koja je započela prošle godine izložbom Water Affair u CDA Holon u Izraelu.

Kroz različite perspektive i pristupe, predstavljene crteže, video radove i zvučne instalacije povezuje se tema kruženja vode u prirodi, njegova važnost u održavanju života na Zemlji te materijalna i simbolička sličnost s čovjekovim životnim ciklusom.

Riječima kustosa Udija Edelmana i Avital Barak, „u vremenu obilježenom neizvjesnošću po pitanju budućnosti vode, a time i čovječanstva, otisnuti se u potragu za vodom postaje neizmjerno važno. Na izložbi je vidljiva umjetnička gesta suočavanja s dramatičnom materijalnom stvarnošću u njezinim brojnim i stalno promjenjivim kontekstima, kao i hitnost da se ovo pitanje predstavi javnosti kao estetski, obrazovni i politički čin.“

Uz radove suvremenih izraelskih umjetnica i umjetnika Michal BarOr, Maye Attoun, Haviva Kaptzona, Daniela Meira i Urija Katzensteina, na izložbi će se predstaviti domaći autori Toni Meštrović i Renata Poljak, kao i švicarska umjetnica Ursula Biemann s čijim se radom riječka publika mogla upoznati na izložbi Usijano more u okviru programa Europske prijestolnice kulture.

Izložba ostaje otvorena do 3. lipnja, svakim danom osim nedjelje i praznika od 16 do 20 sati, uz slobodan ulaz. Više o izložbi doznajte na internetskoj stranici Drugog mora.

  • Avital Barak i Udi Edelmam © Michal BarOr

Udi Edelman je direktor i glavni kustos Centra za digitalnu umjetnost – CDA Holon, osnivač i ravnatelj istraživačke platforme Institute for Public Presence (Institut za javnu prisutnost) i glavni urednik časopisa za umjetnost i kulturu Maarav. Kustos je misije Rakia čiji je jedan od ciljeva osmisliti, izraditi i poslati umjetnička djela na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), što je uspješno izvedeno početkom travnja ove godine. U istraživanjima se bavi poviješću u umjetnosti, spomenicima i djelovanjem u javnoj sferi, kritičarima tehnologije, umjetničkim istraživanjima i suradnjom akademske misli i umjetničkih praksi.

Avital Barak je istraživačica pokreta i izvođenja. Radi kao kustosica u Centru za digitalnu umjetnost – CDA Holon. Dovršava doktorat na Školi za kulturalne studije Sveučilišta u Tel Avivu. U istraživanjima se bavi političkim potencijalom i raznim oblicima otpora koji mogu biti vidljivi iz manifestacija pokreta u javnom prostoru. Od 2017. godine vodi umjetničke i znanstvene istraživačke projekte u Institutu za javnu prisutnost. U posljednjih deset godina bila je kustosica brojnih samostalnih i skupnih izložbi diljem Izraela, i objavljivala je članke u istaknutim časopisima na hebrejskom i engleskom jeziku.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zbog ovog ćete se izvrsnog projekta stalno vraćati u Supetar

Prva faza projekta rekonstrukcije bivšeg rasadnika Hrvatskih šuma u predjelu Trolokve u Supetru na otoku Braču bliži se kraju. Poučna staza koja će ovdje nastati na najljepši će način prezentirati tradiciju otočnog života i važnost očuvanja prirode.

MOJE, TVOJE, NAŠE: Jadran

Pod naslovom „Jadran“, petnaesto izdanje manifestacije „Moje, tvoje, naše“ održat će se u organizaciji Drugog mora od 13. do 15. veljače u Filodrammatici (Korzo 28/1, Rijeka), okupljajući stručnjake i umjetnike koji iz različitih perspektiva pristupaju pojedinim aktualnim i budućim problemima Jadranskog mora i priobalja.

„MISLI MODU“ u Vukovaru i Osijeku

Međunarodna izložba posvećena radničkoj kulturi Borova uz popratni program na temu održive proizvodnje i konzumacije mode od 22. studenog do 19. prosinca 2022.

Natječaj za kratku priču: Žedni grad - Voda u gradu

Goethe-Institut Kroatien otvara natječaj za kratku priču na temu grada čiji sadržaj dijeli naslov s projektom „Žedni grad“ („Die Stadt hat Durst“) te ima uvjet da se u priči spominje voda u gradu

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER