Uređuje se virovitički Mali park

Više stabala, parkovni elementi i nova urbana oprema u Virovitici

U Virovitici je u organizaciji Grada Virovitica, Razvojne agencije VTA i Turističke zajednice grada Virovitice održana javna tribina na kojoj su predstavljene aktivnosti vezane uz uređenje Malog parka, javljaju iz Grada Virovitice.

Projekt je uvodno predstavila ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, dok je o samom uređenju parka, odnosno planiranim građevinskim radovima govorila voditeljica projekta Slađana Lazić.

Projekt uređenja Malog parka, „Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute“, odobren u sklopu Interreg V-A programa suradnje s Mađarskom, vrijedan je 252.314,36 eura, a stopa sufinanciranja od strane EU je 85 posto. Nositelj projekta je Grad Virovitica, a provodi se u partnerstvu sa Županijom Baranya, Turističkom zajednicom grada Virovitice te Razvojnom agencijom VTA. Radovi na revitalizaciji parka vrijedni su 520.906,25 kuna.

Ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund istaknula je kako Mali park neće mijenjati ime, što nikada ni nije bilo upitno, a što se tiče radova u parku, bit će uklonjena samo nekoliko bolesnih i oštećenih stabala. Riječ je o stablima uz samu cestu čije je korijenje oštećeno sanacijom ceste i nogostupa te o četiri stabla unutar parka. Po uklanjanju istih, bit će posađeno novih 26 te će u parku biti više stabala nego dosad.

Parter virovitičkog Malog parka / Foto: virovitica.hr

Voditeljica projekta Slađana Lazić kazala je kako revitalizacija parka uključuje i sadnju 13 novih vrsta cvijeća, kao i nove parkovne elemente te urbanu opremu (4 klupe bez naslona s posudom za otpad, 9 klupa bez naslona te 2 klupe s naslonom). Dio radova koji nisu mogli biti pokriveni sredstvima Europske unije, a radi se o navodnjavanju, rasvjeti parka, obnovi česme te asfaltnog nogostupa, obavit će se na trošak Grada te će se tako zaokružiti cijela priča oko uređenja parka. Također, izvest će se i semaforizacija raskrižja Ulice Stjepana Radića i Ulice Tina Ujevića, a projekt će se sufinancirati iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Park će biti preuređen na temu meda i pčelarstva te će se uspostaviti ruta na temu meda i pčelarstva sa 35 punktova, od čega će 20 biti s hrvatske te 15 s mađarske strane, a polazišna točka turističke rute bit će upravo Mali park.

Virovitica.hr / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Lisice očito ne mogu odoljeti šarmu francuske metropole

Nakon što je krajem siječnja lisica Fox Trot iz pariške zračne luke Orly postala prava zvijezda društvenih mreža, početkom ovog tjedna viđena je još jedna i to usred pariške četvrti Balard. Neobičan, ali ne i tako rijedak susret koji se može doživjeti na pojedinim lokacijama francuske metropole ovaj put imao je novinar televizije BFMTV.

Virovitica: Mali park je novo mjesto za odmor i rekreaciju

Radovi na revitalizaciji parka, vrijedni oko 600.000,00 kuna, odvijali su se u sklopu projekta „Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute“ odobrenog u sklopu Interreg V-A programa suradnje s Mađarskom. U parku je posađeno 26 novih stabala te 13 vrsta cvijeća, a postavljena je i gigantska košnica koja je po samom postavljanju postala prava atrakcija.

Mali pojas je najbolje čuvana zelena tajna grada

Nekadašnja pariška željeznička pruga namijenjena za prijevoz robe i putnika, poznata pod imenom Mali pojas, prestala se koristiti 1934. godine i od tada je prepuštena bujanju divljeg života. Dijelovi stare željeznice postupno se otvaraju za javnost od 2007. godine i danas predstavljaju pravo utočište biološke raznolikosti. Trenutno je za šetače i rekreativce otvoreno nekoliko dionica u ukupnoj dužini od sedam kilometara.

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER