Bolt predstavio rezultate godine dana električnih romobila u Hrvatskoj

Bolt je najveći najveći pružatelj mikromobilnosti u Europi, a njegova usluga najma električnih romobila dosad je uspješno implementirana u više od 170 gradova i 20 europskih država

U siječnju 2021. vodeća europska superaplikacija Bolt u Rijeci je predstavila polugodišnji pilot projekt iznajmljivanja električnih romobila, a danas je ova usluga dostupna u još tri hrvatska grada - Osijeku, Varaždinu i Vinkovcima.

U godinu dana Riječanke i Riječani su Bolt električnim romobilima prešli udaljenost od 290.000 kilometara. Najčešće su ih koristili radnim danima između 16:00 i 18:00 sati, a prosječna udaljenost bila je 1,5 km. Od ukupnog broja vožnji, njih 73 posto građani su odvozili tijekom tjedna, a 27 posto tijekom vikenda. Korištenjem električnih romobila građani Rijeke izbjegli su 25,6 tona emisije CO2.

 

Potaknut promjenama u načinu života i u nastojanju da unaprijedi urbanu mobilnost te istovremeno brinući o okolišu i kvaliteti života, Bolt je predstavio pilot projekt najma električnih romobila kojim je pridonio smanjenju ispušnih plinova prebacujući 60 posto korisnika s automobila na romobile. Taj podatak potvrđuju istraživanja provedena u veljači 2022. u suradnji s norveškim Institutom za ekonomiku prometa (TØI).

U skladu sa svojom zelenom politikom, Bolt je predan smanjenju emisije štetnih plinova i pronalaženju rješenja zahvaljujući kojima može biti inherentno održiv u poslovnim aktivnostima. Kontinuirano radi na usklađenosti s primjenjivim regulatornim okvirom koji se odnosi na okolišne ciljeve i obveze, daje prednost poslovnim partnerima koji daju prioritet okolišu i održivosti i neprekidno unapređuje sustav upravljanja okolišem i poboljšanja ekološke učinkovitosti.

Do kraja 2021. Boltova poslovna vertikala najma električnih romobila zabilježila je 130.000 romobila u više od 170 gradova, a u 2022. Bolt planira imati više od 200.000 e-romobila u više od 200 gradova. U ožujku 2022. Bolt je globalno zabilježio rast od 500 posto u broju vožnji u odnosu na isti period prošle godine, čime se dodatno naglašava zanimanje za ovom uslugom i potreba za njezino uvođenje.

Bolt mijenja kartu mikromobilnosti u Hrvatskoj

Usluga najma i korištenja Bolt električnih romobila dostupna je i u četiri hrvatska grada - Rijeci, Osijeku, Varaždinu i Vinkovcima, u kojima je na raspolaganju ukupno 800 romobila. Pilot projekt najma Bolt električnih romobila predstavljen je početkom 2021., a Rijeka je bila prvi hrvatski grad koji je uveo ovu uslugu.

U sva četiri hrvatska grada pilot projekt najma Bolt e-romobila ostvario je dosad izvrsne rezultate: gradovi su pokazali interes za produljenjem korištenja ove usluge i postali svojevrsni ambasadori promicanja ove usluge, što je u sinergiji s Boltovim aktivnostima rezultiralo interesom za uvođenjem ove usluge u ostalim gradovima u Hrvatskoj, uključujući Zagreb i Split.

Kroz ovu uslugu Bolt je realizirao i brojne suradnje kao što su suradnja s Hrvatskim savezom slijepih te aktivnosti kojima se promiče sigurna vožnja (Dani sigurnosti, Europski tjedan mobilnosti, sudjelovanje u konferencijama i edukacijama na temu mikromobilnosti i održivog prijevoza te brojne druge).

  • Umjesto dosadašnjih 200 romobila raspoređenih na 10 frekventnih gradskih lokacija, Riječanima će na raspolaganju sada biti 300 Bolt električnih romobila na čak 32 lokacije.

Partner u postizanju ciljeva Europskog zelenog plana

Održiv operativni, proizvodni i logistički procesi Bolta uključuju stvaranje održivog lanca razvoja e-romobila, dizajn i održavanje najefikasnijih operativnih procesa e-romobila kroz korištenje obnovljivih izvora energije i optimizaciju usluge, data sharing i dijalog s gradovima te podršku projektima koji neutraliziraju CO2.

Romobili su raspoređeni na frekventnim lokacijama gradova, a njihova dostupnost vidljiva je korisnicima Bolt aplikacije. Bolt kontinuirano razvija uslugu, a to podrazumijeva interni razvoj romobila, predviđanje budućih potreba sustava i korisnika te ulaganje u sigurnost kao prioritet.

Sigurnost na prvom mjestu

Kako bi ukazali vozačima na njihove propuste prilikom odlaganja vozila, Bolt je pripremio i posebne savjete pod nazivom Umijeće parkiranja kojima se korisnicima savjetuje korištenje označenih zona, adekvatno odlaganje romobila na mjestu gdje će ga drugi korisnici lakše pronaći te parkiranje na ravnoj površini. Važno je da se romobilom prolaznicima ne blokira pristup stajalištu niti ometa nogostup, a Bolt posebno brine i o potrebama osoba s invaliditetom i slijepih osoba.

Kada je riječ  o virtualnom parkingu koji nije uz stalke za bicikle, potrebno je romobil parkirati uzdužno u smjeru pješačkog ili automobilskog prometa te, naravno, nikada ispred ulaza u zgrade, kao ni na taktilnim površinama za slijepe. Također, Bolt intenzivno promiče i odgovornu vožnju koja podrazumijeva nošenje kacige jer Boltovi romobili mogu postići brzinu od 20 km/h, čitanje uputa i pravila sigurnog kretanja prije korištenja romobila te prilagođavanje brzine okolnostima kako se ne bi ugrožavali drugi sudionici u prometu, a posebno pješaci i pridržavanje prometnih propisa koja uključuju korištenje zakonom dopuštene površine i poštivanje prometnih znakova.  

Kako bi pridonio sigurnosti u vožnji, Bolt je predstavio i „Drunk driving“ sigurnosnu značajku koja sprječava vožnju pod utjecajem alkohola, a uključuje se u noćnim terminima kad je veća koincidencija takvih slučajeva. Uključuje edukacije korisnika prije vožnje, a potom i testiranje kognitivnih sposobnosti koje određuje je li korisnik u stanju voziti ili će mu se kao alternativna opcija u slučaju alkoholiziranog stanja ponuditi vožnja taksijem.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka Universitätsstraße postaje klimatski prihvatljiva ulica

Uz privođenje kraju radova na produženju linije U2 i izgradnji nove U5 linije bečke podzemne željeznice, počinje projektiranje površina u Sveučilišnoj ulici (Universitätsstraße), koja će dobiti 55 novih stabala, 1600 m² dodatnih zelenih površina i dvosmjernu biciklističku stazu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER